Poradnik by Chemik Zakaz kopiowania!
1. Kupno serwera:
Początkującym nie radziłbym kupować serwerów po 32 sloty i na drogich hostingach. Według mnie należy zacząć od serwera 12-14 slotów minimum 300 fps. Tanim rozwiązaniem jest: mojeserwery.pl - hosting stabilny pomoc w 1h, dają gratis Fast Download i niska cena za slota 1,50 za 500 fps w lokalizacji PL. Zaraz ktoś powie pingi- jak się nie przeciązy systemu pingi są w granicach 17-30. Mam tam serwer COD dużo plików i jest tam taki ping, więc proszę się nie sprzeczac. Drugim godnym uwagi hostingiem jest serwerhost.pl - niskie pingi, bardzo dobry kontakt cena za slota 1,50 lokalizacja PL oraz gratis Fast Download i . Mając taki serwer gwarantujecie super gre.
2. Jaki mod na serwer?
Na początek najlepiej mieć jeden serwer, który zarabia na siebie. Najlepszy na początek będzie COD lub PaintBall. Co do COD to tak mały lvl np. 201, 301 lub 401 ewentualnie 500 lvl max i macie super serwer tylko będzie się powoli rozkręcał i zarabiał sporą kasę. COD 100001 lvl i inne milionowe lvl gracze łatwo przychodzą, ale nwm kto z was chciałby się użerać z dziećmi 5-10 lat i ciągłymi cziterami. Zarobicie dużo na premkach itp. Co do PB exp mod + klasy gwarantuje wam sprzedawanie klas itp. Natomiast zwykły pb nie daje nic, bo gracze nie bawią się w sloty itp. Dobrze jest też zrobić klasy premium, które daja wam gwarancje sprzedazy, które są lepsze od zwykłych (bez przesady, bo odejdą zwykli gracze i nie rozkręcicie serwera). Klasy premium najlepiej żeby były w sredniej cenie np 11,07 zł sms i były na pół roku- najlepsze ustawienie gwarantujące sprzedaż - testowałem inne i wierzcie nie popełniajcie tych samych błędów.
3. Wszystko zrobiłem nie mam na opłacenie serwera
To problem wielu. Często wiąże się z tym, że admini są darmowi i serwer jest słabo rozkręcony, czyli ma mało graczy(rozkręcenie serwera patrz dział 4) . Przez pierwsze pare miesięcy radzę wprowadzić składkę adminowską np. 11,07 lub 12,30 zł . Warto też mieć taki system np. Kasa z składek = opłacanie serwer, kasa z premek = zbieranie na reklame np. wiaderko.
4. Reklamowanie i rozkręcenie naszego serwera:
Warto zapraszać od początku kolegów. Zapraszajcie też znajomych ze steam. Dobrym rozwiązaniem jest tzw spam. Wchodzimy w grupy np 70 osob wtedy wyswietlaja sie jak znajomi i spamujemy tekstem typu: "czesc zapraszam na ip: bla bla bla" To też działa. Warto ogłosić konkurs np. na wygranie premek, slotów itp.
Co do reklamowania fajnie przeprowadzić akcje np. Drukujemy małe karteczki z ip i roznosimy po szkole. Reklama na facebooku tez przyciaga

Kolejna sprawa drukujemy ulotki lub małe plakaty a5 lub a4 i rozwieszamy na okolicznych słupach, przy szkołach itp. To gwarantuje nam graczy.
Kolejne w punkcie 3 pisałem ze kasa z premek na reklame. Warto zbierac na wiaderko i wykupic złote serwery lub jeśli nas nie stac reklame obrazkową (dopiero kiedy będzie troche graczy, bo nikt nie wejdzie na pusty serwer!) Są też portale oferujące reklame np 100 sztuk za 3,69 zł - to nie majątek a zawsze przynosi paru graczy

Dużo sami reklamujmy i zapraszajmy możemy też robić konkursy na kto zaprosi najwiecej graczy otrzyma admina na miesiąc lub premke.
To już koniec poradnika wrazie pytan pisac na gg: 40473206

Myślę, że pomogłem