Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
PHP

Jak pobrać dane?

PHP

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 GoldeN

    Wszechmogący

  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 24.12.2010 01:36

Witm Was. Jak mogę poprzez PHP pobrać dane z bazy danych? Chcę uzyskać coś takiego:

Wpisujemy nick a funkcja szuka nam w bazie danych nicku i wypisuje wszystkie wartosci ktore sa pod nim, np:

Nick: GoldeNx3

I w bazie jest Level = 3 I tak wyświetla. Albo po prostu proszę mi powiedzieć, jak pobrać dane.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Albo jak pobrać dane gracza imienia i dwóch innych parametrów a następnie przedstawić je na obrazku?

Użytkownik GoldeNx3 edytował ten post 24.12.2010 02:35


#2 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 24.12.2010 12:43

PHP: MySQL - Manual
PHP: mysql_connect - Manual
PHP: mysql_select_db - Manual
PHP: mysql_query - Manual
MySQL :: MySQL 5.0 Reference Manual :: 12.2.8 SELECT Syntax
PHP: mysql_fetch_array - Manual / PHP: mysql_fetch_row - Manual / PHP: mysql_fetch_assoc - Manual
PHP: mysql_close - Manual

PHP: GD - Manual
  • +
  • -
  • 1

#3 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 02.01.2011 18:33

Ok. A mam pytanie. Jak ma wyglądać zapytanie, które będzie mi po wpisaniu nicku i klasy pobierać z bazy lvl i exp?

#4 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6034
Godlike

  • Postów:10832
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.01.2011 19:09

tam masz wszystko :)
  • +
  • -
  • 0

#5 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 02.01.2011 20:03

$result = mysql_query("SELECT `lvl` FROM `diablo_v1` WHERE `nick`='$nick'")

Takie coś? A jak to potem wyświetlić?

#6 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6034
Godlike

  • Postów:10832
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.01.2011 20:18

echo ;f?
  • +
  • -
  • 1

#7 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 02.01.2011 20:35

$result = mysql_query("SELECT `lvl` FROM `diablo_v1` WHERE `nick`='$nick' AND `klasa`='$klasa'")

echo '$result'

Nie idzie. ;/

Użytkownik GoldeNx3 edytował ten post 02.01.2011 20:39


#8 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 02.01.2011 20:44

print_r($result);


PHP: mysql_fetch_row - Manual
  • +
  • -
  • 1

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#9 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 02.01.2011 20:45

Takie coś? A jak to potem wyświetlić?


PHP: mysql_fetch_array - Manual / PHP: mysql_fetch_row - Manual / PHP: mysql_fetch_assoc - Manual


  • +
  • -
  • 1

#10 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 02.01.2011 20:53

Nie ogarniam. :/

Prosiłbym o pomoc w tym kodzie:

<form method=get>
Podaj nick:<br>
<input type="text" name="nick" size="25" maxlength="255"><br>
Podaj klase:<br>
<input type="text" name="klasa" size="25" maxlength="255">
<input type=submit value=Stworz>
<br><br>
</form>

<?php

$nick = ($_POST['nick']);
$klasa = ($_POST['klasa']);

$link = mysql_connect('localhost', 'user', 'haslo');
if (!$link) {
die('Nie można się połaczyć: ' . mysql_error());
}
echo 'Połączenie nawiązane';

$db_selected = mysql_select_db('baza',$link);
if (!$db_selected) {
die ('Nie można ustawić diablo: ' . mysql_error());
}

$result = mysql_query("SELECT `lvl` FROM `tabela` WHERE `nick`='$nick' AND `klasa`='$klasa'")
or die("Zapytanie niepoprawne");

mysql_close($link);

?>


Jak przerobić, aby wyświetlał się LVL po wpisaniu klasy i nicku? Ofc połączenie do bazy tutaj zmieniłem.

#11 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 02.01.2011 21:18

Czego nie ogarniasz ? Dałem ci 3 funkcje(jedna do wyboru) z polskim opisem i przykładami. Czego jeszcze potrzebujesz ?
  • +
  • -
  • 0

#12 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 02.01.2011 21:25

<form method=get>
Podaj nick:<br>
<input type="text" name="nick" size="25" maxlength="255"><br>
Podaj klase:<br>
<input type="text" name="klasa" size="25" maxlength="255">
<input type=submit value=Stworz>
<br><br>
</form>

<?php

$nick = ($_POST['nick']);
$klasa = ($_POST['klasa']);

mysql_connect('localhost', 'user', 'haslo');
die('Nie można się połaczyć: ' . mysql_error());

echo 'Połączenie nawiązane';

mysql_select_db('baza');


$result = mysql_query("SELECT `lvl` FROM `tabela` WHERE `nick`='$nick' AND `klasa`='$klasa'")

$row = mysql_fetch_row($result); // Tutaj jest blad

echo $row[0]; // lvl

?>


Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /home/cskrwawa/public_html/mysql.php on line 25

Użytkownik GoldeNx3 edytował ten post 02.01.2011 21:25


#13 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 02.01.2011 21:31

// Tutaj jest blad

spójrz wyżej i postaw średnik na końcu :mur:
  • +
  • -
  • 1

#14 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 02.01.2011 21:55

Dobra, ale mimo wszystko, dalej się nic nie wyświetla. ;/

<form method=get>
Podaj nick:<br>
<input type="text" name="nick" size="25" maxlength="255"><br>
Podaj klase:<br>
<input type="text" name="klasa" size="25" maxlength="255">
<input type=submit value=Stworz>
<br><br>
</form>

<?php

$nick = ($_POST['nick']);
$klasa = ($_POST['klasa']);

$link = mysql_connect('localhost', 'user', 'haslo');
if (!$link) {
die('Nie połączono : ' . mysql_error());
}

echo 'Połączenie nawiązane';

$db_selected = mysql_select_db('baza', $link);
if (!$db_selected) {
die ('Nie można ustawić foo : ' . mysql_error());
}

$result = mysql_query("SELECT `lvl` FROM `tabela` WHERE `nick`='$nick' AND `klasa`='$klasa'");

$row = mysql_fetch_row($result);

echo $row[0]; // lvl

?>


Dodano 03 styczeń 2011 - 16:22:
Ok, wiem już jak pobrać. Ale jak mogę za pomocą wprowadzenia nicku w pola pobrać je do tego:

$result = mysql_query("SELECT lvl, man, str FROM diablo_v1 WHERE nick='.$nick.' AND klasa='.$klasa.'");


Czyli jak z formularza mam pobrać nick i klasę.

Na początku mam cośtakiego:

$nick = ($_POST['nick']); 
$klasa = ($_POST['klasa']);


Bo jak tak robię, to nie działa. ;/

Użytkownik GoldeNx3 edytował ten post 02.01.2011 21:59


#15 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 03.01.2011 17:25

<form method=get>


$nick = ($_POST['nick']);
$klasa = ($_POST['klasa']);


:?:
  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#16 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 03.01.2011 17:30

$_POST['nick'] lub $_GET['nick'] jest ogólnie ok(w zależności od metody).
ale dane te trzeba przygotować przed wstawieniem do zapytania - SQL injection – Wikipedia, wolna encyklopedia
do tego usunąć np. spacje z początku i końca(trim) czy zamiast "=" zastosować LIKE
  • +
  • -
  • 1

#17 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 03.01.2011 18:04

hmm a zauwazyles ze przekazuje dane do GET a odbiera je z POST :?:
  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#18 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 03.01.2011 18:57

$_POST['nick'] lub $_GET['nick'] jest ogólnie ok(w zależności od metody).
ale dane te trzeba przygotować przed wstawieniem do zapytania - SQL injection – Wikipedia, wolna encyklopedia
do tego usunąć np. spacje z początku i końca(trim) czy zamiast "=" zastosować LIKE


Nie rozumiem, ale ok. ;d

Zmieniłem z POST na GET i działa. Teraz jak to przedstawić na obrazku swoim? Która funkcja?

Dodano 05 styczeń 2011 - 13:13:
Udało się wszystko. Tylko jedno pytanie. Generator generuje mi obrazek w taki sposób: www.strona.pl/nick.png jak mogę to zmienić na np. takie coś: www.strona.pl/generator.php?nick=NICK&klasa=KLASA ?

#19 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 05.01.2011 19:05

a myslisz ze po co jest ten GET :?: musisz wypisac na tym obrazku wartosci z tej tablicy :/
  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#20 GoldeN

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 69
Pomocny

  • Postów:676
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:DG
Offline

Napisano 05.01.2011 20:44

Takie coś:

imagepng($im, 'nick=' . $nick . '&' . 'klasa=' . $klasa . $rozsz); //jakosc tylko dla jpeg!
echo '<br><img src="'. 'nick=' . $_GET['nick'] . '&' . 'klasa=' . $_GET['klasa'] . $rozsz .'">';


Tylko, że teraz to obrazki zapisują mi się w FTP, to normalne? A jak zrobić, aby było www.strona.pl/generate.php?nick=NICK&klasa=KLASA i jak zmienię nr klasy to mi się na nowo inna klasa generuje?

Dodano 05 styczeń 2011 - 22:08:
@EDIT:

Może jeszcze inaczej. Wygenerowany link wygląda tak (Lin NIE DO OBRAZKA) www.strona.pl/generate.php?nick=NICK&klasa=KLASA jak zrobić, aby był on bezpośrednim linkiem do obrazka?





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PHP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych