Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Konfiguracja serwera - problem


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bakul. <3

    Wszechmogący

  • Użytkownik

Reputacja: 88
Zaawansowany

  • Postów:612
  • GG:
  • Imię:Przemek
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 14.04.2009 20:02

Dzisiaj serwer 32 slotowy zaczął mi lagować. Pingi z 30 ms skakały do 300-400ms. Jakie komendy najlepiej wklepać w server.cfg, aby serwer działał bez zarzutu?
  • +
  • -
  • 0

#2 Batonik

    Wszechpomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 27
Życzliwy

  • Postów:372
  • GG:
  • Steam:steam
  • Lokalizacja:Tarnobrzeg
Offline

Napisano 14.04.2009 20:04

Zapewne przeciążenie ... Wina hostingu
  • +
  • -
  • 0

#3 bakul. <3

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 88
Zaawansowany

  • Postów:612
  • GG:
  • Imię:Przemek
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 14.04.2009 20:07

Nie przeciążenie, na pewno nie. Z dnia na dzień takie coś się nie robi. Dodam jeszcze, że serwer stoi na dedyku, wraz z moimi innymi 5 serwerami od dłuższego czasu, a dopiero dzisiaj się pojawiły takie problemy.
  • +
  • -
  • 0

#4 Gość__*

  • Gość

Reputacja: 0

Offline

Napisano 14.04.2009 21:29

Nie przeciążenie, na pewno nie. Z dnia na dzień takie coś się nie robi. Dodam jeszcze, że serwer stoi na dedyku, wraz z moimi innymi 5 serwerami od dłuższego czasu, a dopiero dzisiaj się pojawiły takie problemy.

Wina łącza może być, wiele przyczyn może być. Pokaż swoje parametry przy, których HLDS rusza.

#5 bakul. <3

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 88
Zaawansowany

  • Postów:612
  • GG:
  • Imię:Przemek
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 14.04.2009 21:31

Na razie poczekam do jutra, ustawiłem znowu 32 sloty, serwer pełen, a pingów nie ma.

[ Dodano: 15-04-2009, 19:26 ]
Nadal są lagi, proszę o pomoc.
  • +
  • -
  • 0

#6 Serfy.pl

    Nowy

  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:1
Offline

Napisano 15.04.2009 20:00

Trzeba to zrobić metodą dedukcji.
Napisałeś że masz dedyka i kilka serwerów na nim, czy tylko 1 serwer gry laguje czy wszystkie?
Spisując elementy które mogą to powodować:
1. Uszkodzona karta sieciowa
2. Obciążenie sieci/łącza
3. Kanałowanie procesu (tyczy się OS win server edition)
4. Błąd procesu
5. Zła konfiguracja serwera

Jak na razie tylko tyle przychodzi mi na myśl.
A oto rozwiązania według, których bym zaczął eliminację:
Sprawdź obciążenie łącza, zalecał bym trace/ping kilku adresów w celu identyfikacji jakości połączenia.Zawsze też możesz sprawdzić łącze np. http://speedtest.net
1.Zrestartuj maszynę, wyłącz wszystkie zbędne programy/procesy i zobacz czy problem dalej się pojawia
2. Zainstaluj świeży serwer
3. Jeżeli posiadasz System Win***** spróbuj uruchomić Win Media Player (zaleca się to też dla ogólnej poprawy sprawności procesów na tych systemach)



Wina też nie koniecznie może być po stronie serwera a twojej? Czy inni też mają lagi? Podaj IP+port do serwera a sprawdzimy jak to wygląda.


Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam.
  • +
  • -
  • 0

#7 bakul. <3

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 88
Zaawansowany

  • Postów:612
  • GG:
  • Imię:Przemek
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 15.04.2009 20:11

Wszystkie 5 serwerów wczoraj zaczęło lagować. System operacyjny dedyka to Linux Debian. Dzisiaj wklepałem takie komendy do server.cfg:
sv_minupdaterate 10
sv_maxupdaterate 40
sv_minrate 0
sv_maxrate 7500
sys_ticrate 100
fps_max 150
Lagi się zmniejszyły, ping utrzymuje się w granicach 60-70 ms, czasami skoczy do 200.

Czy powodem może być to, że serwer jest na 2 protokoły? Przez pierwsze 3 dni od wgrania plików serwer zachowywał się stabilnie. Pingi dobre, choke i loss w porządku.

Badanie pingu
Badanie 91.205.74.22 z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 91.205.74.22: bajtów=32 czas=14ms TTL=56
Odpowiedź z 91.205.74.22: bajtów=32 czas=12ms TTL=56
Odpowiedź z 91.205.74.22: bajtów=32 czas=15ms TTL=56
Odpowiedź z 91.205.74.22: bajtów=32 czas=13ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 91.205.74.22:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 12 ms, Maksimum = 15 ms, Czas średni = 13 ms

Trasa
Trasa śledzenia do ip-91-205-74-22.iwacom.net.pl [91.205.74.22]
przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30

  1     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
  2     *        *        *     Upłynął limit czasu żądania.
  3    11 ms    11 ms    10 ms  war-ru6.neo.tpnet.pl [213.25.2.11]
  4    11 ms    12 ms    10 ms  ge-1-2-5.war-r4.tpnet.pl [212.160.0.49]
  5    11 ms    14 ms    63 ms  z-war-r3-do-war-ar2.tpnet.pl [195.117.0.42]
  6    10 ms    11 ms    10 ms  do-crowley.tpnet.pl [80.50.237.246]
  7    10 ms    11 ms    11 ms  r2core-TPNet-2-m120.crowley.pl [89.171.251.6]
  8    13 ms    14 ms    12 ms  m120-xe000-2-r2.lodz-ge000.crowley.pl [62.111.15
7.158]
  9    13 ms    13 ms    13 ms  ip-85.128.46.18.static.crowley.pl [85.128.46.18]

 10    17 ms    14 ms    15 ms  router.teredo.pl [193.227.116.242]
 11    15 ms    16 ms    13 ms  ip-91-205-74-22.iwacom.net.pl [91.205.74.22]

Śledzenie zakończone.

  • +
  • -
  • 0

#8 Misiaczek ;c

    /dev/null

  • Moderator

Reputacja: 1662
Godlike

  • Postów:2495
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Halemba
Offline

Napisano 16.04.2009 08:25

~bakul, pokaż jaką komendą startową odpalasz, jakie są parametry dedyka,
wpisz to:
apt-get install htop //pokazuje obciazenie procka,ramu,load systemu , jakie procesy najwiecej biora %
apt-get install iftop //pokazuje aktualne uzycie lacza ;P

potem jak zaczna lagi wpisz szybko przez ssh

htop

i sprawdź czy przypadkiem obciążenie maszyny(procesorów) nie sięga 100 % i się nie utrzymuje :P albo czy ci ramu nie zabrakło xD

jesli obciazenie jest ok wpisz iftop i sprawdz czy przypadkiem dedyk nie wykorzystuje nadto łącza. np limit lacza masz 10mb/s a dedyk bieze 14mb/s i juz zaczynaja sie lagi bo gubi ci pakiety ;P
  • +
  • -
  • 0

#9 bakul. <3

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 88
Zaawansowany

  • Postów:612
  • GG:
  • Imię:Przemek
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 16.04.2009 13:46

iftop
Czytanie list pakietĂłw... Gotowe
Budowanie drzewa zaleĹźnoĹi... Gotowe
ZostanÄ
 zainstalowane nastÄpujÄ
ce dodatkowe pakiety:
  libpcap0.8
ZostanÄ
 zainstalowane nastÄpujÄ
ce NOWE pakiety:
  iftop libpcap0.8
0 aktualizowanych, 2 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 304 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 126kB archiwĂłw.
Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo uĹźyte 319kB miejsca na dysku.

htop
Czytanie list pakietĂłw... Gotowe
Budowanie drzewa zaleĹźnoĹi... Gotowe
htop jest juĹź w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 304 nieaktualizowanych.


[ Dodano: 16-04-2009, 14:49 ]
Serwery stawiam poprzez
screen -S aim ./hlds_run -game cstrike -nomaster +maxplayers 11 +map aim_map +ip 91.205.74.22 +sv_lan 1 +port 27045 -nomaster -binary ./hlds_i686

  • +
  • -
  • 0

#10 Batonik

    Wszechpomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 27
Życzliwy

  • Postów:372
  • GG:
  • Steam:steam
  • Lokalizacja:Tarnobrzeg
Offline

Napisano 16.04.2009 17:03

Serwer wg. mnie za pomocą dobrych komend wykonujesz ale usuń -nomaster ponieważ ci się powtarza, ale nie przy tym leży problem zobacz jak to napisali obciążenie procesora i łącze w czasie najwiekszych lagów :)
  • +
  • -
  • 0

#11 Gość__*

  • Gość

Reputacja: 0

Offline

Napisano 16.04.2009 21:06

Dodał bym jeszcze:
-pingboost 2 lub 3 +sys_ticrate wartosc


#12 Misiaczek ;c

    /dev/null

  • Moderator

Reputacja: 1662
Godlike

  • Postów:2495
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Halemba
Offline

Napisano 17.04.2009 12:15

kur3k, dokładnie , usunoł bym też jeden -nomaster bo po co 2? z htop i iftop chodziło mi o zdjęcia użycia łącza/ramu/procka/load
  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych