Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
Inny

algorytm wyświetlenia tablicy

Inny

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 23.12.2010 22:44

tablica X-elementowa musi zostać wyświetlona w 3 kolumnach, podam przykład dla tablicy z 9 elementami:
147
258
369

i np z 11

159
26[10]
37[11]
48

kto lub główkować niech kmini a może komuś sie uda bez większego wysiłku ?
w każdym razie dzięki za pomoc

Dodano 23 grudzień 2010 - 23:28:
ok nikomu sie nie chce myśleć to sam wymyśliłem :D

#2 kur3k

    Założyciel forum ;)

  • Przyjaciel

Reputacja: 28
Życzliwy

  • Postów:134
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 23.12.2010 23:55

# -*- coding: utf-8 -*-

# tworze tablice 11-elementowa
tablica = [x for x in range(1,11)]

# itreuje tablice, a takze licze powtorzenia petli
for temp, var in enumerate(tablica):
# jezeli powtorzenie petli jest podzielne przez 3 ( bez reszty ), nowa linia
if temp % 3 == 0: print
# drukuje elemnt tablicy
print var,

Dołączona grafika

Użytkownik kur3k edytował ten post 23.12.2010 23:59

  • +
  • -
  • 0

#3 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 24.12.2010 00:04

kur3k, a zauważyłeś że pain chciał w pionie a nie w poziomie ?
  • +
  • -
  • 0

#4 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 24.12.2010 00:07

heh takie coś to wystarczy fora i po 3 przejściach endlina wrzucać :D

Dodano 24 grudzień 2010 - 00:08:
już zrobiłem
function wypisz($m)
{
   $do = ceil($m/3);
   for($x=0; $x<$do; $x++)
   {
      for($i=$x; $i<$m; $i+=$do)
      {
         echo $i;   
      }
      echo '<br />';
   }
}


#5 kur3k

    Założyciel forum ;)

  • Przyjaciel

Reputacja: 28
Życzliwy

  • Postów:134
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 24.12.2010 00:09

Nie, nie zauważyłem, bo problemu nie opisał, a ja nie będę zgadywał Konrad!
  • +
  • -
  • 0

#6 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 24.12.2010 00:16

jeszcze trzeba zniwelować różnicę w ilości indexow na kolumne chodzi o to aby unikało takich przypadków
[01][05][09]
[02][06][10]
[03][07]
[04][08]

niszczyło różnice 2 i pobierało sobie miejsce z kolumy lewej

[01][05][08]
[02][06][09]
[03][07][10]
[04]

Innymi słowy chcę zrobić drzewko kategorii w 3 kolumnach

allegro ma w 2: Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

#7 kur3k

    Założyciel forum ;)

  • Przyjaciel

Reputacja: 28
Życzliwy

  • Postów:134
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 25.12.2010 23:13

Musisz znaleźć liczbę, która dzieli liczbę elementów bez reszty np. 9/3 == 3. Gdy masz liczbę nieparzystą 7, zawsze Ci zostanie reszta, podziel na dwa ( będzie 3.5 ), zaokrąglasz do 3 i masz

tekst tekst tekst
tekst tekst
tekst tekst

Musisz operować sprytnie na liczbie elementów :) Pomęcz się.
  • +
  • -
  • 0

#8 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 25.12.2010 23:35

nie za bardzo wiem jaki to ma związek z tym o co prosiłem ale OK





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Inny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych