Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
Pascal

[ROZWIĄZANE] CASE - PASCAL

Pascal pascal

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Scripting

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 17.12.2011 20:29

program kalkulator;

uses crt;

var
a:real;
b:real;
wybierz:char;

begin


clrscr;

writeln('costam.');
read(wybierz);
writeln('Podaj 1 liczbe');
read(a);
writeln('Podaj 2 liczbe');
read(<img src='http://amxx.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/cool.png' class='bbc_emoticon' alt='B)' />;
writeln;

case wybierz of
'1' : writeln ('Wynik wynosi:  ',a+b:2:0);
'2' : writeln ('Wynik wynosi:  ',a-b:2:0);
else writeln('Nie mozna wykonac dzialania!');
writeln('costam');
end;

writeln('Czy chcesz jeszcze cos obliczyc?');
writeln('1 - TAK');
writeln('0 - NIE');
readkey;
clrscr;
until wybierz=0;
end.

Jak zrobic w pascalu w instrukcji case zeby wracalo do poczaku pytania "costam"

until wybierz=0; --- tu wywala blad, wiem ze na pewno to zle zrobilem, ale nie wiem jak zrobic poprawnie, dopiero sie tego ucze :/

Podpowie ktos? :D
ze jak ktos wybierze 1 to zeby zadalo od nowa pytanie, jak 0 wyszlo z programu :P

2 sprawa :P
napisalby mi ktos to samo zadanie analogicznie do tego co napisalem, poslugujac sie instrukcja if?
  • +
  • -
  • 0

#2 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6034
Godlike

  • Postów:10832
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 17.12.2011 22:07

http://turbopascal.s...oteka.pl/7.html
  • +
  • -
  • 1

#3 Scripting

    Pomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 18.12.2011 08:30

Hehe, no dzięki, niezbyt wiele mi to pomogło ale poczytam troche i może sobie poradze :P
  • +
  • -
  • 0

#4 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 18.12.2011 12:50

Sprawdź dokładnie źródło które podał Ci Dark, stosujesz pętle until, bez de facto poprawnej wywołania jej. Brakuje Ci magicznego słowa "REPEAT".
  • +
  • -
  • 1

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#5 Scripting

    Pomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 18.12.2011 14:05

Wiem, proboje dodawalem, nie wychodzi sa errory.
  • +
  • -
  • 0

#6 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 18.12.2011 14:20

dodaj repeat zaraz po beginie :D

potem popatrz na zmienne i zmien typ dla zmiennej wybor na integer i usun ''' z case'a
  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#7 Scripting

    Pomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 18.12.2011 14:41

musze zrobic to w case :P
  • +
  • -
  • 0

#8 Muzzi

    Guru

  • Przyjaciel

Reputacja: 226
Wszechwidzący

  • Postów:772
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 18.12.2011 14:42

Sprawdź, powinno działać.

program kalkulator;
uses crt;
var
a,b:real;
wybierz,c:integer;
begin
  repeat
    clrscr;
   
    writeln('Wybierz 1 lub 2');
    readln(wybierz);
   
    writeln('Podaj 1 liczbe: ');
    readln(a);
   
    writeln('Podaj 2 liczbe: ');
    readln(<img src='http://amxx.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/cool.png' class='bbc_emoticon' alt='B)' />;
   
    case wybierz of
	  1:writeln('Wynik wynosi: ', a+b:2:0);
	  2:writeln('Wynik wynosi: ', a-b:2:0);
	  else writeln('Nie mozna wykonac dzialania!');
	 writeln('CosTam');
    end;
   
    writeln('Czy chcesz jeszcze cos obliczyc?');
    writeln('1 - Tak');
    writeln('2 - Nie');
    readln(c);
   
  until c = 2;
end.

Użytkownik Muzzi edytował ten post 18.12.2011 14:44

  • +
  • -
  • 1

#9 Scripting

    Pomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 11
Początkujący

  • Postów:67
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 18.12.2011 16:08

Dziekowac :) Przerobilem po swojemu troszke teksty itp i super dziala elegancko :D

Użytkownik Scripting edytował ten post 18.12.2011 19:30

  • +
  • -
  • 0

#10 diablix

    emeryt

  • Przyjaciel

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:663
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Daniel
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 20.12.2011 13:03

Wiadomość wygenerowana automatycznie


Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: Pomoc udzielona

Jeśli się z tym nie zgadzasz, Dołączona grafika raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.


Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL
  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Pascal, pascal

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych