Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
Pascal

Nie potrafię napisać programu na długość przeciwprostokątnej

Pascal

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fail

    Zaawansowany

  • Zbanowany

Reputacja: -15
Tragedia

  • Postów:134
  • Lokalizacja:z forum
Offline

Napisano 17.09.2012 15:07

Mam taki program obliczajacy dlugosc przeciwprostokatnej:

program przeciwprostokatna;
uses crt;
var a,b:integer;
c:real;
begin
clrscr;
writeln('Podaj dlugosc przyprostokatnej a');
readln(a);
writeln('Podaj dlugosc przyprostokatnej b');
readln(<img src='http://amxx.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/cool.png' class='bbc_emoticon' alt='B)' />;
c:=sqrt(a*a+b*<img src='http://amxx.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/cool.png' class='bbc_emoticon' alt='B)' />;
writeln('Dlugosc przeciwprostokatnej wynosi ',c:0:2);
readln;
end.

Dziala bez problemu ale chce naprzyklad zrobic ze gdy ktos poda dlugosc przyprostokatnej a i b jako zero lub liczbe minusowa to zeby program wyswietlal komunikat:
writeln('Nie oszukuj!');


Dobrze by bylo gdyby jeszcze pod koniec po wyswietleniu wyniku zadawal pytanie "Czy chcesz obliczyc jeszcze raz?" 1 - tak 0 - exit

Kompletnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac :>
(23.09.2012 17:03):
Nazywaj tematy zgodnie z ich treścią

Użytkownik Fail edytował ten post 17.09.2012 15:09


#2 Jak się nazwać

    Wszechmogący

  • Power User

Reputacja: 170
Profesjonalista

  • Postów:617
  • Imię:a
  • Lokalizacja:a
Offline

Napisano 17.09.2012 15:57

http://turbopascal.s...oteka.pl/5.html
A z tym Czy chcesz obliczyć jeszcze raz to readkey (musisz znać kod klawisza) lub readln+enter + if
  • +
  • -
  • 1
Pisze na zamówienie statystyki pod nvault. GG: 15600964

#3 kijkol

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 20.09.2012 18:57



program przeciwprostokatna;
uses crt;
var a,b:integer;
c:real;
begin
clrscr;
writeln('Podaj dlugosc przyprostokatnej a');
readln(a);
if a<=0 then
writeln('Nie oszukuj')
else
writeln('Podaj dlugosc przyprostokatnej b');
readln(B);
c:=sqrt(a*a+b*B);
writeln('Dlugosc przeciwprostokatnej wynosi ',c:0:2);
readln;
end.



Przykład dla zmiennej a
Dawno nie bawiłem się tym więc petli nie będę robił, a chyba jeszcze jej "nie umiesz" xD

Co do konca to mozna zrobic procedurami, a potem dac if=1 then licz else koncz xD

Z ciekawosci czy pamietam zrobilem petle:


program przeciwprostokatna;
uses crt;
var a,b:integer;
c:real;
begin
clrscr;
writeln('Podaj dlugosc przyprostokatnej a');
readln(a);
IF a<0 THEN
BEGIN
WHILE a<0 DO
BEGIN
writeln('Nie oszukuj');
writeln('Podaj dlugosc przyprostokatnej a');
readln(a);
END;
writeln;
END;
writeln('Podaj dlugosc przyprostokatnej b');
readln(B);
c:=sqrt(a*a+b*B);
writeln('Dlugosc przeciwprostokatnej wynosi ',c:0:2);
readln;
end.

Użytkownik kijkol edytował ten post 20.09.2012 19:08

  • +
  • -
  • 1

#4 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 20.09.2012 19:10

Po readln(a) b i c ; daj
if a < 0 then
begin
  writeln("Nie oszukuj!"); 
  readln();
  halt(1)
;end;

coś takiego o ile dobrze pamiętam
  • +
  • -
  • 1

b_560_95_1.png


#5 kijkol

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 20.09.2012 19:17

Zamiast:
writeln("Nie oszukuj!");

to:
writeln('Nie oszukuj!');


Bo wywali błąd invalid character coś tam xD

Użytkownik kijkol edytował ten post 20.09.2012 19:18

  • +
  • -
  • 1





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Pascal

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych