Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
Pascal

[ROZWIĄZANE] Repeat - Until - Tabliczka mnozenia

Pascal pascal

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Scripting

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.01.2012 15:48

Pomógłby mi ktos w tym zadaniu? (na jutro) :P

Mam napisac program z wykorzystaniem instrukcji repeat until wyswietlający calą tabliczkę mnożenia.

Użytkownik Scripting edytował ten post 02.01.2012 15:49

  • +
  • -
  • 0

#2 Jak się nazwać

    Wszechmogący

  • Power User

Reputacja: 170
Profesjonalista

  • Postów:617
  • Imię:a
  • Lokalizacja:a
Offline

Napisano 02.01.2012 16:04

Hahah też to musiałem ale w eli i w pascalu no to tak ja to zrobiłem tak opiszę co i jak:
- zmienne a i b
- a i b = 1
- pętla lub 2 (zrobiłem 2 sposobami) pierwsza to odliczanie do 100 i powiększasz w niej a o 1 ale jeśli a == 10 to a = 1 i b++
- i oczywiście co krok wyświetlasz to
Jak chcesz gotowy kod to napisz w tym temacie to ci podam w pascalu jak znajdę czas bo c++ jeszcze nie miałem a nie chce mi się szukać jak to tam wygląda


@@@ Edit repalt util to jednak też w pascalu xD. Tej pętli jeszcze nie miałem ale ogarnę zaraz

@@ Edit nie mam tu kompilatora ale powinno działać

USES CRT;

VAR
a,b:longint;

BEGIN
clrscr;
writeln(' A oto tabliczka mnożenia:');
a:=0;
REPEAT
a:=a+1;
b:=0;
REPEAT
b:=b+1;
writeln(a,'*',b,'=',a*B);
UNTIL b=10;
UNTIL a=10;
END.

Użytkownik Jak się nazwać edytował ten post 02.01.2012 16:09

  • +
  • -
  • 1
Pisze na zamówienie statystyki pod nvault. GG: 15600964

#3 Scripting

    Pomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.01.2012 17:07

Gdy skompilowalem, wzielem "Run" to wyskoczylo tak szybko te odliczanie w ciagu okolo sekundy, ze nawet nie mozna tego zobaczyc i sie zamyka ;P
  • +
  • -
  • 0

#4 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 02.01.2012 17:50

dodaj przed ostatnim endem

readln

  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#5 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 02.01.2012 17:50

Dodaj readln na końcu, znaczy się tak jak wyżej, przed ostatnim endem xD
  • +
  • -
  • 1
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#6 Scripting

    Pomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.01.2012 19:08

hmm a czemu jest tak?
8*7=56
...
10x10=100

chodzi mi o to ze w miejscu kropek leci tak jak powinno, ale czemu zaczyna sie od 8*7? tzn zaczyna sie to od 0, ale pokazuje dopiero od 8*7 a reszte ucina czy jak? :D sorki za takie pytania, ale dopiero sie tego ucze i wole wam zadac pytanie i potem na przyszlosc wiedziec takie rzeczy :D
Wedlug mnie powinno wyskoczyc to
A oto tabliczka mnożenia:
a potem liczby :P


a tak ogolnie thx bo dziala :D

Użytkownik Scripting edytował ten post 02.01.2012 19:12

  • +
  • -
  • 0

#7 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 02.01.2012 19:43

konsola w pascalu ma wysokosc 22 i szerokosc 80 wierszy dlatego tak jest ja bym polecal taki kod

USES CRT;

VAR
a,b:longint;

BEGIN
clrscr;
writeln(' A oto tabliczka mnożenia:');
a:=0;
REPEAT
a:=a+1;
b:=0;
REPEAT
b:=b+1;
write(a*B,' ');
UNTIL b=10;
writeln('');
UNTIL a=10;
readln;
END.

Użytkownik G[o]Q edytował ten post 02.01.2012 19:44

  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#8 Scripting

    Pomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.01.2012 20:45

Dziękuje wszystkim :)

Przyda sie zarowno pierwszy jak i drugi program, samemu na pewno bym tego nie zrobil, ale po woli zaczynam sie uczyc :) Dziekuje jeszcze raz, ciesze sie ze tak szybko zareagowaliscie, poniewaz potrzebowalem to na jutro :D
  • +
  • -
  • 0

#9 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 02.01.2012 20:48

Wiadomość wygenerowana automatycznie


Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: Pomoc udzielona

Jeśli się z tym nie zgadzasz, Dołączona grafika raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.


Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL
  • +
  • -
  • 0
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Pascal, pascal

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych