Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
PHP

Skrypt odejmujacy liczbe b od a

php

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 kijkol

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 29.01.2012 11:29

Witam.
Chciałbym zrobić skrypt w którym podajemy liczbę a potem b(najlepiej jakby było z rozwijanej listy)
skrypt przypisuje wartosci liczbowe dla a i b
potem odejmuje b od a

Ale nie mam pojecia w ogóle jak to zrobić.
Jakby ktos mogl podac przyklad lub jakies linki do poradnikow


Przykładowy program w pascalu w załaczniku

Najpierw od 1 do 40 podajemy
a potem od 41 do 49(wiecej nie zrobiłem)

Załączone pliki

  • Załączony plik  test.rar   9,62 KB  11 Ilość pobrań

Użytkownik kijkol edytował ten post 29.01.2012 11:49

  • +
  • -
  • 0

#2 Gh0st

    :)

  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 29.01.2012 11:59


$a = 20;
$b = 20;

echo " a + b = " . $a + $b;
echo " a - b = " . $a - $b;

  • +
  • -
  • 1

#3 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 29.01.2012 12:39

To akurat wiedziałem ;]
Dokładnie chodzi mi o to, że gracz wybiera liczbe od 1 do 40
I w zalezności od wybranej liczby przypisuje mu wartość
Tak samo drugie pole tylko ,że od 41 do 100.
A na koncu odejmuje b od a i wyswietla wynik


<select name=\"lvl\" onchange=\"document.form.submit.click();\">
	    <option value=\"1\"";  echo "selected";  echo ">1</option>
<option value=\"2\"";  echo "selected";  echo ">2</option>
	    <option value=\"3\"";  echo "selected";  echo ">3</option>
	    <option value=\"4\"";  echo "selected";  echo ">4</option>
	    <option value=\"5\"";  echo "selected";  echo ">5</option>
    </select>
To jest pierwsze wybieranie i nie wiem jak stąd pobrać liczbe, a potem przypisac jej wartosć
  • +
  • -
  • 0

#4 Gh0st

    :)

  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 29.01.2012 12:58

Hmm. aby pobrać coś z formularza najlepiej postawić coś takiego

if( isset($_POST['wartosc_name_z_formularza']) )
{
// code
$pole1 = $_POST['pole1'];
}


Patrz kod niżej jak to mniej więcej ma działać..
Proszę PHP:
Spoiler


Miło widzieć że ktoś tu interesuje się PHP :>

C++
Spoiler

Użytkownik Gh0st edytował ten post 29.01.2012 13:11

  • +
  • -
  • 1

#5 speedkill

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 1570
Godlike

  • Postów:2733
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Prudnik
Offline

Napisano 29.01.2012 14:46

Co do C++
kolega potrzebuje liczby od 1 - 100 więc nie będzie dawał w nich przecinków więc double jest nie potrzebne
Warto też sprawdzać czy b jest większe lub równe 41 ;)
Trochę zmieniłem kod
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{   
    int a,b;
    cout << "Wpisz A:\n";
    cin >> a;

    cout << "Wpisz B:\n";
    cin >> b;

    cout <<"\nA - B = " << ( a - b )<<"\n"<< "A + B = "<< ( a + b )<<"\n"<< "B - A = "<< ( b - a )<<"\n\n";
    system("pause");
}

  • +
  • -
  • 0

If you can dream it, you can do it.


#6 Gh0st

    :)

  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 29.01.2012 14:56

system("pause");
Tylko w windowsie ...
  • +
  • -
  • 0

#7 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 29.01.2012 17:26

Już rozumiem pobieranie danych.
Ale jak użyć teraz funkcji if do tego bo jak robie tak:
Bazuje na języku pascal

Spoiler


To pobiera mi tylko ostatnie
if $i = 3
A nie chce robić dla każdego przypadku
if($i=1 || $c=41 )
{
//kod
}


Wiem, że truję, ale dopiero się uczę takich rzeczy.
A co do c++ to dopiero będę miał w sql może za rok, więc to dla mnie masakra

Użytkownik kijkol edytował ten post 29.01.2012 17:28

  • +
  • -
  • 0

#8 speedkill

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 1570
Godlike

  • Postów:2733
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Prudnik
Offline

Napisano 29.01.2012 17:33

A nie przypadkiem
else if ?
Bo raczej tak nie zadziała , na samych ifach.
Co do c++ , jak będziesz miał problemy to pisz temat i już ;)
  • +
  • -
  • 0

If you can dream it, you can do it.


#9 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 29.01.2012 17:44

Tez probowałem, ale wtedy działa tylko ten 1
  • +
  • -
  • 0

#10 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 29.01.2012 19:53

A nie przypadkiem
else if ?


a co za róznica w tym przypadku :?:
PROgramiści zauwazcie ze zamiast porównywać wartosci w if'ie to macie przypisanie wiec zawsze ostatni warunek bedzie spelniony xDD
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#11 ExBiT

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 39
Życzliwy

  • Postów:65
  • Imię:Brainf*ck
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 29.01.2012 20:15

SpeedKill, nie wiem kto Ciebie uczył programować, ale lepiej pier*** to i nie trać dzieciństwa.

Co do tematu - moim zdaniem najłatwiej byłoby napisać program w Javie, a potem zaimplementować go na stronce poprzez aplet coda. Ale to tylko moja opinia...
  • +
  • -
  • 0
Projekty na zamówienie w technologii:
- C++,
- Java,
- Pawn.

100% zadowolenia. Kontakt - PW.

#12 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 29.01.2012 20:31

Co do tematu - moim zdaniem najłatwiej byłoby napisać program w Javie, a potem zaimplementować go na stronce poprzez aplet coda. Ale to tylko moja opinia...


no tak bo pisanie i osadzanie apletu javy na stronie zajmie mniej czasu niz napisanie tego w javascripcie ewentualnie w php'ie szczególnie ze w javie bd potrzebna java u clienta no i znajomość języka a panowie wyżej prostszych języków nie ogarniają
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#13 ExBiT

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 39
Życzliwy

  • Postów:65
  • Imię:Brainf*ck
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 29.01.2012 20:49

To byłaby DLA MNIE najłatwiejsza opcja.
Ja osobiście przyznam, że PHP znam nikło - to samo z JS.
  • +
  • -
  • 0
Projekty na zamówienie w technologii:
- C++,
- Java,
- Pawn.

100% zadowolenia. Kontakt - PW.

#14 Fili:P

    Koleżeński

  • Power User

Reputacja: 752
Guru

  • Postów:1679
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Filip
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 29.01.2012 20:59

Hmm, albo nie zrozumiałem 1 posta, albo to było takie proste, łap:

<?php
if(isset($_POST['sub']))
{
$a = $_POST['pole_a'];
$b = $_POST['pole_b'];
echo "B - A = $b - $a<br>";
}
else
{
?>
<form action="index.php" method="POST">
Pole A:
<select name="pole_a" id="pole_a">
<?php
for($i=1; $i<40+1; $i++)
{
echo '<option value="'.$i.'">'.$i.'</option>';
}
?>
</select>
<br>
Pole B:
<select name="pole_b" id="pole_b">
<?php
for($i=41; $i<100+1; $i++)
{
echo '<option value="'.$i.'">'.$i.'</option>';
}
?>
</select>
<br>
<input type="submit" name="sub" id="sub">
</form>
<?php
}
?>

  • +
  • -
  • 0

BMXers.pl - Portal o tematyce BMX


#15 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 29.01.2012 21:10

zobacz to co masz w zalączniku w pierwszym poscie chodzi o cos takiego
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#16 Fili:P

    Koleżeński

  • Power User

Reputacja: 752
Guru

  • Postów:1679
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Filip
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 29.01.2012 21:17

Dzięki goq,
łap kod:

<?php
for($i=0; $i<100+1; $i++)
{
$exp[$i]=100*$i;
}
if(isset($_POST['sub']))
{
$a = $_POST['pole_a'];
$a2 = $a;
$dolvl=0;
$b = $_POST['pole_b'];
while($a2 != $B)
{
$dolvl+=$exp[$a2];
$a2++;
}
echo "Brakuje ci $dolvl do wbicia $b levelu";
}
else
{
?>
<form action="index.php" method="POST">
Twoj lvl:
<select name="pole_a" id="pole_a">
<?php
for($i=1; $i<40+1; $i++)
{
echo '<option value="'.$i.'">'.$i.'</option>';
}
?>
</select>
<br>
Jaki chcesz miec lvl:
<select name="pole_b" id="pole_b">
<?php
for($i=41; $i<100+1; $i++)
{
echo '<option value="'.$i.'">'.$i.'</option>';
}
?>
</select>
<br>
<input type="submit" name="sub" id="sub">
</form>
<?php
}
?>

  • +
  • -
  • 0

BMXers.pl - Portal o tematyce BMX


#17 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 29.01.2012 21:42

Fii moze to nie grzeczne ale pozwól ze spytam
czy ty w ogóle cos myślisz dzisiaj :?: lecisz po tablicy szukając róznicy xp zamiast zrobic cos takiego
$potrzebny_xp=$exp[lvl_ktory_chce_miec]-$exp[lvl_teraz]

  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#18 speedkill

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 1570
Godlike

  • Postów:2733
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Prudnik
Offline

Napisano 29.01.2012 22:06

SpeedKill, nie wiem kto Ciebie uczył programować, ale lepiej pier*** to i nie trać dzieciństwa.

Człowiekiem jestem więc mam prawo do popełniania błędów
A ty , kozak , bo student informatyki?
Uczę się dalej więc mam prawo do popełniania błędów , a ty mi będziesz mówił co ja mam robić ? , to tak nie działa , za ..... jesteś , żeby mi mówić co mam robić.
Radziłbym ci usunąć z sygnatury
- Pawn.
Bo coś czuje , że mało umiesz z pawna , nawet nie widziałem twojego jednego pluginu , a piszesz , że przyjmiesz zlecenie , szczerze niechciałbym dawać ci zlecenia na plugin na mój serwer.
Taka moja opinia, teraz pomyśl w moim wieku jak byłeś to co umiałeś ? Tak , pewnie napiszesz to , to i to.
  • +
  • -
  • 0

If you can dream it, you can do it.


#19 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 30.01.2012 07:31

Fili:P

Twoj kod nie działa

Kod Gh0st jest dobry , tylko jak dopisac do niego przypisanie wartosci dla 1 wyboru od 1 do 40

np Jezeli wybiore 1 to wartosc = 0

jezeli 2 wartosc = 50

jezeli 3 warosc - 100
i tak dalej.
To samo ma byc w 2 wyborze tylko, że od 41 do 100
Kod z pawna o taki mi chodzi.
Nie czepiać się ze mozna było inazej napisac bo to wiem, ale pisałem na szybko by ktos zrozumiał
Spoiler

Użytkownik kijkol edytował ten post 30.01.2012 07:33

  • +
  • -
  • 0

#20 Fili:P

    Koleżeński

  • Power User

Reputacja: 752
Guru

  • Postów:1679
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Filip
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 30.01.2012 12:56


Fii moze to nie grzeczne ale pozwól ze spytam
czy ty w ogóle cos myślisz dzisiaj :?: lecisz po tablicy szukając róznicy xp zamiast zrobic cos takiego

$potrzebny_xp=$exp[lvl_ktory_chce_miec]-$exp[lvl_teraz]

Ja zrozumiałem to tak, że załóżmy na 2 lvl wymagane 100 expa, to wbijamy 2 level wymagane jest 200 expa, ale exp jest równany do 0. Mam nadzieję że rozumiecie, to że po wibciu lvlu exp jest równy 0. Testowałem mój kod ten 2 co dałem i działa :] więc mi tu proszę nie mówić niegrzecznie :] ( jeśli mój błąd to sory )
  • +
  • -
  • 0

BMXers.pl - Portal o tematyce BMX






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: php

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych