Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Losowe odpowiedz w Menu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
39 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pittero

    Wszechwiedzący

  • Użytkownik

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:545
  • GG:
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 26.12.2010 19:42

Witajcie, moglby ktos mi napisac przykladowy plugin ktory losowo w menu ustawialby pozycje sposrod 4:
Ile masz lat?
11
12
13
14
Lub
Ile masz lat?
11
13
14
11

Odpowiedzi sa ustawiane losowo, i jesli np ktos wybierze wiek 11 to pokaze mu sie komunikat jestes za mlody.
Da rade to jakos zrobic ?
  • +
  • -
  • 0

#2 Zaszka

    Banned

  • Zbanowany

Reputacja: 53
Pomocny

  • Postów:215
  • Imię:Ja
Offline

Napisano 26.12.2010 20:11

Mozesz zrobic losowe otwieranie menu ;]

#3 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 28.12.2010 13:45

Nowe menu pasuje tu idealnie

Załączone pliki


  • +
  • -
  • 1

#4 Pittero

    Wszechwiedzący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:545
  • GG:
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 28.12.2010 20:46

dzięki R3X, a mam jeszcze jedno pytanie.
Czy mozna to w nowym menu zrobic losowanie pytania i odpowiedzi i te pytanie +4 odpowiedzi na pytanie z tablic odczytywac ?
  • +
  • -
  • 0

#5 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 29.12.2010 00:46

jasne, przy takim budowaniu menu musisz zapewnić sporo, bo aż (4*DLUGI_STRING + 4*KROTKI_STRING)*ILE_PYTAN komórek pamięci; jeśli planujesz użyć dużo pytań dostęp z RAMu jest bardzo niewskazany; możesz dostarczyć odpowiednio przygotowany plik tekstowy, na początku mapy można go zindeksować i wpisać do pliku binarnego; napisz tylko czy opłaca mi się to pisać; na 10-15 pytań to nie ma sensu
  • +
  • -
  • 0

#6 Pittero

    Wszechwiedzący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:545
  • GG:
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 29.12.2010 13:37

Ponad 50 pytan chce, a robienie typu dla kazdego pytania:
public Pytanie(id){

new Pytania=menu_create("Emerytura przysluguje:", "Wybierz_Odp_Pytanie");
menu_additem(Pytania, "A: noworodkom");
menu_additem(Pytania, "B: mlodziezy");
menu_additem(Pytania, "C: mlodym malzenstwom");
menu_additem(Pytania, "D: ludziom starszym");
menu_setprop(Pytania, MPROP_EXIT, MEXIT_NEVER);
menu_display(id, Pytania, 0);
return PLUGIN_HANDLED;
}
Nie ma sensu..
Ps. R3X, podjalbys sie poprawy i optymalizacji mojego pluginu ?

Użytkownik Pittero edytował ten post 29.12.2010 13:38

  • +
  • -
  • 0

#7 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 29.12.2010 16:15

jasne, wieczorem podeślę kod; na każde pytanie 1 prawidłowa odpowiedź?
  • +
  • -
  • 0

#8 Pittero

    Wszechwiedzący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:545
  • GG:
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 29.12.2010 16:44

jasne, wieczorem podeślę kod; na każde pytanie 1 prawidłowa odpowiedź?

Tak.
myslalem ze moze latwiej bedzie jak pytania beda wpisane w pliku ? w stylu "pytanie""odp 1""odp 2"odp 3"odp4" "poprawna odp"
  • +
  • -
  • 0

#9 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 29.12.2010 18:37

No każde pytanie ma osobny plik, a pytania są pogrupowanie w folderach dla wygody. Odpowiedź z gwiazdką na końcu linii jest uznawana za poprawną,

Moje przykladowe pytanie
"zla odpowiedz"
"tez zla"
"dobra" *
"absurdalnie glupia odpowiedz"

żeby działały polskie znaki pliki muszą być kodowane w utf-8; te które załączyłem nie są, ale nawet zwykły notatnik w opcji "Zapisz jako" pozwala zapisać w utfie :)

Dodałem cvar:

quiz_time_for_answer 5.0

czyli czas na odpowiedź w sekundach


Na górze źródła wyłączyłem takie pseudo-callbacki: onFail i onSuccess. Tam możesz wpisać co ma się dziać przy dobrej i złej odpowiedzi.

Załączone pliki


  • +
  • -
  • 0

#10 AmD

    aemde

  • Użytkownik

Reputacja: 71
Pomocny

  • Postów:500
  • Steam:steam
  • Imię:Dariusz
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 29.12.2010 19:08

Witam!

dołączę się do tematu jeśli można :)

a dało by się by menu wyświetlało się automatycznie o losowej godzinie raz dziennie?

Pozdr.
  • +
  • -
  • 0

#11 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 29.12.2010 19:27

jeśli obaj dacie mi info, że to co wysłałem działa to mogę robić coś dalej; póki co żadnych rewolucji nie będzie :)
  • +
  • -
  • 1

#12 AmD

    aemde

  • Użytkownik

Reputacja: 71
Pomocny

  • Postów:500
  • Steam:steam
  • Imię:Dariusz
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 29.12.2010 20:14

oczywiście że działa :)
Testowałem na lanie i działa :)
  • +
  • -
  • 0

#13 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 29.12.2010 20:23

no dobra, potrzebuję więcej szczegółów; wylosować godzinę i z jakimś małym lub większym opóźnieniem pokazać wszystkim na serwerze po pytaniu? czy może na całą mapę odblokować komendę do użycia quizu?
  • +
  • -
  • 1

#14 AmD

    aemde

  • Użytkownik

Reputacja: 71
Pomocny

  • Postów:500
  • Steam:steam
  • Imię:Dariusz
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 29.12.2010 20:36

To tak:
Tak, o losowej godzinie tylko by było w granicach od 8 rano do 21 wieczorem, oraz by nie było 3min przed końcem mapy (jeśli się da, bo 2,30min zaczyna się vote na nową mapę...).
Pytanie ma się pokazać każdemu, oraz jeśli się da pierwszym dwóm osobą daje więcej kasy powiedzmy 25% więcej...
  • +
  • -
  • 0

#15 Pittero

    Wszechwiedzący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:545
  • GG:
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 31.12.2010 22:10

R3X, ja mam taki problem ze pluginu mi nie chce odpalic na serwie a na kompie z AMXX 1.8.1 smiga.
Logi nic nie pokazuja :(
  • +
  • -
  • 0

#16 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 31.12.2010 22:20

Pokaż status pluginu na tej liście
amx_showrcon amxx list

plugin wymaga 1.8.1, więc na serwie też musi być z tą wersją
  • +
  • -
  • 1

#17 Pittero

    Wszechwiedzący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:545
  • GG:
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 31.12.2010 22:22

Pokaż status pluginu na tej liście

amx_showrcon amxx list

plugin wymaga 1.8.1, więc na serwie też musi być z tą wersją

Ale wlasnie ja wgrywam plugin zmieniam mapke i CRASh serwer wstac nie chce dopiero jak go wylacze to sie wlacza.
public plugin_cfg(){
	gDirs = ArrayCreate(32);
	gFileList = ArrayCreate(1);
	
	new szDir[256], iLen;
	copy(szDir, 255, gszBasePath);
	
	for(new i=0; read_dir(gszBasePath, i, szDir[giPos], 31, iLen); i++){
		if(szDir[giPos] == '.' && szDir[giPos+1] == '.' && szDir[giPos+2] == '^0') 
			continue;
		
		if(dir_exists(szDir)){
			ArrayPushString(gDirs, szDir[giPos]);
			ArrayPushCell(gFileList, 0);
			createFileList(szDir, ArraySize(gFileList) - 1);
		}
	}
	
	if(ArraySize(gDirs) <= 0)
		set_fail_state("Brak pytan!");
}
Cos z tego kodu musi powodowac blad, moze serwer czegos nie obsluguje ?
Moze jakiejs pamieci lub cos brakuje ?

Użytkownik Pittero edytował ten post 01.01.2011 22:48

  • +
  • -
  • 0

#18 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 05.01.2011 12:14

a probowaliscie sprawdzic przed czytaniem czy plik istnieje :?:
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#19 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 05.01.2011 13:14

jeśli w trakcie trwania mapy folder nie zmienia zawartości to, że plik istnieje i nie jest pusty jest zagwarantowane przez kilka testów, poza tym czytam zawartości katalogów, a nie zgaduje nazwy :P podaj jakiś logi, komunikaty po crashu, cokolwiek co może pomóc
  • +
  • -
  • 0

#20 Pittero

    Wszechwiedzący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 40
Pomocny

  • Postów:545
  • GG:
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 05.01.2011 13:51

jeśli w trakcie trwania mapy folder nie zmienia zawartości to, że plik istnieje i nie jest pusty jest zagwarantowane przez kilka testów, poza tym czytam zawartości katalogów, a nie zgaduje nazwy :P podaj jakiś logi, komunikaty po crashu, cokolwiek co może pomóc

Wlasnie logow nic nie ma serwer sie zawiesza i nic sie nie dzieje... Dopiero jak wylacze plugin to sie da go wlaczyc.
Na localhoscie plugin dziala dobrze, probowalem tego samego AMXX wgrac na serwer, zmieniac chmody i nic to nie pomoglo.
Po usunieciu tego kodu co podalem nizej plugin ruszyl ale nie dziala, logow brak.
R3X, przerobilem Twoj kod i powsatlo mi takie cos: http://wklej.org/id/450511/txt/ lecz to tez nie dziala a mianowicie odpowiedzi.

Użytkownik Pittero edytował ten post 05.01.2011 13:52

  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych