Witam. Napisałem poradnik o kilku sposobach na zmniejszenie pingu w grach typu CS. Mam nadzieje że komuś przyda się ten poradnik. Zapraszam do Lektury!
1.Wyłączenie FireWalla
Na początek proponuje wyłączenie FireWalla ponieważ może on zmniejszyć przepustliwość łącza. Oczywiście pamiętajcie aby przywrócić jego działanie po zakończeniu gry.
2.Wyłączenie Aktualizacji systemu Windows
Warto wyłączyć aktualizacje systemu Windows ponieważ jest zarezerwowane dla nich aż 15% przepustliwości łącza.
W tym celu wybieramy zmiennik Start>Panel Sterowania>System i Zabezpieczenia> Windows Update>Zmień Ustawienia
Polecam wybrać opcję ''Nigdy nie sprawdzaj czy są one dostępne''
3.Wyłączenie nie interesujących nas programów łączących się z internetem.
Klikamy przycisk Windows+R, wyświetla nam się okienko ''uruchom'' wpisujemy wartość ''msconfig'' i wchodzimy do zakładki uruchamiania, następnie odznaczamy programy które nas nie interesują. Uważajcie abyście zostawili chociaż sterowniki.
4.Zwiększenie Przepustliwości łącza z poziomu lokalnych zasad grupy.
Klikamy przycisk Windowsa+r wyskakuje nam okienko ''uruchom'' wpisujemy wartość ''gpedit.msc''
Wyskakuje nam okno ''Edytor lokalnych zasad grupy" wchodzimy w "Szablony Administracyjne">"Sieć">''Harmonogram pakietów QoS">''Ogranicz rezerwowalną przepustliwość" Klikamy włączone i ustawiamy Limit przepustliwości na 0.
Zmiany zostaną wprowadzone po ponownym uruchomieniu komputera.
5.Ustawienie Priorytetu
Odpalamy CSa następnie minimalizujemy go, odpalamy Menedżer Zadań wchodzimy w "Procesy" wyszukujemy proces hl.exe
Klikamy na niego PPM, wybieramy opcje ''Ustaw Priorytet" i wybieramy ''niski'' i klikamy ''Ustaw Priorytet". Niestety ten sposób jest uciążliwy ponieważ trzeba go uruchamiać po każdym włączeniu CSa.
6.Rate
Ten sposób jest chyba najbardziej znany wśród graczy. Jeśli nie macie poprawnie ustawionych rat w grze, wystarczy że wpiszecie
te o to komendy w consoli.
rate 25000
cl_cmdbackup 2
cl_cmdrate 101
cl_updaterate 101
ex_interp 0.01
To tylę mam nadzieje że ten poradnik pomoże wielu graczom.
Pozdrawiam
Silva