Director Hud Message
ToRRent
05.07.2012
Director Hud Message
Autor: Arkshine
Biblioteka dzięki której możemy wyświetlać wiadomości na bardzo zbliżonej zasadzie do standardowego hudmessage. Czym więc różni się hudmessage od dhumessage ?
- DHud nie posiada limitu kanałów, więc nie musimy się martwić o to, czy jakaś wiadomość zastąpi inną ponieważ posiadają ten sam kanał w tym samym momencie
- Wyświetlić możemy maksymalnie 8 wiadomości na raz
- Jest większa czcionka
Konstrukcja jest zbliżona do standardowych wiadomości więc nikt nie powinien mieć problemów z ewentualną zmianą
Wada ? Wiadomość może mieć maksymalnie 128 znaków
red, green, blue - paleta kolorów rgb (skala od 0 do 255)
Float:x, Float:y - Współrzędne położenia
effects - Efekty, 0 = brak efektu, 1 = Efekt zanikania, 2 = Efekt Litera po literze
Float:fxtime - Czas działania efektu
Float:holdtime - Ile czasu wiadomość ma być wyświetlana
Float:fadeintime - ile czasu wiadomość ma się pojawiać ? (tylko przy effects = 1 lub 2)
Float:fadeouttime - Ile czasu wiadomość ma znikać ? (tylko przy effects = 1 lub 2)
bool:reliable - Tego za bardzo nie rozkminiłem szczerze mówiąc
dlatego polecam trzymać się domyślnej wartości false
=======================
index - Id gracza, jeżeli podamy 0 wiadomość zobaczą wszyscy połączeni z serwerem gracze
const message[] - Wiadomość
any... - zmienne do których się odwołujemy w parametrze message[]
dhudmessage.inc 3,41 KB
2784 Ilość pobrań
Źródło: http://forums.allied...ad.php?t=149210
Autor: Arkshine
Biblioteka dzięki której możemy wyświetlać wiadomości na bardzo zbliżonej zasadzie do standardowego hudmessage. Czym więc różni się hudmessage od dhumessage ?
- DHud nie posiada limitu kanałów, więc nie musimy się martwić o to, czy jakaś wiadomość zastąpi inną ponieważ posiadają ten sam kanał w tym samym momencie
- Wyświetlić możemy maksymalnie 8 wiadomości na raz
- Jest większa czcionka
Konstrukcja jest zbliżona do standardowych wiadomości więc nikt nie powinien mieć problemów z ewentualną zmianą
Wada ? Wiadomość może mieć maksymalnie 128 znaków
set_dhudmessage( red = 0, green = 160, blue = 0, Float:x = -1.0, Float:y = 0.65, effects = 2, Float:fxtime = 6.0, Float:holdtime = 3.0, Float:fadeintime = 0.1, Float:fadeouttime = 1.5, bool:reliable = false ) show_dhudmessage( index, const message[], any:... )Oznaczenia:
red, green, blue - paleta kolorów rgb (skala od 0 do 255)
Float:x, Float:y - Współrzędne położenia
effects - Efekty, 0 = brak efektu, 1 = Efekt zanikania, 2 = Efekt Litera po literze
Float:fxtime - Czas działania efektu
Float:holdtime - Ile czasu wiadomość ma być wyświetlana
Float:fadeintime - ile czasu wiadomość ma się pojawiać ? (tylko przy effects = 1 lub 2)
Float:fadeouttime - Ile czasu wiadomość ma znikać ? (tylko przy effects = 1 lub 2)
bool:reliable - Tego za bardzo nie rozkminiłem szczerze mówiąc
=======================
index - Id gracza, jeżeli podamy 0 wiadomość zobaczą wszyscy połączeni z serwerem gracze
const message[] - Wiadomość
any... - zmienne do których się odwołujemy w parametrze message[]
dhudmessage.inc 3,41 KB
2784 Ilość pobrańŹródło: http://forums.allied...ad.php?t=149210
DarkGL
05.07.2012
często mylone z Dynamic HUD R3X ( taki sam skrót dhud )
http://forums.allied...ad.php?t=137894
http://forums.allied...ad.php?t=137894
Fili:P
05.07.2012
Dobrą metodą jest wygenerowanie wiadomości HUD i zamienienie hudmessage w obu nazwach funkcji na dhudmessage
ToRRent
05.07.2012
oprócz dodania litery d trzeba w ostatnim parametrze zmienić cyfrę na false lub true choć za pewne 0 i 1 też uzna
Zuy Człowiek
13.07.2012
Ostatni parametr odpowiada za to w jaki sposób wysyłany jest message 
true : MSG_ONE / MSG_ALL
false : MSG_ONE_UNRELIABLE / MSG_BROADCAST
(w zależności od tego czy wysyłamy do jednego gracza czy do wszystkich)
true : MSG_ONE / MSG_ALL
false : MSG_ONE_UNRELIABLE / MSG_BROADCAST
(w zależności od tego czy wysyłamy do jednego gracza czy do wszystkich)
ToRRent
13.07.2012
jeśli damy false to w razie problemów wiadomość się nie pokaże, jak damy true silnik będzie zmuszony nam wyświetlić tą wiadomość a to może spowodować lag lub crash
Jak się nazwać
28.08.2012
A można za pomocą message_begin itd wyświetlić zwykły hud (ten jest powiększony, chodzi mi o zwykłe show_hudmessage)
DarkGL
28.08.2012
tak show_hudmessage to tak naprawdę funkcja opakowująca wysłanie odpowiedniego message
Użytkownik DarkGL edytował ten post 28.08.2012 22:14
Użytkownik DarkGL edytował ten post 28.08.2012 22:14
Jak się nazwać
30.08.2012
Masz może jakiś tutek, albo przynajmniej nazwa message i parametry write.
::Gogiel::
02.10.2012
hym pobrałem ostatnio ruskiego inca nie działał plugin po kompilacji z nim a dzięki temu działa genialnie Ciekawe 
I wielki + za świetną robotę
I wielki + za świetną robotę
heineken32
30.10.2012
Mam pytanie za co odpowiada wyrównanie czcionki w HUD?
Bo zmieniłem x/y wedługo mojego upodobania ale napis nie jest na środku znaczy się wyrównuje się od środka w prawo a tego nie che bo wygląda to w HUD tak:
Bo zmieniłem x/y wedługo mojego upodobania ale napis nie jest na środku znaczy się wyrównuje się od środka w prawo a tego nie che bo wygląda to w HUD tak:
Poziom
Doświadczenie
Perk
Zdrowie
A nie che żeby napis ten się wyrównywał che żeby wyglądał tak:Poziom
Doświadczenie
Perk
Zdrowie
Chyba jaśniej nie mogłem tego opisać co mam zmienić żeby wyglądało to jak up?
DarkGL
30.10.2012
Napis wyrownuje się do prawej samoczynie
Nie ma parametru który by za to odpowiadał
możesz próbować go wyśrodkować poprzez manipulacje tabulatorami ^t i/lub ilością spacji na początku linii
Nie ma parametru który by za to odpowiadał
możesz próbować go wyśrodkować poprzez manipulacje tabulatorami ^t i/lub ilością spacji na początku linii
Lilek
25.01.2013
Wittam, jestem zielony nie wiem jak to zrobioc :PP Gdzie co wkleic i co i jak
pomocy ; < ehm.