Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
PHP

Generowanie statusu serwera

PHP

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
54 odpowiedzi w tym temacie

#1 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 21.02.2010 16:05

*
Popularny

Żeby otrzymać bannerek z danymi serwera podobny do tego: Dołączona grafika możemy skorzystać z biblioteki GD2 dostępnej w PHP oraz klasy PQ której użyjemy do pobrania danych o serwerze. Aby otrzymać przyjazne linki wykorzystamy również mod_rewrite aby zamiast rozszerzenia .php mieć np .png

GD2 musi być zainstalowane na serwerze, PQ jest w załączniku

Pobieramy i wypakowujemy załącznik: Załączony plik  server.zip   227,7 KB  2144 Ilość pobrań

np do głównego katalogu.
server
├── base.png
├── cache
├── cs.png
├── cs.ttf
├── digit.ttf
├── impact.ttf
├── index.php
├── key.png
├── lucon.ttf
├── ocr.ttf
├── SNS
│   ├── class_PQ.php
│   └── PQ
│       ├── gamespy.php
│       ├── halflife.php
│       ├── oldhalflife.php
│       ├── PQ_PARENT.php
│       └── quake3.php
└── steam.png

Nadajemy katalogowi cache prawa do zapisu i odczytu (chmod 777).

Standardowe ustawienia umożliwiają generowanie statusu dla IP podanego w parametrze $_GET['ip'] lub $_GET['ip'] i $_GET['port'].
Więc jeżeli mamy domenę amxx.pl i wypakowaliśmy pliki do głównego katalogu to dostęp do skryptu będziemy mieli poprzez kilka linków (mod_rewrite):

amxx.pl/server/index.php
amxx.pl/server/index.png
amxx.pl/server/index.jpg
amxx.pl/server/status.png
amxx.pl/server/status.jpg

i do nich doklejamy parametr ip (lub ip i port) tj.
?ip=IP_SERWERA:PORT
lub
?ip=IP_SERWERA&port=PORT_SERWERA
Czyli otrzymujemy przykładowo
amxx.pl/server/index.png?ip=127.0.0.1:27015

Jeżeli chcemy tworzyć status tylko jednego serwera to zamieniamy:
	if (strpos($_GET['ip'], ':'))
{
$ipp = explode(":", $_GET['ip']);
if (count($ipp)==2)
{
$conf_ip = $ipp[0];
$conf_port = $ipp[1];
}
} else {
$conf_ip = ($_GET['ip'])?$_GET['ip']:'localhost';
$conf_port = ($_GET['port'])?$_GET['port']:'27015';
}

na:
	$conf_ip = 'IP_SERWERA';
$conf_port = 'PORT_SERWERA';

I nie musimy już podawać parametru ?ip= w linkach.

Stan serwera jest cache'owany (zapisywany) na 30 sekund (standardowo - $cachetime) aby zapobiec częstemu łączeniu się z serwerem.
Jako baza służy nam grafika o rozmiarach 350x20px w formacie .png (standardowo - $ext) i nazwie base.png (standardowo - $base) znajdująca się w tym samym katalogu co index.php
Do wyboru jest kilka czcionek (tablica $fonts) w formacie TTF (załączone).

Dodatkowo wszystko mniej więcej opisane w pliku index.php.


Oczywiście wymagane są otwarte porty i odblokowana funkcja fsock_open do pobrania statusu serwera.


p.s.
nie jest to jakoś super zrobione, ale każdy może sobie dopracować i zrobić wg własnego uznania ;)
  • +
  • -
  • 32

#2 Batonik

    Wszechpomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 27
Życzliwy

  • Postów:372
  • GG:
  • Steam:steam
  • Lokalizacja:Tarnobrzeg
Offline

Napisano 21.02.2010 18:41

Dzięki Pavulon, właśnie tego szukałem wraz z aktualną nazwą mapy :)
  • +
  • -
  • 1

#3 ReKsiu

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 18
Początkujący

  • Postów:85
Offline

Napisano 22.02.2010 09:03

Powiem jedno jesteś boski :P Masz + za super skrypt.
Wy edytuje to ,a jak z licencją? Można z tym robić wszystko + jakaś stopka czy coś?
  • +
  • -
  • 0

#4 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 22.02.2010 10:07

No niestety w grafice stopki nie zrobisz ;) Więc wg uznania (komentarz w kodzie czy coś).
Edycja dowolna, dlatego jest tam m.in. kilka nieużywanych kolorów czy fontów.
  • +
  • -
  • 0

#5 ReKsiu

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 18
Początkujący

  • Postów:85
Offline

Napisano 22.02.2010 15:56

Hehe dla upartego nic trudnego i na to będzie sposób :P Ja chcę zrobić z tego generator. (taki na stronek www żeby można wygodnie manewrować).
  • +
  • -
  • 0

#6 Mikro

    Początkujący

  • Użytkownik

Reputacja: 1
Nowy

  • Postów:17
Offline

Napisano 25.02.2010 21:13

przydatne xD
  • +
  • -
  • 1

#7 Vertricus

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 426
Wszechobecny

  • Postów:1549
  • Lokalizacja:.
Offline

Napisano 26.02.2010 01:09

A ma ktoś metodę na wykres ? Gracze od T ? :=\
  • +
  • -
  • 0

#8 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 26.02.2010 01:52

Można pokombinować, ale wtedy niezbędne jest odpalanie scryptu w crontabie i najlepiej sql.
  • +
  • -
  • 0

#9 Vertricus

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 426
Wszechobecny

  • Postów:1549
  • Lokalizacja:.
Offline

Napisano 26.02.2010 16:11

Obojętnie jak ^D^
Chyba najlepiej na zasadzie osobnego Img do wykresu i za pomocą merge je łączyć.
  • +
  • -
  • 0

#10 E3G

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 6
Nowy

  • Postów:118
  • GG:
Offline

Napisano 27.03.2010 17:26

Wciąż mam ten sam problem:

Nie odczytuje mi statusu serwera
  • +
  • -
  • 0

#11 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 27.03.2010 17:32

Widocznie hosting nie zezwala na połączenia. W takim wypadku nie idzie tego ominąć.
  • +
  • -
  • 0

#12 Bekkk

    Życzliwy

  • Użytkownik

Reputacja: 3
Nowy

  • Postów:22
  • Steam:steam
  • Lokalizacja:Bruksela
Offline

Napisano 28.03.2010 02:23

a jak zrobić żeby był duży banner (560x95) i mały banner (350x25)
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika

#13 Vertricus

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 426
Wszechobecny

  • Postów:1549
  • Lokalizacja:.
Offline

Napisano 28.03.2010 09:44

Musisz przerobić kod jak i base.png :]
W kodzie inaczej poustawiać text i dodać ew. coś swojego ale nie będzie się on wiele różnił od tego co jest teraz.
  • +
  • -
  • 0

#14 E3G

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 6
Nowy

  • Postów:118
  • GG:
Offline

Napisano 28.03.2010 15:11

Próbowałem już z dwoma hostingami nadal to samo...

Znalazlem z innej serwerowni coś takiego

http://tnij.org/amxmxmxm

Ale jednak wolał bym na swoim hostingu...
  • +
  • -
  • 0

#15 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 28.03.2010 21:18

Z jakimi hostingami próbowałeś ?
  • +
  • -
  • 0

#16 E3G

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 6
Nowy

  • Postów:118
  • GG:
Offline

Napisano 29.03.2010 14:00

friko i cba

Jeszcze dam na yoyo
  • +
  • -
  • 0

#17 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 29.03.2010 14:50

A na jakimś płatnym ? Bo darmowe to raczej nie zezwalają na takie rzeczy.
  • +
  • -
  • 0

#18 ...

    Wszechmogący

  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 30.03.2010 18:20

1ts.pl tam powinno wszystko działać (darmowy hosting a lepszy od wielu płatnych :P )
Status serwerow cs-mystic.com
jak widać działa (chociaż nie wiem jak z tą klasą, ja mam całkiem inną, bez cache itp. ładuje się w mniej niż sekundę 10 serwerów :) )

30 marzec 2010 - 19:20:
to moje jest bez cache jak coś :P przy każdym odświeżeniu pobiera dane z serwerów i zerowe wykorzystanie transferu.

#19 berix

    Wszechwidzący

  • Użytkownik

Reputacja: 34
Życzliwy

  • Postów:254
  • Lokalizacja:Ruda sl (slaskie)
Offline

Napisano 30.03.2010 20:07

gj takiego czegoś własnie szukalem :)
  • +
  • -
  • 0

#20 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 31.03.2010 10:20

1ts.pl tam powinno wszystko działać (darmowy hosting a lepszy od wielu płatnych :P )
Status serwerow cs-mystic.com
jak widać działa (chociaż nie wiem jak z tą klasą, ja mam całkiem inną, bez cache itp. ładuje się w mniej niż sekundę 10 serwerów :) )

30 marzec 2010 - 19:20:
to moje jest bez cache jak coś :P przy każdym odświeżeniu pobiera dane z serwerów i zerowe wykorzystanie transferu.

Zerowe wykorzystanie transferu ? ;> Co przez to rozumiesz ?

A co do klasy... To każda i tak raczej z socket'ów korzysta :P
  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PHP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych