Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
Eli

Algorytmy

Eli

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lukasz5

    Godlike

  • Power User

Reputacja: 276
Wszechwidzący

  • Postów:1414
  • Imię:Łukasz
  • Lokalizacja:C: / WINDOWS
Offline

Napisano 01.12.2010 19:23

Witam,
Zastanawiam się jak zrobić algorytm wyliczający ilość trójek z "n" podanych liczb... ;)
I mam taką prośbę mógł by mi to ktoś wytłumaczyć co i jak, bo nie uważałem... :D
  • +
  • -
  • 0

#2 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 01.12.2010 19:28

co to znaczy ilość trójek ?

#3 Kusek

    z Wikipedii

  • Power User

Reputacja: 445
Wszechobecny

  • Postów:1655
  • Imię:Krystian
  • Lokalizacja:Nowa Dęba
Offline

Napisano 01.12.2010 19:31

ilość liczby 3 z podanych N liczb
  • +
  • -
  • 0

#4 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 01.12.2010 19:33

nie wiem o co wam chodzi :X
możesz podać przykład jakiś prosty np dla n=10 jest jedna trójka?? a dla n=13 dwie ?

#5 Seba

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 198
Profesjonalista

  • Postów:424
  • Lokalizacja:Internet
Offline

Napisano 01.12.2010 19:34

Ja też nie rozumiem ;)

#6 Lukasz5

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 276
Wszechwidzący

  • Postów:1414
  • Imię:Łukasz
  • Lokalizacja:C: / WINDOWS
Offline

Napisano 01.12.2010 20:24

Otóż tak muszę podać ilość liczb... Np.: 5 i podaję pierwszą liczbę, potem drugą, potem pętle robię i następną, aż będzie 5liczb... I mam sprawdzić czy są jakieś trójki z tych podanych pięciu liczb... Jeżeli są ma muszę policzyć i wprowadzić ich ilość... :)

Użytkownik Lukasz5 edytował ten post 01.12.2010 20:24

  • +
  • -
  • 0

#7 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 01.12.2010 21:05

1. wprowadź N, i=0, x=0
2. jesli n>0 idź do 4 jeśli mniejsze idź do 3
3. KONIEC
4. jeśli n<=i idź do 3 jeśli nie, idź do 5
5. i++, wprowadź n (wartość n a nie ile n)
6. jeśli n!=3 idź do 2, jeśli nie idź do 7
7. x++, idź do 2

#8 Lukasz5

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 276
Wszechwidzący

  • Postów:1414
  • Imię:Łukasz
  • Lokalizacja:C: / WINDOWS
Offline

Napisano 01.12.2010 21:29

Raczej takiego czegoś nie mogę zrobić...
Chodzi w tym programie, że ustawiam klocek i do klocka wkładam dane robię obliczenie itp...
Zobacz sobie jak to wygląda...

Dołączona grafika
  • +
  • -
  • 0

#9 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 01.12.2010 21:48

nie chce mi sie cofać do eli ale algorytm jest raczej dobry więc musisz mieć gdzieś błąd, sprawdz dokladnie

#10 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 02.12.2010 10:15

ehe
void licz_trojki(){
int n,trojki
cout<<:"podaj ilosc liczb";cin>>n;
for(int i=0;i<n;i++){
    cout<<"podaj liczbe nr "<<i<<" ";cin>>x;
    if (x==3) trojki++;
}
return trojki
}

przeanalizuj sobie jest to w zasadzie pobranie liczby liczb :D i zrobienie petli sprawdzenie tego co zostalo wpisane i jesli to 3 to zwiekszenie zmiennej i na koncu zwrocenie zmiennej :D
  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#11 MaDaFaKa

    Zaawansowany

  • Zbanowany

Reputacja: 59
Pomocny

  • Postów:96
  • Imię:Damian
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 02.12.2010 14:37

Ogółem cały algorytm wymyśliłeś bardzo fajnie pod względem logiki.. Dobrą sprawą jest dzielenie liczby na cyfry i pobieranie z niej liczby 3.

PS. Nie zadeklarowałeś zmiennej "x". Poprawny kod powinien wyglądać tak:
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
int n;
int x;
int b=0;

cout<<"Podaj ilosc liczb!"<<endl;
cin>>n;
for(int i=0;i<n;i++){
cout<<"\nPodaj liczbe nr "<<i+1<<endl;
cin>>x;
if (x==3)
{
b++;
}
}
if (b==0)
{
cout<<"\n3 w podanej liczbie wystepowalo 0 razy";
}
if (b==1)
{
cout<<"\n3 w podanej liczbie wystepowalo 1 raz";
}
if (b>1)
{
cout<<"\n3 w podanej liczbie wystepowalo "<<b<<" razy";
}
}

Użytkownik MaDaFaKa edytował ten post 02.12.2010 21:16


#12 kur3k

    Założyciel forum ;)

  • Przyjaciel

Reputacja: 28
Życzliwy

  • Postów:134
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 02.12.2010 15:31

n = input("N liczb ")

tmp = 0

for i in n:
if i == 3:
tmp += 1

print tmp

  • +
  • -
  • 1

#13 Lukasz5

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 276
Wszechwidzący

  • Postów:1414
  • Imię:Łukasz
  • Lokalizacja:C: / WINDOWS
Offline

Napisano 04.12.2010 15:52

Eee... Nie wchodźcie w jakieś zaawansowane programowanie... :D Mam tylko zrobić w klocku odpowiednie równanie i gdzie ma być pętla itp... Potrzebuję takie coś rozrysowane... Taki schemat... :D


Tutaj jest lekka legenda do tego obrazka co wam podałem...
1. Strzałka w dól to START...
2. Strzałki do wewnątrz to wprowadzenie danych.
3. Linie nic nie znaczą to tylko takie zakręty... <img src='http://amxx.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/biggrin.gif' class='bbc_emoticon' alt=':D' />
4. Ten taki jakby okrągły klocek(ten co ma rozgałęzienia w lewo i prawo) to właśnie sprawdzenie czy np.: x > 0
5. Ten kwadrat w klocku to wprowadzenie obliczeń...
6. Ta strzałka w dół z kreską to Koniec... <img src='http://amxx.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/wink.gif' class='bbc_emoticon' alt=';)' />

  • +
  • -
  • 0

#14 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 04.12.2010 16:37

Dołączona grafika

#15 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 04.12.2010 17:11

lap

Załączone pliki

  • Załączony plik  frajer.rar   157 bajtów  88 Ilość pobrań

  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#16 Lukasz5

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 276
Wszechwidzący

  • Postów:1414
  • Imię:Łukasz
  • Lokalizacja:C: / WINDOWS
Offline

Napisano 06.12.2010 22:06

GoQ ten plik jest pusty jak otworzyłem przez Eli... :/

Dodano 06 grudzień 2010 - 22:12:
Chodzi, o to, że muszę to zrobić tak, aby można było wpisywać liczby...
I na końcu musi policzyć ilość trójek... :/

Użytkownik Lukasz5 edytował ten post 06.12.2010 22:11

  • +
  • -
  • 0

#17 MaDaFaKa

    Zaawansowany

  • Zbanowany

Reputacja: 59
Pomocny

  • Postów:96
  • Imię:Damian
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 07.12.2010 11:29

Gosh...! Człowieku ile można Tobie tłumacz jeden prosty algorytm.

STOSUJ SIĘ DO TYCH ZASAD:

1. Deklarujesz 3 zmienne(a,b,c=0)
2. Wczytujesz do programu wartość a, jako ilość liczb.
3. Tworzysz pętle -
for(int i=0;i<a;i++)

4. W pętelce wczytujesz wartość b.
5. Tworzysz instrukcje warunkową -
if(c=3) b++;

6. Wypisujesz wartość b.

KONIEC!

Następnym razem przyjrzyj się podanym przez użytkowników kodom, a potem pytaj.

Użytkownik MaDaFaKa edytował ten post 07.12.2010 11:30


#18 Lukasz5

    Godlike

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 276
Wszechwidzący

  • Postów:1414
  • Imię:Łukasz
  • Lokalizacja:C: / WINDOWS
Offline

Napisano 11.12.2010 13:00

Zrobiłem,
Musiałem zrobić licznik obliczający ilość pętli i ilość trójek zrobić musiałem 2 warunki jeden czy n jest większe od 0 i czy x=3 :D
Dzięki za odp. :)

Użytkownik Lukasz5 edytował ten post 11.12.2010 13:01

  • +
  • -
  • 0

#19 Adminek AMXX.PL

    Admin :)

  • Bot

Reputacja: 156
Profesjonalista

  • Postów:7173
  • Lokalizacja:AMXX.PL
Offline

Napisano 11.12.2010 13:14

Wiadomość wygenerowana automatycznie


Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: Problem rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, Dołączona grafika raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.


Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Eli

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych