Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Dobry nawyk - średnik


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 FakeNick

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 52
Pomocny

  • Postów:115
  • GG:
  • Lokalizacja:Słupca
Offline

Napisano 11.01.2009 11:36

*
Popularny

Trudność : Bardzo łatwy

W tym jakże krótkim tutorialu postaram się wykształcić w Was dobry nawyk, jakim jest kończenie każdego wywołania jakieś funkcji średnikiem (;). Kompilator sam w sobie nie wymaga stawiania średników na końcu każdej linijki, ale jest to dobry nawyk, wymagany przy nauce innych języków programowania.

Jeżeli na początku kodu pluginu dodamy :

#pragma semicolon 1

kompilator pokaże nam, w którym miejscu powinien znajdować się średnik. Może to wydłużyć trochę czas pisania skryptu, ale przecież chcemy być "profesjonalistami" ;).
  • +
  • -
  • 9

#2 grankee

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 11.01.2009 22:52

+ dla Ciebie, bardzo dobry nawyk wyciągany zwykle z C++
  • +
  • -
  • 0

#3 darkman

    Wszechwiedzący

  • Przyjaciel

Reputacja: 85
Zaawansowany

  • Postów:553
  • Lokalizacja:inactive
Offline

Napisano 12.01.2009 14:51

ja już z przyzwyczajenia (wyciągnięte z C++ też ^^) nawet przed kompilacją sprawdzam czy średniki postawione mam, jakoś lepiej ten kod wtedy wygląda.
  • +
  • -
  • 0

#4 grankee

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 12.01.2009 16:29

Ja wczoraj wklepałem sobie do nagłówkowego tę linijkę.
Kiedyś jak się głownie w C++ bawiłem to pamiętałem o średnikach, ale z czasem jak przeszedłem do PAWN'a to ten nawyk mi zanikał, jak czasem muszę wrócić na chwilę do C++ to jest kupa nerwów poprawiać w 200 linijkach średniki :)
  • +
  • -
  • 0

#5 Seba

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 198
Profesjonalista

  • Postów:424
  • Lokalizacja:Internet
Offline

Napisano 17.01.2009 22:12

Z jakiego powodu, oprócz tego, że w większości języków średnik jest wymagany (a to w dale nie można zaliczyć do plusów, po prostu taka składnia i tyle), twierdzisz iż jest to dobry nawyk ?

#6 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 17.01.2009 22:22

Ja tam nigdy nie planowalem i nie planuje wprowadzac srednikow do moich plugow. Jestem minimalista. Robie najmniejszy, najoptymalniejszy kod jaki jestem wstanie zrobic, a pomijam zbedne elementy.
  • +
  • -
  • 0

#7 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 18.01.2009 13:51

Podobnie jak klamry dla pojedynczej instrukcji po if, while czy for - chodzi wyłącznie o estetykę kodu. Nie sądzę, by od postawienia/braku średnika zależała wydajność kodu.
  • +
  • -
  • 0

#8 grankee

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 19.01.2009 22:16

Wydajność nie, ale czytelność kodu poprawia w znacznym stopniu. Na pytanie seby odpowiem krótko i logicznie, za tydzień przejdziesz do C++ i tu się zacznie górka.
  • +
  • -
  • 0

#9 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 19.01.2009 22:49

Czytelnosci kodu nie poprawia.

Jakby byl srednik wszedzie, to rownie dobrze jakby nie bylo go wcale (mniej kodu [1 znak na linie] do ogarniecia to chyba jest czytelniej).

Srednik pozwala (przynajmniej w C) zamiescic pare komend w jednej lini, prawdopodobnie w pawnie tez sie da ale to psuje czytelnosc.

grankee piszac program nie jedzie sie na nawykach :F
  • +
  • -
  • 0

#10 grankee

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 20.01.2009 00:05

Mi nie chodziło o średnik pisząc o czytelności.
Co do średnika to napisałem o co chodzi.
  • +
  • -
  • 0

#11 Seba

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 198
Profesjonalista

  • Postów:424
  • Lokalizacja:Internet
Offline

Napisano 25.01.2009 18:29

Ja tam nigdy nie planowalem i nie planuje wprowadzac srednikow do moich plugow. Jestem minimalista. Robie najmniejszy, najoptymalniejszy kod jaki jestem wstanie zrobic, a pomijam zbedne elementy.

Również nigdy nie używałem średników, gdy nie trzeba.

e czytelność kodu poprawia w znacznym stopniu.

Nie wiem gdzie Ty to widzisz, ale

Czytelnosci kodu nie poprawia.


Srednik pozwala (przynajmniej w C) zamiescic pare komend w jednej lini, prawdopodobnie w pawnie tez sie da ale to psuje czytelnosc.

Też się da, np
case 0: { costam; costam2; costam3; }


#12 soja

    Początkujący

  • Użytkownik

Reputacja: 82
Zaawansowany

  • Postów:13
  • GG:
Offline

Napisano 20.03.2009 23:29

Stawianie średnika, chociaż w PAWN nie jest wymagane, może zaprocentować Wam w przyszłości, gdybyście zaczęli pisać w innym języku, typu c++, php, etc. Ja używam, nawyk z php :)
  • +
  • -
  • 0

#13 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 20.03.2009 23:43

Język to język. Jak nie ma potrzeby stawiania średnika to nie stawiam. Chyba że w jednej linijce jest kilka komend to ok.
Nawet ostatnio robiłem naraz w delphi i pawn'ie - "całkiem" różne języki ale jakoś średniki itp problemów mi nie sprawiają. Trzeba myśleć w danym języku i problemów nie będzie.
To tak jakby wbić sobie do głowy że "różny" zawsze jest !=, a przejdziemy na co innego i będzie <>.
Wg mnie już lepszym nawykiem było by stawianie większej ilości spacji i tabulacji w celu poprawienia czytelności lub chociaż sensowne nazywanie zmiennych.
if ( ! is_user_alive( id ) )
{
  costam()
  costam2()
}
zamiast
if(!is_user_alive[i]){costam();costam2()}

  • +
  • -
  • 0

#14 HuBa

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 20
Życzliwy

  • Postów:157
  • GG:
  • Steam:steam
  • Lokalizacja:Grajewo
Offline

Napisano 30.03.2009 07:03

To skoro kompilator mówi gdzie postawić średnik to nie trudno będzie o program który sam to robi xD
  • +
  • -
  • 0

#15 kaszewczyk

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 13
Początkujący

  • Postów:42
Offline

Napisano 10.04.2009 16:31

Srednik pozwala (przynajmniej w C) zamiescic pare komend w jednej lini, prawdopodobnie w pawnie tez sie da ale to psuje czytelnosc.


Wg mnie średnik w C/C++ jest do kończenia operacja np. przypisania lub wywołania funkcji ;) a nie do kończenia linii bo przecież można zrobić też tak:
std::cout<<"wyraz1b"
      <<"wyraz2b"
      <<"wyraz3"<<std::endl;
przecież wyraz2 jest w drugiej linii już a po wyraz1 nie ma średnika. W pawnie rolę średnika odgrywa pewnie biały znak przejścia do następnej linii ale palca sobie uciąć nie dam.
  • +
  • -
  • 0

#16 L0rdS^P0l4K

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 116
Zaawansowany

  • Postów:197
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Denis
  • Lokalizacja:Tarnowskie Góry
Offline

Napisano 11.04.2009 15:57

To prawda że dopiero "instrukcję" kończy się średnikiem.

To co napisałeś:

std::cout<<"wyraz1b"
      <<"wyraz2b"
      <<"wyraz3"<<std::endl;


Zapisuje się dlatego tak:

cout<<"wyraz1bwyraz2bwyraz3"<<endl;
Mamy dzięki temu mniejszy bajzel w źródle.
  • +
  • -
  • 0

#17 kaszewczyk

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 13
Początkujący

  • Postów:42
Offline

Napisano 11.04.2009 16:25

@up
No proszę Cię ...
nie rozważamy formatowania kodu tylko co robi średnik
  • +
  • -
  • 0

#18 Isterius

    Nowy

  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:1
  • GG:
  • Lokalizacja:Białystok
Offline

Napisano 09.06.2009 21:44

Ja jak tylko usiadłem do pluginów dusiłem odruchowo średniki (c/c++/java itp) i w zasadzie patrząc na ten kod.. lepiej się czuję. :)
Jakoś goło wyglądają te nawiasiki na końcu linii.. I assembler też jest brzydki. :P
A nawyk jest jak najbardziej dobry.

Możecie mówić co chcecie, ale początkujący programista c/cpp setki jeśli nie miliony razy zapomina o średniku i na prawdę potrafi spędzić do godziny (z moich doświadczeń z roku) szukając błędu... Nie widzi po prostu braku tego.
  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych