IPB czy vBulletin?
TySiu
22.10.2011
mgr inż. Pavulon
22.10.2011
Powodów jest masa i wiele razy już były wymieniane (np. http://forum.invisio...-ipb-czy-warto/ ).
Ale poza wszystkimi opcjami ważne jest to, że iPB ma najlepszy support
Wiele razy było tak, że użytkownicy vB prosili o pomoc na forum IPB bo u siebie nie mogli jej uzyskać
TySiu
22.10.2011
Gh0st
22.10.2011
mgr inż. Pavulon
22.10.2011
No i najbezpieczniej kupić nówkę od ips'u.
Hiroshima
22.10.2011
lub poszukać aukcji na allegro używanej licencji.
Odnowienie licencji raz na pół roku kosztuje 25$, abyś mógł pobierać aplikacje z Marketplace, korzystać z supportu i pobierać aktualizacje z ClientArea.
Oczywiście przedłużanie licencji nie jest obowiązkowe i w przypadku jej wygaśnięcia dalej normalnie korzystasz ze swojego forum.
Hiroshima
22.10.2011
Automatyczna wiadomość
Ten temat został przeniesiony z forum:
Inne → Programowanie → Pytania
do
Inne → Oprogramowanie → Dyskusje
Ojciec Dyrektor
22.10.2011
Bols^
28.10.2011
vB
Plusy
- Licencja na zawsze kwota 195$
- spolszczenie dostępne na stronie vbhelp.pl bardzo dobrze wykonane.
-nie ma już problemów z krzaczkami zamiast polskich znaków
- można dokupić vBSEO kwota ok.150$ prawdziwy kombajn jesli chodzi pozycjonowanie strony np. w Google i optymalizacje.
-naprawdę sporo modyfikacji i stylów na stronie http://vbulletin.org
-wszystko można zrobic w CP bez kopania w FTP
-łatwe instalowanie modyfikacji
Minusy
-vB to nowość na polskim rynku wiec wsparcie jest jeszcze słabiutkie, pomagają w miare możliwości, na vbulletin.org jeżeli nie masz problemow z angielskim wszystkiego się dowiesz.
Ja Sie dlugo wachałem ale jednego wybrałem vB , jedyne co mnie zraziło to że na IPB trzeba co pół roku płacic 25$ za odnawianie licencji żebyś mógl mieć aktualizacje co nie jest problemem na vB.
Użytkownik Bols^ edytował ten post 28.10.2011 17:07
PwQt
28.10.2011
-vB to nowość na polskim rynku wiec wsparcie jest jeszcze słabiutkie, pomagają w miare możliwości, na vbulletin.org jeżeli nie masz problemow z angielskim wszystkiego się dowiesz.
nieprawda bo od ładnych 3-4 lat jest w polsce popularne
Ja Sie dlugo wachałem ale jednego wybrałem vB , jedyne co mnie zraziło to że na IPB trzeba co pół roku płacic 25$ za odnawianie licencji żebyś mógl mieć aktualizacje co nie jest problemem na vB.
nie musisz, ale jest możliwe to
Ja z doświadczenia wiem że ip.board jest bardziej user-friendly, i się do niego przyzwyczaiłem.
mgr inż. Pavulon
28.10.2011
Ale czyż nie na jedną wersję? Kupujesz na 3 i 4 już nie zainstalujesz.- Licencja na zawsze kwota 195$
IPB jest bez ograniczeń wersji i można korzystać dożywotnio bez dodatkowych opłat(jeżeli chce mieś się dostęp do nowych wersji, wsparcia itp trzeba odnowić licencję za 25$).co mnie zraziło to że na IPB trzeba co pół roku płacic 25$ za odnawianie licencji żebyś mógl mieć aktualizacje co nie jest problemem na vB.
To plus? To chyba powinien być standard-nie ma już problemów z krzaczkami zamiast polskich znaków
To tak jak w IPB. Większość "kopania" ogranicza się do wrzucenia aplikacji do katalogu(hooki są importowane bez wchodzenia na FTP).-wszystko można zrobic w CP bez kopania w FTP
j/w. klikasz import/instaluj w zależności czy mod czy aplikacja-łatwe instalowanie modyfikacji
grubo się mylisz-vB to nowość na polskim rynku wiec wsparcie jest jeszcze słabiutkie, pomagają w miare możliwości, na vbulletin.org jeżeli nie masz problemow z angielskim wszystkiego się dowiesz.
Kolar`.
29.10.2011
Tylko i wyłącznie IPB Powodów jest masa i wiele razy już były wymieniane (np. ROZWIĄZANY: IPB czy warto? - forum.invisionize.pl - Support IP.Board ). Ale poza wszystkimi opcjami ważne jest to, że iPB ma najlepszy support Wiele razy było tak, że użytkownicy vB prosili o pomoc na forum IPB bo u siebie nie mogli jej uzyskać
Dokładnie
Cannabis
01.11.2011
TySiu
04.11.2011
sebul
04.11.2011
Lunatic
04.11.2011
I powiem, że nie żałuje.
Z tego co czytałem 3 miesiące temu ludzie gadali tak:
IPB jest wygodniejszy dla użytkowników i miły dla oka
VB jest lepszy pod względem administracji( lepsze menu podobno)
Ale dokładnie nie napisze bo nigdy nie miałem VB.
Jak chcesz to możesz wziąć demo IPB na jakiś czas( trwa chyba 1 dzień) i protestować sobie.
G[o]Q
04.11.2011
Kapucha112
08.11.2011
Jak ktoś ogarnia skrypt w stopniu zaawansowanym to niech się nie krępuje i wybierze vB z kiepskim supportem.
Ja na przykład wolałbym zakupić licencje IPB i mieć pewność że gdy pojawi się problem uzyskam szybko pomoc.
Vertricus
08.11.2011
To tak jakby założyć, że coś co kupimy się popsujeJak ktoś ogarnia skrypt w stopniu zaawansowanym to niech się nie krępuje i wybierze vB z kiepskim supportem.
IPB z doświadczenia wiem, że trza samemu popsuć, co i tak jest nie lada wyczynem, bo instalacja aplikacji ogranicza się do klikania, czyli de facto ciężko jest cokolwiek zepsuć
W Sumie taki temat to prawie zawsze fani/użytkownicy vB idą za vB i odwrotnie jak chodzi o IPB.
Jako użytkownik, miałeś pewnie styczność z oboma silnikami, zerknij teraz jako admin w każde i wybierz, IPB ma na pewno możliwość przetesowania, czyli nie kupisz kota w worku.
Link: http://www.invisionp.../suite/demo.php
I druga sprawa support zerknij na support tego i tego
Jeszcze sprawa odnowienia licencji jest kwestia że tu kupujesz za 195$ upgarde masz za 175$ wszystko spoko bo wersja dożywotnia i nie ma problemów (vB).
IPB wydaje się bardziej skomplikowane ale czyste założenia licencja 150 $, odnowienie 25$ i mówiąc szczerze grubszy update wychodzi raz na rok, przynajmniej u mnie to tak wychodzi, że nie opłaca się mieć cały czas aktywnego supportu po angielsku, jak polski darmowy jest równie dobry.
Troche obliczeń 200-150 = 50$, 50$/25$=2 razy odnowienie, 2*6mc = 1 czyli na samej licencji ipb oszczedzamy i mamy dostęp przez rok gratis na odnowienia, teraz ile na jednym upgrade? 175/25 = 7, 7*6/12 = 3,5 roku myślę że na 3.5roku wyjdzie jakiś upgrade vB czyli nawet cenowo ipb wychodzi taniej + masz to rozłożone w ratach.
Jeśli coś źle napisałem to mi wytłumaczcie