Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X
Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.
|

Dokumentacja offline
Napisano 31.05.2012 17:55
Piszę pluginy pod: AMX MOD X oraz SOURCE MOD!
Na zlecenie i bez zlecenia zresztą też!
Napisano 31.05.2012 18:42
<br />Może najpierw, wersja na Windows'a<br />
a od kiedy to program dobrze napisany pod windows nie dziala na telefonach/smartphone'ach ??

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka
GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD)

Napisano 05.06.2012 14:32
Główny plik - szkielet drzewa
<amx-doku> <module title="Core"> <inc title="amxmodx"> <item title="abort" type="native" from="amxf" /> <item title="change_task" type="native" from="amxd" last-update="24123" /> .... </inc> </module> <module title="Cstrike"> .... </module> .... </amx-doku>
Gdzie w przypadku itemu:
title - nazwa funkcji
typ - forward, native, stock...
from - amxf jeśli nie jest zdefiniowany w dokumentacji (wtedy program pobierze angielską wersję z amxmodx.org), amxd jeśli jest zdefiniowany w dokumentacji
last-update - timestamp ostatniej aktualizacji opisu (i pliku xml funkcji)
Pliki opisu funkcji:
<item name="abort" type="native" from="own"> <param name="error">Kod błędu</param> <param name="fmt" type="const " array="1" default="""">Zwracany błąd</param> <param name="..." type="any:" /> <description> Przerywa działanie bieżącego callbacka, wysyłając runtime error. Możliwe jest określenie własnego komunikatu błędu NIE powinieneś wywoływać tej funkcji wewnątrz: - Filtra błędu lub modułów - plugin_natives </description> <notes>Nazwa pliku pluginu zostanie dopisana przed komunikatem błędu</notes> <example /> </item>
Tutaj mam nadzieję nie trzeba wiele wyjaśniać. Rozbite jest to na wiele plików, aby 1. nie pobierać jednego wielkiego, 2. pobierać w miarę możliwości tylko to, co zostało zaktualizowane. Struktura katalogów dobrze by była, jakby była taka, jak plików .inc (czyli każdy plik .inc to osobny katalog, a każdy plik to jedna funkcja). W podanym przykładzie pliku funkcji widać from="own" co oznacza, że definicja została stworzona przez użytkownika, na jego własnym komputerze i nie zostanie zaktualizowana na tą, z dokumentacji

NIE pomagam na PW. Nie trudź się, na zlecenia nie odpiszę... Od pomagania jest forum.
NIE zaglądam w tematy wysłane na PW. Jeśli są na forum to prędzej czy później je przeczytam. Jeśli mam co w nich odpisać, to odpiszę.
Napisano 05.06.2012 18:21
IP: ts3.cserwerek.pl
Napisano 08.06.2012 21:04
- U mnie jest item, u portka funkcja. Trochę u portka powoduje to zaburzenie konwencji, dałbym jak już function. Ta nazwa akurat mało ważna, jedna linijka w kodzie.
- U mnie jest title, u portka name. Lepsze chyba name faktycznie (u mnie zauważyłem, że używam obu nawet
), też mało istotna zmiana
- U mnie jest możliwość podania większej ilości parametrów, każdy program może wtedy przeparsować te parametry jak chce. Tu proponuję zostawić większą ilość informacji w parametrach, nie każdy musi z wszystkich korzystać
- U portka jest to w jednym pliku! Gdy dokumentacja będzie kompletna, będzie to zajmowało kolosalną przestrzeń, lepiej to podzielić na mniejsze pliki.
Ostatecznie proponuję moją wersję ze zmianami:
- Zamienić title na name
- Zamienić item na function
Dodatkowo można zmienić array w parametrach:
- 0 lub nie podane - zmienna nie jest tablicą (brak [ i ])
- 1 lub więcej - zmienna jest tablicą ze zdefiniowaną długością (wartość zostanie wpisana pomiędzy nawiasy)
- -1 - zmienna jest tablicą z niezdefiniowaną długością (puste nawiasy).
Użytkownik GwynBleidD edytował ten post 08.06.2012 21:08
NIE pomagam na PW. Nie trudź się, na zlecenia nie odpiszę... Od pomagania jest forum.
NIE zaglądam w tematy wysłane na PW. Jeśli są na forum to prędzej czy później je przeczytam. Jeśli mam co w nich odpisać, to odpiszę.
Napisano 08.06.2012 21:41

Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

Napisano 08.06.2012 22:50
Napisano 08.06.2012 23:20

Napisano 09.06.2012 11:42
Napisano 09.06.2012 16:31
Napisano 09.06.2012 17:05

Napisano 09.06.2012 21:03

Napisano 09.06.2012 21:07
podzielenie aktualizacji na dwa procesy najpierw porównanie i ustalenie które funkcje się zmieniły potem przesłanie tych funkcji
Napisano 09.06.2012 21:20
http://portek.net.pl/example2.xml
IP: ts3.cserwerek.pl
Napisano 10.06.2012 09:47
Portek, no to sprawdź i zrób tak jak podpowiada Ci programistyczny zmysł, bez sensu jest ta dyskusja o formacie XMLa, najłatwiej jest wypluć wszystko co jest w bazie (nie na razGeneralnie nie sprawdzałem jeszcze struktury bazy

Napisano 10.06.2012 15:20

Napisano 10.06.2012 18:46
Pomysł z danymi do bazy danych nie jest najlepszy...
- ze skompilowanego programu da się te dane wyciągnąć
- wymaga to nadania dostępu z wszystkich możliwych IP
- wymagałoby wprowadzenia przez kogoś danych do bazy przy każdym update itp, dla każdego programu (już naliczyłem trochę zadeklarowanych osób, sam też robię program, właściwie tylko czekam na odpowiedź odnośnie łatwego udostępnienia danych itp.)
Co do xmlów, aby nie dawać wszystkim dostępu do wszystkiego, można ustalić dodatkowo coś takiego jak api key, czyli twórca każdej aplikacji musiałby uzyskać klucz i wpisać go do aplikacji. Aplikacja bez podania klucza nie dostawałaby plików xml, albo przynajmniej tych plików z treścią (strukturę może sobie pobrać, jakby chciał sprawdzić samo działanie updatera bez proszenia o api key etc.), więc mniejsze by było ryzyko kradzieży. Wiem, że api key jest tak samo bezpieczny jak wkodowanie danych do bazy w kod i tak samo łatwy do wydobycia, ale jak ktoś się sili na wydobywanie tego to po cholerę ma pobierać tą dokumentację, za ten czas napisałby skrypt ściągajacy całą aplikację z www i konwertujący go na xml

Skrypt generujący xmle wg mojej struktury mogę napisać, kwestia podania struktury bazy danych i wrzucenia później skryptu na serwer. Oczywiście będzie on w PHP i będzie uruchamiany tylko przy jakimś update, ewentualnie 1 raz dziennie

Użytkownik GwynBleidD edytował ten post 10.06.2012 18:47
Napisano 12.06.2012 10:17

To będzie jakieś oficjalne API do pobierania tej dokumentacji? Czy musimy się sami "męczyć" z tym?
Użytkownik GwynBleidD edytował ten post 12.06.2012 10:18
Napisano 12.06.2012 10:42
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Napisano 30.06.2012 21:52
Ogólnie rzecz biorąc : jakieś prace idą w tym kierunku, czy zapomnieliście o temacie trochę ?
Irytuje mnie nieczytelny kod, jeśli oczekujesz ode mnie pomocy - zmień to !
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych