Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Dobrze wykonane obliczenie ??


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gh0st

    :)

  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 04.08.2011 14:31

Wykminiłem takie obliczenie od wpłacania kasy na konto .
:

public bool:wplackase(id,ile)
{
if (cs_get_user_money(id) >= ile)
{
cs_set_user_money(id,cs_get_user_money(id)-ile)
new cvar = get_pcvar_num(cvar_procent)
new float:podatek
podatek = float(cvar)
new x = podatek/=100
new ile2 = ile *= x
new ile3 = ile -= x
stan_konta_gracza[id] += ile2
stan_konta_serwera += ile3
ColorChat(id,GREEN,"[*Bank*]^x01 Wplaciles na konto %i$ - podatek ( %i )", ile, cvar);
return true
}
else
{
ColorChat(id,GREEN,"[*Bank*]^x01 Nie masz tyle $")
return false
}

return false
}


Może mi ktoś to uprościć o ile się da ?

P.S.
Przy kompilacji są waringi
TagMismatch

Z góry dziękuje
  • +
  • -
  • 1

#2 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6033
Godlike

  • Postów:10831
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 04.08.2011 15:02

w zmiennej podatek masz procentową ilość podatku ?
wzór to będzie
liczba*(podatek/100.0)
-_-
wszystkie liczby float
  • +
  • -
  • 1

#3 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 04.08.2011 15:51

Jeśli dobrze rozumiem to wpłacając 1000$ z podatkiem 19% gracz zasila konto serwera 1000$*19% = 190$, a reszta kasy (810$) trafia na jego konto tak?


W swoim kodzie użyłeś takiego zapisu, że nie mam pojęcia co się dzieje z wpłacaną kasą
new ile2 = ile *= x
to przypisuje ile2 = ile = ile*x; czyli zarówno ile2 jaki ile mają wartość podatku
new ile3 = ile -= x
tutaj natomiast chcesz odjąć ułamek reprezentujący procent (19% = 0.19) i tak samo przypisujesz do ile3 i ile wartość ile-x


Jeśli chodziło Ci o taki system jaki opisałem to wypróbuj poniższy kod
public bool:wplackase(id,ile)
{

        new kasa = cs_get_user_money(id);
        if (kasa >= ile)
        {
                cs_set_user_money(id, kasa-ile)
                new Float:podatek = get_pcvar_float(cvar_procent) / 100.0;
                new ile3 = floatround(ile * podatek);
                new ile2 = ile - ile3;
                
                stan_konta_gracza[id] += ile2
                stan_konta_serwera += ile3
                ColorChat(id,GREEN,"[*Bank*]^x01 Wplaciles na konto %i$ - podatek ( %i )", ile, ile3);
                return true
        }
        else
        {
                ColorChat(id,GREEN,"[*Bank*]^x01 Nie masz tyle $")
                return false
        }
        
        return false
}

  • +
  • -
  • 1

#4 Gh0st

    :)

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 04.08.2011 16:17

Tak R3X dobrze zrozumiałeś : P miałem dylemat bo chciałem zrobić cvar w której procent podatku bedzie liczbą całkowitą nie 0.19% tylko 19% , wiec w amxx.cfg po wpisaniu 19 nie mogłem tego tak zostawić bo by mi mnożyło przez 19^^ wiec zaczołem się bawić tak : procent/100 wychodzi liczba po przecinku(0,19) a o ile mi wiadomo to tak nie wolno , więc zaczołem się bawić Float : P ...

++ leci

Użytkownik Gh0st edytował ten post 04.08.2011 16:18

  • +
  • -
  • 0

#5 Adminek AMXX.PL

    Admin :)

  • Bot

Reputacja: 156
Profesjonalista

  • Postów:7173
  • Lokalizacja:AMXX.PL
Offline

Napisano 04.08.2011 16:55

Wiadomość wygenerowana automatycznie


Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: Wyjaśnione

Jeśli się z tym nie zgadzasz, Dołączona grafika raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.


Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych