Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Info w HUD(Życie i Kasa)


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Niquit

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 4
Nowy

  • Postów:114
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 08.05.2012 10:15

Nie będę się rozpisywał, nie działa plugin.

#include <amxmodx>
#include <amxmisc>
#include <cstrike>
#define PLUGIN "Massage HUD"
#define VERSION "1.0"
#define AUTHOR "Niquit"
new SyncHudObj
public plugin_init()
{
register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR)
set_task(0.1, "Message_Hud", 0, "", 0, "b")
}
public Message_Hud(id)
{
new iHealth = get_user_health(id);
new iMoney = cs_get_user_money(id);
set_hudmessage(0, 255, 0, 0.0, 0.15, 0, 6.0, 12.0);
ShowSyncHudMsg(id, SyncHudObj, "Health: %s^nMoney: %s", iHealth,iMoney);
}

  • +
  • -
  • 0

#2 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 08.05.2012 10:37

#include <amxmodx>
#include <amxmisc>
#include <cstrike>

#define PLUGIN "Massage HUD"
#define VERSION "1.0"
#define AUTHOR "Niquit"
#define ZADANIE_HUD 98211

new SyncHudObj

public plugin_init()
{
    register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR)
    SyncHudObj = CreateHudSyncObj();
    
}
public client_authorized(id)
{
    set_task(6.0,"Message_Hud",id + ZADANIE_HUD)
}
public Message_Hud(id)
{
    id-= ZADANIE_HUD;
    new iHealth = get_user_health(id);
    new iMoney = cs_get_user_money(id);
    set_hudmessage(0, 255, 0, 0.0, 0.15, 0, 6.0, 12.0);
    ShowSyncHudMsg(id, SyncHudObj, "Health: %s^nMoney: %s", iHealth,iMoney);
    set_task(0.1,"Message_Hud",id + ZADANIE_HUD)
}

plugin_init nie zwraca ID do Message_Hud trzeba znaleść taki forward który zwróci ;)
i SyncHudObj musisz zadeklarować jako obiekt HUDa.

Jak nie będzie działać - napisz.
  • +
  • -
  • 1

b_560_95_1.png


#3 ogieR8

    Wszechmogący

  • Power User

Reputacja: 203
Profesjonalista

  • Postów:637
  • Imię:Mariusz
  • Lokalizacja:Ruda Śląska
Offline

Napisano 08.05.2012 10:42

A nie koliduję Ci z innym pluginem co wywołuje HUD ? Bo jeśli tak to wystarczy zmienić kanał w set_hudmessage, a jeśli nie wiesz to sprawdź czy Ci coś nie wyskakuje podczas gry :)

Spr zamienić :

set_hudmessage(0, 255, 0, 0.0, 0.15, 0, 6.0, 12.0);
ShowSyncHudMsg(id, SyncHudObj, "Health: %s^nMoney: %s", iHealth,iMoney);

na to:
set_hudmessage(0, 255, 0, 0.0, 0.15, 0, 6.0, 12.0, 3);
show_hudmessage(id,"Health: %s^nMoney: %s", iHealth,iMoney);


A.. mnie znów CheQ wyprzedził, jednakże z inną metodą ; d

ps: na taska z id nawet nie zwróciłem uwagi, przyznam.

Użytkownik ogieR- edytował ten post 08.05.2012 10:44

  • +
  • -
  • 0
DiabloEwenement v.2.0 [||||||_____]
 

Irytuje mnie nieczytelny kod, jeśli oczekujesz ode mnie pomocy - zmień to !
CodeGenerators.pl - skopiuj kod do okna po prawej, kliknij 'Ułóż". To wszystko, trudne ?


#4 Niquit

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 4
Nowy

  • Postów:114
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 08.05.2012 11:06

Niby wyświetla, tylko zamiast ilości HP i Kasy pokazuje "@", "d" "Ld". Takie coś. :o
Oba sposoby próbowałem.

Użytkownik Niquit edytował ten post 08.05.2012 11:07

  • +
  • -
  • 0

#5 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 08.05.2012 11:10

#include <amxmodx>
#include <amxmisc>
#include <cstrike>

#define PLUGIN "Massage HUD"
#define VERSION "1.0"
#define AUTHOR "Niquit"
#define ZADANIE_HUD 98211

new SyncHudObj

public plugin_init()
{
    register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR)
    SyncHudObj = CreateHudSyncObj();
    
}
public client_authorized(id)
{
    set_task(6.0,"Message_Hud",id + ZADANIE_HUD)
}
public Message_Hud(id)
{
    id-= ZADANIE_HUD;
    new iHealth = get_user_health(id);
    new iMoney = cs_get_user_money(id);
    set_hudmessage(0, 255, 0, 0.0, 0.15, 0, 6.0, 12.0);
    ShowSyncHudMsg(id, SyncHudObj, "Health: %i^nMoney: %i", iHealth,iMoney);
    set_task(0.1,"Message_Hud",id + ZADANIE_HUD)
}

hp i kasa to są cyfry potrzebują %i a nie %s (jak do tekstu) Spróbój to z góry.
  • +
  • -
  • 0

b_560_95_1.png


#6 Niquit

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 4
Nowy

  • Postów:114
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 08.05.2012 11:14

Nadal źle.
  • +
  • -
  • 0

#7 Niquit

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 4
Nowy

  • Postów:114
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 08.05.2012 12:23

#include <amxmodx>
#include <amxmisc>
#include <cstrike>

#define PLUGIN "Massage HUD"
#define VERSION "1.0"
#define AUTHOR "Niquit"
#define ZADANIE_HUD 98211

new g_HudSyncObj

public plugin_init()
{
register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR)
g_HudSyncObj = CreateHudSyncObj();

}
public client_authorized(id)
{
set_task(6.0,"Message_Hud",id + ZADANIE_HUD)
}
public Message_Hud(id)
{
id-= ZADANIE_HUD;
new iHealth = get_user_health(id);
new iMoney = cs_get_user_money(id);
set_hudmessage(0, 255, 0, 0.0, 0.15, 0, 6.0, 12.0);
ShowSyncHudMsg(id, g_HudSyncObj, "Health: %d^nMoney: %d", iHealth,iMoney);
set_task(0.1,"Message_Hud",id + ZADANIE_HUD)
}


Działający kod.
Teraz mogę dodać do niego więcej bajerów. :)

Użytkownik Niquit edytował ten post 08.05.2012 12:25

  • +
  • -
  • 0

#8 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 08.05.2012 12:29

btw - Message_hud mozesz skrócić bez przypisywania wartości. o tak

id -= ZADANIE_HUD

set_hudmessage(0, 255, 255, 0.07, 0.40, 0, 0.0, 0.3, 0.0, 0.0);
ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"HP: %i ^nKasa: %i",get_user_health(id),cs_get_user_money(id))
set_task(0.1,"PokazHud",id+ZADANIE_HUD)

  • +
  • -
  • 0

b_560_95_1.png


#9 shoote

    Profesjonalista

  • Zbanowany

Reputacja: -6
Mniej niż zer0.

  • Postów:180
  • GG:
  • Imię:Patryk
  • Lokalizacja:Kętrzyn
Offline

Napisano 01.08.2012 16:44

a jak zrobic zeby jak jest po lewej "Klasa, Poziom, Perk, Dośw" zeby nizej pisalo "Zycie : "
Dołączona grafika

IP : 31.186.84.46:27082

#10 glut

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 931
Master

  • Postów:2073
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Namysłów
Offline

Napisano 01.08.2012 16:45

Po

Dośw

dodaj ^n i przechodzi do nowej lini :D
  • +
  • -
  • 0

Nie pomagam za darmo na PW/GG/Steam od tego jest forum

 

TP Game + RR

 

Znak rozpoznawczy :coto:


#11 Nenczoks

    Banned

  • Zbanowany

Reputacja: 50
Pomocny

  • Postów:358
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.08.2012 07:08

btw - Message_hud mozesz skrócić bez przypisywania wartości. o tak

id -= ZADANIE_HUD

set_hudmessage(0, 255, 255, 0.07, 0.40, 0, 0.0, 0.3, 0.0, 0.0);
ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"HP: %i ^nKasa: %i",get_user_health(id),cs_get_user_money(id))
set_task(0.1,"PokazHud",id+ZADANIE_HUD)


Nieoptymalne. Lepiej zrobić static health; health = get_user_health(id) ;>
sebul (02.08.2012 10:48):
Static jest tu nie potrzebny, lepiej opóźnić wykonywanie się taska, na 1 sekundę.

Użytkownik Nenczoks edytował ten post 02.08.2012 07:08


#12 shoote

    Profesjonalista

  • Zbanowany

Reputacja: -6
Mniej niż zer0.

  • Postów:180
  • GG:
  • Imię:Patryk
  • Lokalizacja:Kętrzyn
Offline

Napisano 02.08.2012 08:10

Po

Dośw

dodaj ^n i przechodzi do nowej lini :D


Ale jak dokladnie mam to zrobic, aby pisalo "zycie : " po dosw

Po

Dośw

dodaj ^n i przechodzi do nowej lini :D


Ale jak dokladnie mam to zrobic, aby pisalo "zycie : " po dosw
Dołączona grafika

IP : 31.186.84.46:27082

#13 glut

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 931
Master

  • Postów:2073
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Namysłów
Offline

Napisano 02.08.2012 09:02

Jak masz te linijke

ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"HP: %i ^nKasa: %i",get_user_health(id),cs_get_user_money(id))


Dodaj kilka razy ^n aby przejść do kolejnej lini. I sprawdzaj sobie w grze czy już jest ok ustawione :)

przykład z dwoma ^n

ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"^n^nHP: %i ^nKasa: %i",get_user_health(id),cs_get_user_money(id))

Użytkownik glut1997 edytował ten post 02.08.2012 09:02

  • +
  • -
  • 0

Nie pomagam za darmo na PW/GG/Steam od tego jest forum

 

TP Game + RR

 

Znak rozpoznawczy :coto:


#14 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 02.08.2012 10:28


btw - Message_hud mozesz skrócić bez przypisywania wartości. o tak

id -= ZADANIE_HUD

set_hudmessage(0, 255, 255, 0.07, 0.40, 0, 0.0, 0.3, 0.0, 0.0);
ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"HP: %i ^nKasa: %i",get_user_health(id),cs_get_user_money(id))
set_task(0.1,"PokazHud",id+ZADANIE_HUD)


Nieoptymalne. Lepiej zrobić static health; health = get_user_health(id) ;>


Czemu? skoro i tak i tak zadziała a mój kod jest krótszy? O.o
  • +
  • -
  • 0

b_560_95_1.png


#15 shoote

    Profesjonalista

  • Zbanowany

Reputacja: -6
Mniej niż zer0.

  • Postów:180
  • GG:
  • Imię:Patryk
  • Lokalizacja:Kętrzyn
Offline

Napisano 02.08.2012 10:34

glut, ale ja chce same "Zycie" pod na samym koncu jak jest klasa itd
Dołączona grafika

IP : 31.186.84.46:27082

#16 glut

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 931
Master

  • Postów:2073
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Namysłów
Offline

Napisano 02.08.2012 10:36

to

ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"^n^nHP: %i",get_user_health(id))

  • +
  • -
  • 0

Nie pomagam za darmo na PW/GG/Steam od tego jest forum

 

TP Game + RR

 

Znak rozpoznawczy :coto:


#17 Damiano1x

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 9
Nowy

  • Postów:72
  • GG:
  • Imię:Damian
  • Lokalizacja:Za górami, za lasami
Offline

Napisano 02.08.2012 10:45

A nie łatwiej edytować to w silniku coda?

Trzeba tylko dopisać to w odpowiednim miejscu:
^n[HP: %i] ^n[Kasa: %i]


a na końcu te dwie rzeczy:
get_user_health(id),cs_get_user_money(id)

Użytkownik Damiano1x edytował ten post 02.08.2012 10:47

  • +
  • -
  • 0

#18 speedkill

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 1570
Godlike

  • Postów:2733
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Prudnik
Offline

Napisano 02.08.2012 10:47


btw - Message_hud mozesz skrócić bez przypisywania wartości. o tak

id -= ZADANIE_HUD

set_hudmessage(0, 255, 255, 0.07, 0.40, 0, 0.0, 0.3, 0.0, 0.0);
ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"HP: %i ^nKasa: %i",get_user_health(id),cs_get_user_money(id))
set_task(0.1,"PokazHud",id+ZADANIE_HUD)


Nieoptymalne. Lepiej zrobić static health; health = get_user_health(id) ;>

Głupoty gadasz ...

Co do tematu troche za dużo kombinujecie, nie lepiej po prostu gdy gracz wbija ( authorized ) stworzyć taska z flagą "b" co sekundę i pokazywać ile ma on hp ? A gdy wychodzi usunąć tego taska ?

Do pokazywania ile gracz ma hp spokojnie możecie użyć %d ;)
  • +
  • -
  • 2

If you can dream it, you can do it.


#19 Nenczoks

    Banned

  • Zbanowany

Reputacja: 50
Pomocny

  • Postów:358
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 09.08.2012 01:10



btw - Message_hud mozesz skrócić bez przypisywania wartości. o tak

id -= ZADANIE_HUD

set_hudmessage(0, 255, 255, 0.07, 0.40, 0, 0.0, 0.3, 0.0, 0.0);
ShowSyncHudMsg(id,HUDa,"HP: %i ^nKasa: %i",get_user_health(id),cs_get_user_money(id))
set_task(0.1,"PokazHud",id+ZADANIE_HUD)


Nieoptymalne. Lepiej zrobić static health; health = get_user_health(id) ;>


Czemu? skoro i tak i tak zadziała a mój kod jest krótszy? :blink:


A co Ty za bzdury gadasz. Nie ma znaczenia czy krótszy czy dłuższy.
Lepiej jest:

new zycie = get_user_health;

set_user_health(id, zycie + xx) lub [...] HP: %d [...], zycie, aniżeli HP: %d, get_user_health(id). Poczytaj sobie na wiki odnośnie optymalizacji pluginów.


Nieoptymalne. Lepiej zrobić static health; health = get_user_health(id) ;>

Głupoty gadasz ...


Może i nie static, ale new i wtedy nie będą głupoty!
+ to samo co wyżej.

Użytkownik Nenczoks edytował ten post 09.08.2012 01:12





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych