Ktoś powie: przecież na forum też można to zamieścić. Owszem, ale na Wiki można stworzyć wygodniejszą strukturę, edytować artykuły mogą wszyscy (oczywiście edycja przez zwykłych użytkowników musiałaby być zatwierdzona przez administrację), wymusza pewną konwencję struktury artykułów (dzięki czemu wszystkie są bardzo czytelne) i umożliwia więcej opcji dotyczących zamieszczania treści. Co prawda nie ma możliwości tworzenia wtedy komentarzy do tutoriala, ale po co one wtedy, skoro każdy może sam poprawić błąd, czy napisać coś jaśniej (a do tego chyba wyłącznie komentarze służą, bo przecież pytania gdy ktoś nie rozumie czegoś raczej powinny trafiać do osobnych tematów).
AMX posiada swoje anglojęzyczne wiki, jednak nie jest ono dobrze rozwinięte. A to za sprawą tego, że nie jest promowane. Ludzie piszą swoje artykuły na forum, bo więcej osób z niego korzysta. W niewielu miejscach widać linki do wiki i stąd niska jego popularność. Tutaj gdyby zacząć od przeniesienia wszystkich wartościowych tutoriali do wiki (przez wartościowe mam na myśli poprawne, będące na czasie itp), usunąć dział poradników z informacją, że wszystko znajduje się i powinno być umieszczane na wiki, oraz umieścić widoczny link w headerze forum + gdzieś w strukturze tematów (np zamiast poradników) to zyskałoby ono popularność. No i polska mogłaby się pochwalić lepszym wiki, niż oryginalne

Jeśli chodzi o samo utworzenie i utrzymywanie wiki (+podpięcie jakoś pod forum) to mogę się zgłosić do pomocy przy tym. Nie mówię, że to zrobię, ale trochę prac przy tym mogę wykonać. Nie znam się co prawda na IPB, gdyż nie prowadzę żadnego forum opartego o ten skrypt, ale dobrze znam vBulletin, a to jest tak jak z nauką programowania: jeśli umiesz naprawdę programować w jednym języku, to nauka drugiego trwa tylko chwilę