Zacznę może chronologicznie od podjęcia decyzji o założeniu serwera.
Wybór hostingu - jeśli zamierzasz wykupić swój serwer w jednej z wielu firm oferujących tego typu usługi, to warto dobrze przemyśleć taką decyzję. Oczywiście powinniśmy kierować się jakością i ceną, ale ważnym elementem jest też reputacja jaką cieszy się wśród klientów dana firma. Bardzo wielu graczy, którzy szukają dla siebie nowego serwera do gry, patrzy w nazwie na to co znajduje się za @. Nie chcę w tym miejscu reklamować, ale wiadomo, że najbardziej oblegane są serwery znanych i renomowanych firm. Minusem może być jednak cena. Zanim dokonasz zakupu poczytaj opinię graczy na temat danego hostingu.
Gdy już wykupimy swój serwer, kolejnym ważnym krokiem jest podjęcie decyzji o rodzaju rozgrywki, a co się z tym wiąże o wyborze odpowiednich pluginów na serwer. Popyt na różnego rodzaju mody ciągle się zmienia. Nasz wybór powinien zależeć przede wszystkim od naszej wizji

Zakładam, że mamy już swoje forum lub chociaż jesteśmy w trakcie jego tworzenia. Kolejnym krokiem jest więc wgranie odpowiednich pluginów. Część firm hostingowych oferuje możliwość automatycznego wgrywania wybranych przez siebie pluginów. Warto wgrać na początek te niezbędne, a następnie na forum założyć odpowiedni temat w którym swoje zdanie na temat nowych P. będą wypowiadać gracze. Odpowiednia, optymalna konfiguracja może trochę potrwać i mogą pojawić się w jej trakcie problemy. W takim wypadku należy korzystać z pomocy obsługi technicznej hostingu, google (amxx.pl)

Gdy serwer już stoi, możemy zabrać się za reklamę. Najlepiej zacząć od znajomych ze steama. Prawda jest taka, że samemu jest bardzo ciężko rozkręcać. Najważniejsze kroki jakie możemy podjąć w kwestii reklamowania to przede wszystkim:
- założenie grupy steam, która umożliwi np wysłanie ogłoszeń do członków grpy.
- darmowa reklama na forach o tematyce CS
- wykupienie reklamy na największych stronach o tematyce CS (ceny w granicach od 2-25 zł)
- reklamowanie przy użyciu zbindowanego tekstu reklamy na innych serwerach (grozi banem)

- konkurs z drobnymi nagrodami w stylu klucz steam lub admin/slot na serwerze
- zapraszanie znajomych do gry, którzy - jeśli serwer im się spodoba - mogą przyciągnąć również swoich znajomych
- umieszczenie w swojej sygnaturze na różnych forach nazwy strony www serwera i innych ważnych informacji z tym związanych.

- nawiązanie współpracy z najlepiej dobrze już rozwiniętą siecią serwerów (np wymiana bannerami)
Na koniec jeszcze kilka ważnych rzeczy:
- podział obowiązków między kilka osób zarządzających wspólnie - podstawowy (serwer, strona www). Oczywiście może być główny H@+zarząd

- ciągły rozwój np (wgrywanie nowych ulepszonych wersji pluginów, śledzenie nowości w sferze amxx )
- doświadczeni i ogarnięci admini, którzy będą podejmować obiektywne decyzje i nie zrażą do siebie graczy
- liczenie się ze zdaniem graczy
- organizowanie konkursów, showmatchy, ligi, zjazdów itp
- lepiej mieć mniej serwerów lub nawet 1, ale dobrze prowadzony, niż kilka zaniedbanych
- zaczynaj najlepiej od jednego serwera. Gdy już jest dobrze rozkręcony (full co najmniej od południa do późnej nocy możesz myśleć o kolejnym
- warto na początku nie pobierać opłat od adminów (jeśli wogóle zamierzamy to robić)
- dobrze zrobiona, czytelna, funkcjonalna i ładna strona www serwera lub sieci serwerów
- przemyślany i dobrze skonstruowany regulamin serwera, strony i adminów
Wiem, że na pewno o czymś zapomniałem, więc jeśli sobie przypomnę to będę aktualizował. Zaznaczam, że to moje spostrzeżenia i na pewno jest też wiele innych ciekawych i wartościowych porad. Postanowiłem jednak wyłowić te najważniejsze i zapisać w formie poradnika. Mam nadzieję, że się komuś przyda

Proszę nie kopiować i nie wrzucać tego poradnika na żadne inne fora bez zgody autora.
Użytkownik brutalny tampon edytował ten post 15.09.2011 17:09