Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
phpBB

Zakodowanie np. Menu

phpbb

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Hodana

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 4
Nowy

  • Postów:47
  • Lokalizacja:Zatyki(Olecko), Elbląg
Offline

Napisano 09.03.2012 20:08

Nie wiem czy komuś to się przyda, ale wykopałem to z dysku i to tutaj umieszczam.



Wiele ludzi nie wie, jak zrobić to, żeby zakodować Header. Wybieramy sobie obrazek, który chcemy zakodować(O Odaniu Headeru w innym temacie). Mój jest to wymiary 101x35. Wklejamy go na FTP do Folderu:
Templates>>NazwaStylu>>Images/Obrazki(zależy od nazwy). Wkleiliśmy a dalej go nie ma na forum w danym miejscu?
Nie martw się musisz go dodać do pliku nazwastylu.css, u mnie to wygląda tak:


/* General page style. The scroll bar colours only visible in IE5.5+ */
body {
background: url(images/bgforum.jpg) #FFFFFF repeat-x;
margin:0 auto;
padding:0;
text-align:center;
font-family:tahoma;
}
/* DIV style */

#content {width:1300px; height:auto; padding:0; background-color:#FFFFFF; margin:0 auto;} /*stała szerokość forum oraz kolor tła forum*/

#wraper {width:1300px; height:auto; padding:0;  margin:0 auto;  } /*szerokość tabel forum poniżej topa i menu*/

#forum {width:1300; height:1000;}

#logo {background: url(images/header.png) no-repeat; overflow:hidden; width:1300px; height:173px; text-align:left;} /* ustawienia topa strony */

.info {width:1100px; height:28px; padding-top:7px;}

.witajna{float:left; margin-left:90px; padding-top:2px; color:#ffffff; font:11px Tahoma;}   /* ustawienia napisu witamy na... */


#stopka {background: url(images/stopka.jpg) no-repeat; overflow:hidden; width:1100px; height:59px; padding:0; margin:0 auto;} /* ustawienia stopki strony */
#linki {float:left; width:1002px; height:19px; color:#ffffff; font:10px Tahoma; padding-top:2;}
#stopka1 {float:left; width:1002px; height:40px; padding-top:12px;}


/* Reklama */
.reklama {background: url(images/xxx.png) no-repeat; width:0px; height:60px; position:relative; float: right; margin-top: 42; margin-right:79px;}

/* Menu */

.menu{ background: transparent url(images/menubg.png) no-repeat; height:43px; position:relative; left: 0px; top: -68px; float: left; margin-left:76px ;}

.glowna {background: url(images/forum.png) no-repeat; width:101px; height:35px; position:relative; left: 0px; top: 4px; float: left; margin-left:76px;}



Interesuje nas teraz ustawienie naszego obrazka w odpowiednim miejscu na Headerze. Potrzebujemy:
-Nazwy naszego obrazka na FTP
-Jego wymiarów
- Poniższego Kodu:
.glowna {background: url(images/forum.png) no-repeat; width:101px; height:35px; position:relative; left: 0px; top: 4px; float: left; margin-left:76px;}

Tam gdzie mamy:
"{background: url(images/forum.png)" Zamiast Forum wpisujemy nazwę naszego pliku.
"no-repeat;" Zostawiamy bez zmian bo będzie nam się powtarzać(O tym nie tutaj)
"width:101px; height:35px;" Wymiary naszego Obrazka(Oczywiście zmieniamy taki jaki jest nasz)
"position:relative; left: 0px; top: 4px; float: left; margin-left:76px;}" I dochodzimy do momentu, który nas najbardziej interesuję czyli umiejscowienie. Czyli zamiast "Left:" "0px" Wpisujemy tyle ile ma się znajdować od lewej krawędzi nasz obrazek. Możemy też wpisać Right i będzie się on znajdował od prawej strony
"Top: 4px;" Tutaj umiejscowienie od Góry tak samo jak w przypadku Left/Right tylko nie znajduję się on od dołu.
" float: left; margin-left:76px;}" Tutaj możemy zmienić z Left na Right, tak jak u góry. "Margin-left:76px" Jaka odległość od lewej krawędzi ma się znajdować obrazek.


Poradnik zostanie poprawiony. Bo teraz nie mam zbytnio pomysłów co jeszcze poprawić.

W Razie wątpliwości piszemy pod Postem.

Kopiowanie bez podanie źródła i Autora Zabronione
Hodana
  • +
  • -
  • 0

#2 Leihto

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 150
Profesjonalista

  • Postów:452
  • Lokalizacja:Rabka
Offline

Napisano 10.03.2012 02:10

Ehh.. To są podstawy html + css..
Jak chcesz coś dobrze zrobić, to napisz jeden DUŻY artykuł o kodowaniu stylów do phpbb, a nie pisz 20 tematów o tym, bo tylko spam robisz...
  • +
  • -
  • 0
Portek: Za 20zł, to ja nawet notatnika nie otworze..

Nowe portfolio. Ciekawe artykuły, ciekawe przykłady: WojtusDEV.pl





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: phpbb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych