Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

"Ale" w Pawnie


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Last One

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: -3
Mniej niż zer0.

  • Postów:76
  • GG:
  • Lokalizacja:Brzyska Wola
Offline

Napisano 05.02.2015 21:05

Witam.

Jaki symbol zastępuje słowo "ale" w języku Pawn?

 

Np.

if(kills >= 20 "ale" < 40) costam(id);


  • +
  • -
  • 0

--<<SPRZEDAM>>--

UNIKALNĄ MODYFIKACJĘ BF2

Modyfikacja zawiera: EXP oraz LVL do wbijania rang zamiast zabić, Umiejętność na mapę dostępną po uzyskaniu odpowiedniego LVL, skiny broni po osiągnięciu określonej liczby medali, 52 odznaki, 33 rangi w tym 8 rang specjalnych, 170 lvl, wbudowany VIP i wiele innych mniejszych modyfikacji. Modyfikacja nie zawiera bugów i jest mojego autorstwa. 

Kontakt: GG-22185431 | Steam- Last One XXX | PW na forum. 


#2 sNH.

    Czy MisieQ ukradł ciasteczko?

  • Power User

Reputacja: 297
Wszechwidzący

  • Postów:1070
  • Steam:steam
  • Imię:Bartek
  • Lokalizacja:Ełk
Offline

Napisano 05.02.2015 21:16

Hm, ale czy też, jeżeli nie.

 

if(jeżeli to){

csacas}

else//jeżeli nie

{

xaxa

}

 

albo coś ala przedział kills >=20 && kills<40)

 

czyli kille większe bądź równe 20 ale mniejsze od 40

 


  • +
  • -
  • 0

#3 IntelCom

    Wszechwiedzący

  • Power User

Reputacja: 100
Zaawansowany

  • Postów:500
  • GG:
  • Imię:Dawid
  • Lokalizacja:Opole
Offline

Napisano 05.02.2015 21:26

else

czyli w przeciwnym wypadku
  • +
  • -
  • 0

#4 Last One

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -3
Mniej niż zer0.

  • Postów:76
  • GG:
  • Lokalizacja:Brzyska Wola
Offline

Napisano 05.02.2015 21:31

albo coś ala przedział kills >=20 && kills<40)

 

czyli kille większe bądź równe 20 ale mniejsze od 40

 Właśnie chodzi o to żeby zastąpić znak "&&" i nie robić dwóch przedziałów tylko tak jak jest w matematyce, że

20<X>24

 

Więc za X możemy podstawić liczby 21,22,23.


  • +
  • -
  • 0

--<<SPRZEDAM>>--

UNIKALNĄ MODYFIKACJĘ BF2

Modyfikacja zawiera: EXP oraz LVL do wbijania rang zamiast zabić, Umiejętność na mapę dostępną po uzyskaniu odpowiedniego LVL, skiny broni po osiągnięciu określonej liczby medali, 52 odznaki, 33 rangi w tym 8 rang specjalnych, 170 lvl, wbudowany VIP i wiele innych mniejszych modyfikacji. Modyfikacja nie zawiera bugów i jest mojego autorstwa. 

Kontakt: GG-22185431 | Steam- Last One XXX | PW na forum. 


#5 IntelCom

    Wszechwiedzący

  • Power User

Reputacja: 100
Zaawansowany

  • Postów:500
  • GG:
  • Imię:Dawid
  • Lokalizacja:Opole
Offline

Napisano 05.02.2015 22:00

Chyba nie ma takiej możliwości.
  • +
  • -
  • 0

#6 Wielkie Jol

    REPREZENTUJE SIEBIE I CAŁĄ GALAKTYKĘ

  • Support Team

Reputacja: 678
Wszechmogący

  • Postów:1258
  • GG:
  • Lokalizacja:AMXX
Offline

Napisano 05.02.2015 22:21

Stwórz sobie funkcję, w którą wpiszesz górny oraz dolny przedział, jako parametr, liczbę jako parametr i jeżeli liczba będzie należała do teego przedziału to zwróci Ci prawdę.

 

O to chodzi?


  • +
  • -
  • 0

"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad. Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr" - Nathaniel Borenstein.


#7 Last One

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -3
Mniej niż zer0.

  • Postów:76
  • GG:
  • Lokalizacja:Brzyska Wola
Offline

Napisano 05.02.2015 22:32

Nie do końca. Chodzi mi właśnie o krótsze rozwiązanie, niż wpisywanie 2 razy tego samego z innym znakiem.

Po prostu. Taki przykład:
To:
if(cos > 6 "ale" < 36 && cos2 = 7)
cs_set_user_health(id, 10);
Zamiast tego:
if(cos > 6 && cos < 36 && cos2 = 7)
cs_set_user_health(id, 10);
  • +
  • -
  • 0

--<<SPRZEDAM>>--

UNIKALNĄ MODYFIKACJĘ BF2

Modyfikacja zawiera: EXP oraz LVL do wbijania rang zamiast zabić, Umiejętność na mapę dostępną po uzyskaniu odpowiedniego LVL, skiny broni po osiągnięciu określonej liczby medali, 52 odznaki, 33 rangi w tym 8 rang specjalnych, 170 lvl, wbudowany VIP i wiele innych mniejszych modyfikacji. Modyfikacja nie zawiera bugów i jest mojego autorstwa. 

Kontakt: GG-22185431 | Steam- Last One XXX | PW na forum. 


#8 MAGNET

    SourceLearned ;)

  • Moderator

Reputacja: 625
Wszechmogący

  • Postów:1510
  • GG:
  • Imię:Olek
  • Lokalizacja:Dalekoo
Offline

Napisano 05.02.2015 22:37

if(20<cos<30)
  • +
  • -
  • 0

#9 Wielkie Jol

    REPREZENTUJE SIEBIE I CAŁĄ GALAKTYKĘ

  • Support Team

Reputacja: 678
Wszechmogący

  • Postów:1258
  • GG:
  • Lokalizacja:AMXX
Offline

Napisano 05.02.2015 22:39

A czym to się niby różni kod pierwszy od drugiego, jak i tak musisz użyć koniunkcji?

 

Dlatego proponuję napisać prostą funkcję, która sprawi, że jedyne co będziesz musiał zrobić to wywołać ją z aktualnymi parametrami. I jest to chyba najkrótsze rozwiązanie, bo nei dość, że nie wypisujesz 100000000 razy if cos to cos, tylko jeden jedyny raz, przy tworzeniu funkcji.


  • +
  • -
  • 1

"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad. Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr" - Nathaniel Borenstein.


#10 Last One

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -3
Mniej niż zer0.

  • Postów:76
  • GG:
  • Lokalizacja:Brzyska Wola
Offline

Napisano 05.02.2015 22:41

Mógłbyś podać przykład zastosowania i konstrukcji tej funkcji?
  • +
  • -
  • 0

--<<SPRZEDAM>>--

UNIKALNĄ MODYFIKACJĘ BF2

Modyfikacja zawiera: EXP oraz LVL do wbijania rang zamiast zabić, Umiejętność na mapę dostępną po uzyskaniu odpowiedniego LVL, skiny broni po osiągnięciu określonej liczby medali, 52 odznaki, 33 rangi w tym 8 rang specjalnych, 170 lvl, wbudowany VIP i wiele innych mniejszych modyfikacji. Modyfikacja nie zawiera bugów i jest mojego autorstwa. 

Kontakt: GG-22185431 | Steam- Last One XXX | PW na forum. 


#11 NoLiFeR

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 103
Zaawansowany

  • Postów:483
  • GG:
  • Imię:Adrian
  • Lokalizacja:Sosnowiec
Offline

Napisano 05.02.2015 23:12

//...
bool:sprawdz(liczba)
{
if(20<liczba<30) return true; //zwraca prawde

return false;//zwraca falsz
}
//...

public funkcja()
{
new int=random_num(25,50) // liczba od 25 do 50
new bool:czy = sprawdz(int)

switch(czy)
{
case 1:
{
//True (prawda) code
} 
default:
{
//False (falsz) code
}
}
}

Użytkownik NoLiFeR edytował ten post 05.02.2015 23:16

  • +
  • -
  • 0

#12 wooDy.

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 24
Życzliwy

  • Postów:71
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 05.02.2015 23:18

stock bool:myFunc(int1, int2, int3) {
      if(int2 < int1 < int3) return true;

      return false;
}

if(myFunc(4, 2, 10)) // jeśli 4 mieści się w przedziale 2<x<10 ..

jeśli o to Ci chodzi
  • +
  • -
  • 1
b_350_20_00DF04_000000_FFFFFF_00DF04.png
b_350_20_00DF04_000000_FFFFFF_00DF04.png

#13 Wielkie Jol

    REPREZENTUJE SIEBIE I CAŁĄ GALAKTYKĘ

  • Support Team

Reputacja: 678
Wszechmogący

  • Postów:1258
  • GG:
  • Lokalizacja:AMXX
Offline

Napisano 06.02.2015 00:33

//...
bool:sprawdz(liczba)
{
if(20<liczba<30) return true; //zwraca prawde

return false;//zwraca falsz
}
//...

public funkcja()
{
new int=random_num(25,50) // liczba od 25 do 50
new bool:czy = sprawdz(int)

switch(czy)
{
case 1:
{
//True (prawda) code
} 
default:
{
//False (falsz) code
}
}
}

Po co robić switch, jeżeli możemy z miejsca sprawdzić, czy funkcja przyjmujr fałsz czy prawdę?
  • +
  • -
  • 0

"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad. Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr" - Nathaniel Borenstein.


#14 NoLiFeR

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 103
Zaawansowany

  • Postów:483
  • GG:
  • Imię:Adrian
  • Lokalizacja:Sosnowiec
Offline

Napisano 06.02.2015 00:36

Podobno if jest mniej optymalne ;) (chodzi o "switch(sprawdz(int))" ?) 


  • +
  • -
  • 0

#15 mastah7991

    Wszechpomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 146
Zaawansowany

  • Postów:387
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 06.02.2015 00:43

Podobno if jest mniej optymalne ;) (chodzi o "switch(sprawdz(int))" ?) 

tu masz rację ale to biega o np

 

100 lub więcej if else if 

a nie 2 ;x 


  • +
  • -
  • 1

#16 Last One

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -3
Mniej niż zer0.

  • Postów:76
  • GG:
  • Lokalizacja:Brzyska Wola
Offline

Napisano 06.02.2015 00:46

Prawdę mówiąc zapytałem z ciekawości, bo skoro jest zamiast "and" znak && i zamiast "is smaller/higher" znak < lub > to może i taki znak by był.
  • +
  • -
  • 0

--<<SPRZEDAM>>--

UNIKALNĄ MODYFIKACJĘ BF2

Modyfikacja zawiera: EXP oraz LVL do wbijania rang zamiast zabić, Umiejętność na mapę dostępną po uzyskaniu odpowiedniego LVL, skiny broni po osiągnięciu określonej liczby medali, 52 odznaki, 33 rangi w tym 8 rang specjalnych, 170 lvl, wbudowany VIP i wiele innych mniejszych modyfikacji. Modyfikacja nie zawiera bugów i jest mojego autorstwa. 

Kontakt: GG-22185431 | Steam- Last One XXX | PW na forum. 


#17 NoLiFeR

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 103
Zaawansowany

  • Postów:483
  • GG:
  • Imię:Adrian
  • Lokalizacja:Sosnowiec
Offline

Napisano 06.02.2015 00:48

Niestety, takowy nie występuje. :(


 

 

 

Podobno if jest mniej optymalne  ;) (chodzi o "switch(sprawdz(int))" ?) 

tu masz rację ale to biega o np

 

100 lub więcej if else if 

a nie 2 ;x 

 

 

 

Dzięki za wyjaśnienie.


Użytkownik NoLiFeR edytował ten post 06.02.2015 00:49

  • +
  • -
  • 0

#18 Last One

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -3
Mniej niż zer0.

  • Postów:76
  • GG:
  • Lokalizacja:Brzyska Wola
Offline

Napisano 06.02.2015 00:52

A czy takie sformułowanie warunku jest poprawne:

if(6<cos<36)
  • +
  • -
  • 0

--<<SPRZEDAM>>--

UNIKALNĄ MODYFIKACJĘ BF2

Modyfikacja zawiera: EXP oraz LVL do wbijania rang zamiast zabić, Umiejętność na mapę dostępną po uzyskaniu odpowiedniego LVL, skiny broni po osiągnięciu określonej liczby medali, 52 odznaki, 33 rangi w tym 8 rang specjalnych, 170 lvl, wbudowany VIP i wiele innych mniejszych modyfikacji. Modyfikacja nie zawiera bugów i jest mojego autorstwa. 

Kontakt: GG-22185431 | Steam- Last One XXX | PW na forum. 


#19 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 06.02.2015 00:54

A czy takie sformułowanie warunku jest poprawne:

if(6<cos<36)

Najlepiej sprawdzić, bo w amxx chyba są jakieś problemy z tym, ale w sm może to działa.
  • +
  • -
  • 0
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#20 Last One

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -3
Mniej niż zer0.

  • Postów:76
  • GG:
  • Lokalizacja:Brzyska Wola
Offline

Napisano 06.02.2015 00:56

Przy najbliższej okazji sprawdze
  • +
  • -
  • 0

--<<SPRZEDAM>>--

UNIKALNĄ MODYFIKACJĘ BF2

Modyfikacja zawiera: EXP oraz LVL do wbijania rang zamiast zabić, Umiejętność na mapę dostępną po uzyskaniu odpowiedniego LVL, skiny broni po osiągnięciu określonej liczby medali, 52 odznaki, 33 rangi w tym 8 rang specjalnych, 170 lvl, wbudowany VIP i wiele innych mniejszych modyfikacji. Modyfikacja nie zawiera bugów i jest mojego autorstwa. 

Kontakt: GG-22185431 | Steam- Last One XXX | PW na forum. 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych