Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Bartime, czas zmiennoprzecinkowy


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Aik_*

  • Gość

Reputacja: 0

Offline

Napisano 06.05.2011 11:59

Witam,
chciałem zapytać czy jest jakaś możliwość tworzenia paska czasu, dla liczb zmiennoprzecinkowych ? Jeżeli tak to jakiej do tego funkcji użyć ? Bo

write_byte()

ani inne z tego typu nie bardzo pasują typami.

#2 Knopers

    Nie patrz tak na mnie !

  • Przyjaciel

Reputacja: 587
Wszechwiedzący

  • Postów:2013
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Cz-wa
Offline

Napisano 06.05.2011 13:25

write_byte przyjmuje tylko liczby całkowite w zakresie 0 - 255 (jeden bajt). Nie za bardzo wiem czemu miałyby służyć te wartości. Opisz może po co ci to może znajdzie się jakieś rozwiązanie.
  • +
  • -
  • 0

#3 Gość_Aik_*

  • Autor tematu
  • Gość

Reputacja: 0

Offline

Napisano 06.05.2011 17:41

message_begin( MSG_ONE, gmsgBartimer, {0,0,0}, id ) 
write_byte( czas )
write_byte( 0 )
message_end()


Chciałem właśnie żeby czas był zmiennoprzecinkowy, tylko nie bardzo widzę funkcję, która by to umożliwiała.

#4 Knopers

    Nie patrz tak na mnie !

  • Przyjaciel

Reputacja: 587
Wszechwiedzący

  • Postów:2013
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Cz-wa
Offline

Napisano 06.05.2011 17:44

Tak się nie da, musisz zaokrąglać .
  • +
  • -
  • 0

#5 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 06.05.2011 17:47

Jak wiadomo zaokrąglanie powoduje, że taki pasek, albo wcześniej albo trochę później się "zamknie", czyli pewnie właśnie dlatego autor tematu chciałby, aby taki pasek dało się zrobić na liczbach zmiennoprzecinkowych, zresztą sam bym chciał wiedzieć, czy w ogóle to jest możliwe.
  • +
  • -
  • 0
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#6 Knopers

    Nie patrz tak na mnie !

  • Przyjaciel

Reputacja: 587
Wszechwiedzący

  • Postów:2013
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Cz-wa
Offline

Napisano 06.05.2011 19:01

Nie liczby zmiennoprzecinkowe nie zmieszczą się w jednym bajcie.
  • +
  • -
  • 0

#7 Gość_Aik_*

  • Autor tematu
  • Gość

Reputacja: 0

Offline

Napisano 10.05.2011 20:20

No tak, myślałem może że dostanę odpowiedź że funkcja może przyjmować 4 bajty, a wtedy jakoś by trzeba pokombinować z przeliczaniem, ale w takim razie można zamknąć.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych