Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
MySQL

Wyświtlanie loginu z bazy

mysql

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#1 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 04.02.2012 16:41

Jak pobrać nick zalogowanej osoby z bazy ? Próbowałem tak ale nic nie idzie.

Nazwa bazy: luckyskill_test
tabela: users
login: user_login


Zalogowany jako
<?php
$result = mysql_query("SELECT * from users WHERE user_login");
echo $result;
?> <a href='?wyloguj=tak'>(Wyloguj się)</a>

  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#2 Gh0st

    :)

  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 04.02.2012 18:10

$result = mysql_query("SELECT * from users WHERE user_login"); 

Najz ... :) nie podajesz osoby którą szukasz ... używasz samą kolumnę co w skutku nic nie daje :o

echo $result; 

Jeszcze lepiej, nie możesz od razu wyświetlić zapytania ... mysql zwraca uchwyty ... :)
zrób

$result = mysql_fetch_array($result);
echo $result['user_login'];


Poza tym, radzę poczytać o zapytaniach MYSQL :)
  • +
  • -
  • 0

#3 Fili:P

    Koleżeński

  • Power User

Reputacja: 752
Guru

  • Postów:1679
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Filip
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 04.02.2012 18:31


$result = mysql_query("SELECT * from users WHERE user_login = '$zmienna'");

?
  • +
  • -
  • 0

BMXers.pl - Portal o tematyce BMX


#4 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 04.02.2012 19:56

$result = mysql_query("SELECT * from users WHERE user_login"); 

Najz ... :) nie podajesz osoby którą szukasz ... używasz samą kolumnę co w skutku nic nie daje :o

echo $result; 

Jeszcze lepiej, nie możesz od razu wyświetlić zapytania ... mysql zwraca uchwyty ... :)
zrób

$result = mysql_fetch_array($result);
echo $result['user_login'];


Poza tym, radzę poczytać o zapytaniach MYSQL :)



Zrobiłem tak i otrzymałem:

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/luckyskill/public_html/php/zaloguj.php on line 60


Linia 60

$result = mysql_fetch_array($result);

  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#5 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 04.02.2012 23:41

$rec = mysql_fetch_array($result);

pokaz tez zapytanie bo to u góry nie jest najlepsze
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#6 Gh0st

    :)

  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 04.02.2012 23:53

G[o]Q, mogę wiedzieć, co da twoje zapytanie?:) da to samo co moje ... doda tylko bez sensownie jedną zmienną ...
  • +
  • -
  • 0

#7 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 05.02.2012 00:21

no tak ale pomoze mu latwiej zrozumieć kod bo nie powinno się nadpisywać uchwytu bo on się moze zawsze przydać no i jest to zla praktyka przy przechodzeniu do innych języków gdzie mamy typy danych
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#8 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 05.02.2012 00:53

Tak wygląda cały plik


<?php
session_start();
session_register("zalogowany");
if(empty($_SESSION["zalogowany"]))$_SESSION["zalogowany"]=0;
mysql_connect("localhost", "xxx", "xxx")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą");
mysql_select_db("xxx")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");
function ShowLogin($komunikat=""){
echo "$komunikat<br><br><br>";
echo "<form action='zaloguj.php' method=post>";
echo "Login: <input type=text name=login><br>";
echo "Hasło: <input type=text name=haslo><br>";
echo "<input type=submit value='Zaloguj!'>";
echo "</form>";
echo "Jeśli nie jesteś zarejestrowany, <a href='rejestruj.php'>tu znajdziesz formularz</a>";
}
?>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css">
<link rel="stylesheet" href="/php/style.css" type="text/css" media="screen" />
<title>Strona główna</title>
</head>
<body>
<div id="header"></div>
<ul class="topnav">
<div id="tresc">
<li><a href="index.php">Home</a></li>
<li>
<a href="zaloguj.php">Zaloguj</a>
</li>
<li>
<a href="rejestruj.php">Rejestracja</a>
</li>
<li><a href="">Kontakt</a></li>
<li><a href="">Advertise</a></li>
</div>
</ul>
<?php
if($_GET["wyloguj"]=="tak"){$_SESSION["zalogowany"]=0;echo "Zostałeś wylogowany z serwisu";}
if($_SESSION["zalogowany"]!=1){
if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){
if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from users where user_login = '".htmlspecialchars($_POST["login"])."' AND user_haslo = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."'"))){
echo "Zalogowano poprawnie. <a href='index.php'>Przejdź na stronę główną</a>";
$_SESSION["zalogowany"]=1;
}
else echo ShowLogin("Podano złe dane!!!");
}
else ShowLogin();
}
else{
?><br><br><br>
Zalogowany jako
<?php
$result = mysql_fetch_array($result);
echo $result['user_login'];
?> <a href='?wyloguj=tak'>(Wyloguj się)</a>
<?php
}
?>
</body>
</html>
<?php mysql_close(); ?>

  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#9 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 05.02.2012 01:46

robisz fetch'a a nie zrobiles zapytania Gh0st nie sprecyzowal ale nie o to mu chodzilo xD
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#10 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 05.02.2012 02:24

Więc ja ma wyglądać zapytanie ?
  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#11 Leihto

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 150
Profesjonalista

  • Postów:452
  • Lokalizacja:Rabka
Offline

Napisano 05.02.2012 03:49

$query = mysql_query("select * from users where user_login = '".$login."'");

??
tylko $login mususz zastąpić zmienną z Twoim loginem..
  • +
  • -
  • 0
Portek: Za 20zł, to ja nawet notatnika nie otworze..

Nowe portfolio. Ciekawe artykuły, ciekawe przykłady: WojtusDEV.pl

#12 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 05.02.2012 21:55

Błąd nadal występuje


Zalogowany jako
<?php
$query = mysql_query("select * from users where user_login = '".user_login."'");
$result = mysql_fetch_array($result);
echo $result['user_login'];
?> <a href='?wyloguj=tak'>(Wyloguj się)</a>

  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#13 Leihto

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 150
Profesjonalista

  • Postów:452
  • Lokalizacja:Rabka
Offline

Napisano 06.02.2012 01:12

:facepalm:
A zmienna gdzie?! krasnale zjadły?:F

Zalogowany jako
<?php
$query = mysql_query("select * from users where user_login = '".$user_login."'");
$result = mysql_fetch_array($query);
echo $result['user_login'];
?> <a href='?wyloguj=tak'>(Wyloguj się)</a>


i w ogóle co ty chcesz osiągnąć wywołująć w mysql_fetch_array pustą zmienną?:FF

Użytkownik Leihto edytował ten post 06.02.2012 01:15

  • +
  • -
  • 0
Portek: Za 20zł, to ja nawet notatnika nie otworze..

Nowe portfolio. Ciekawe artykuły, ciekawe przykłady: WojtusDEV.pl

#14 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 06.02.2012 01:39

Teraz nie ma błędu, ale nie pokazuje loginu.
  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#15 wlochen

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 9
Nowy

  • Postów:79
  • GG:
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:z Csowa
Offline

Napisano 06.02.2012 02:11

zrób przetrzymywanie loginu w sesji nie bd obciążało mysql i będzie łatwiejsze do używania lub użyj pętli while

Użytkownik wlochen edytował ten post 06.02.2012 02:14

  • +
  • -
  • 0

#16 Leihto

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 150
Profesjonalista

  • Postów:452
  • Lokalizacja:Rabka
Offline

Napisano 06.02.2012 02:11

Pokaż cały kod bo nie wiem co przypisujesz do zmiennej $user_login...
  • +
  • -
  • 0
Portek: Za 20zł, to ja nawet notatnika nie otworze..

Nowe portfolio. Ciekawe artykuły, ciekawe przykłady: WojtusDEV.pl

#17 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 06.02.2012 12:12


<?php

session_start();

session_register("zalogowany");

if(empty($_SESSION["zalogowany"]))$_SESSION["zalogowany"]=0;

mysql_connect("localhost", "xxx", "xxx")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą");

mysql_select_db("xxx")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");

function ShowLogin($komunikat=""){

echo "$komunikat<br><br><br>";

echo "<form action='zaloguj.php' method=post>";

echo "Login: <input type=text name=login><br>";

echo "Hasło: <input type=text name=haslo><br>";

echo "<input type=submit value='Zaloguj!'>";

echo "</form>";

echo "Jeśli nie jesteś zarejestrowany, <a href='rejestruj.php'>tu znajdziesz formularz</a>";

}

?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

<head>

  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

  <meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css">

  <link rel="stylesheet" href="/php/style.css" type="text/css" media="screen" />

<title>Strona główna</title>

</head>

<body>

<div id="header"></div>

<ul class="topnav">

<div id="tresc">

    <li><a href="index.php">Home</a></li>

    <li>

		    <a href="zaloguj.php">Zaloguj</a> 

    </li>

    <li>

		    <a href="rejestruj.php">Rejestracja</a>

    </li>

    <li><a href="">Kontakt</a></li>

    <li><a href="">Advertise</a></li>  

</div>

</ul>

<?php

if($_GET["wyloguj"]=="tak"){$_SESSION["zalogowany"]=0;echo "Zostałeś wylogowany z serwisu";}

if($_SESSION["zalogowany"]!=1){

if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){

  if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from users where user_login = '".htmlspecialchars($_POST["login"])."' AND user_haslo = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."'"))){

   echo "Zalogowano poprawnie. <a href='index.php'>Przejdź na stronę główną</a>";

   $_SESSION["zalogowany"]=1;

   }

  else echo ShowLogin("Podano złe dane!!!");

  }

else ShowLogin();

}

else{

?><br><br><br>

Zalogowany jako

<?php

$query = mysql_query("select * from users where user_login = '".$user_login."'");

$result = mysql_fetch_array($query);

echo $result['user_login'];

?> <a href='?wyloguj=tak'>(Wyloguj się)</a>

<?php

}

?>

</body>

</html>

<?php mysql_close(); ?>


  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#18 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 06.02.2012 13:10

Proponuję poczytać najpierw dokumentację mysql() a później kodować ^^
http://www.php.net/m...l-fetch-row.php

$query = mysql_query("select user_login from users where user_login = '".mysql_real_escape_string($_POST["login"])."'");
$result = mysql_fetch_row($query);
echo $result[0];


Tak generalnie to jest bez sensu.... Raz że zmienna $user_login nie istnieje (stąd błąd), a dwa, że wyciągasz z bazy login użytkownika, gdy pole user_login jest równe wartości z POST'a.

Czy to nie jest deko głupie?
  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#19 LucKy_skiLL

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 160
Profesjonalista

  • Postów:1301
  • GG:
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 06.02.2012 16:30

Proponuję poczytać najpierw dokumentację mysql() a później kodować ^^
PHP: mysql_fetch_row - Manual

$query = mysql_query("select user_login from users where user_login = '".mysql_real_escape_string($_POST["login"])."'");
$result = mysql_fetch_row($query);
echo $result[0];


Tak generalnie to jest bez sensu.... Raz że zmienna $user_login nie istnieje (stąd błąd), a dwa, że wyciągasz z bazy login użytkownika, gdy pole user_login jest równe wartości z POST'a.

Czy to nie jest deko głupie?



Dalej nie działa.
  • +
  • -
  • 0

Oglądasz seriale typu: The Flash, Arrow, Daredevil, The Walking Dead? Jeśli tak, to zapraszam na mój kanał YouTube


#20 Crew

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 29
Życzliwy

  • Postów:114
  • GG:
  • Imię:Marcin
  • Lokalizacja:Elbląg
Offline

Napisano 07.02.2012 14:00

Pętlę while zrób
$link=mysql_query('SELECT * from users ORDER BY id desc');
		while($wiersz=mysql_fetch_array($link))
		{
		 echo $wiersz['user_login'];
	    }

Użytkownik Crew edytował ten post 07.02.2012 14:05

  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: mysql

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych