Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

nVault, a boolean


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nomaf

    Wszechpomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 155
Profesjonalista

  • Postów:344
  • GG:
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 10.05.2011 22:37

Witam!
Mam pytanie.
W jaki sposób zapisuje się wartość boolean?
  • +
  • -
  • 0

#2 mierzwi

    Banned

  • Zbanowany

Reputacja: 235
Wszechwidzący

  • Postów:651
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 10.05.2011 22:42

chyba 0/1

jeśli masz fejsa i chcesz mi pomóc to wejdź tutaj: Zaproś kumpla by lubił nasz sklep | Facebook

na pewno jakoś C się odwdzięczę!


#3 vaverix

    Życzliwy

  • Użytkownik

Reputacja: 29
Życzliwy

  • Postów:29
  • GG:
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 10.05.2011 22:43

Cześć.

W Pawnie (i nie tylko) cyfra 0 jest przyjmowana jako logiczna wartość false (fałsz), a 1 jako true (prawda).

Tak więc w taki też sposób zapisuj ;)

@ up

Ubiegł mnie...

@ down

Bez sensu...

Pewnie, że tak, ale nie rozumiem sensu tej wypowiedzi...

Użytkownik vaverix edytował ten post 10.05.2011 22:49

  • +
  • -
  • 1

#4 kamioool

    Profesjonalista

  • Zbanowany

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:203
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Wrocław
Offline

Napisano 10.05.2011 22:43

true, false

#up
z sensem?

new bool:qwerty=true


A czy nie oczywistym jest iż zero zwraca false?

Użytkownik kamioool edytował ten post 10.05.2011 22:48


#5 Nomaf

    Wszechpomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 155
Profesjonalista

  • Postów:344
  • GG:
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 10.05.2011 22:55

Ehhh, w ogóle o co innego mi chodziło :)
Zapis do pliku vault.
Jak jest coś takiego np. #s, #i, to jakie znaki odpowiadają za boolean.
  • +
  • -
  • 0

#6 kamioool

    Profesjonalista

  • Zbanowany

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:203
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Wrocław
Offline

Napisano 10.05.2011 22:55

true, false

#up
z sensem?

new bool:qwerty=true


A czy nie oczywistym jest iż zero zwraca false?
0 == false
1 == true



#7 Nomaf

    Wszechpomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 155
Profesjonalista

  • Postów:344
  • GG:
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 10.05.2011 23:05

Może lepiej dam przykład:
format(vaultdata,255,"", ma_spadochron[id], ma_wiecejdmg[id]);

Jest to z funkcji z zapisu danych.

To w trzecim argumencie mam napisać 1#1 ?
Coś takiego czy nie?

Użytkownik Nomaf edytował ten post 10.05.2011 23:05

  • +
  • -
  • 0

#8 vaverix

    Życzliwy

  • Użytkownik

Reputacja: 29
Życzliwy

  • Postów:29
  • GG:
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 10.05.2011 23:30

Możesz to w taki sposób zapisać:

%i - czyli wartość integer [liczba całkowita]

format(vaultdata,255,"%i#%i", ma_spadochron[id], ma_wiecejdmg[id]);

Pozdrawiam ;)

Użytkownik vaverix edytował ten post 10.05.2011 23:35

  • +
  • -
  • 1

#9 Knopers

    Nie patrz tak na mnie !

  • Przyjaciel

Reputacja: 587
Wszechwiedzący

  • Postów:2013
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Cz-wa
Offline

Napisano 11.05.2011 13:27

Przydało by się rzutowanie zrobić na wartość całkowitą. (wartość true to nie tylko 1 ale każda liczba != 0)
nie wiem czy będzie dobrze chodzi co do rzutowania na int
_:bZmienna[id]
Można też zrobić to za pomocą wyrażenia logicznego :
bZmienna[id] ? 1 : 0
I wtedy na pewno otrzymasz pożądany wynik.
  • +
  • -
  • 1

#10 vaverix

    Życzliwy

  • Użytkownik

Reputacja: 29
Życzliwy

  • Postów:29
  • GG:
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 11.05.2011 21:19

Knopers,

oczywiście, masz rację (oba przykłady są jak najbardziej poprawne), lecz przed napisaniem swojego posta - napisałem testowy plugin - i z moich testów wynika, że nie trzeba robić rzutowania, automatycznie wyświetla się wynik w int ;)

@ warring

Peewnie ;)

Użytkownik vaverix edytował ten post 11.05.2011 22:50

  • +
  • -
  • 0

#11 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6034
Godlike

  • Postów:10832
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 12.05.2011 14:58

dodam ze majac zmienna z jakas wartoscia konwertujemy ja do boolean tak
new bool:bZmienna = !(!iZmienna)

  • +
  • -
  • 1




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych