Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Różnica między != a ==


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 sebuli

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 3
Nowy

  • Postów:128
  • Lokalizacja:Bydgoszcz
Offline

Napisano 31.10.2010 20:47

Tak jak w temacie, jaka to różnica. Od jednych dowiaduje sie, że to jest to samo, a inni mówią, że to nie to samo. Mamy np. if(klasagracza[id] != rambo) to tu chodzi o to ze jezeli klasa jest inna niz rambo to wykonaj kod, tak? Bo koles mi mówił ze to znaczy to samo co ==. Więc jak to w końcu jest? Już nie wiem o co chodzi, ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
  • +
  • -
  • 0

#2 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 31.10.2010 20:54

== porównuje i jeśli coś jest równe temu za tym znakiem to wtedy wykona, a != wykonuje jeśli coś jest inne od tego co jest za tym znakiem.

Użytkownik sebul edytował ten post 31.10.2010 20:55

  • +
  • -
  • 1
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#3 sebuli

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 3
Nowy

  • Postów:128
  • Lokalizacja:Bydgoszcz
Offline

Napisano 31.10.2010 20:58

No ja tez tak myślę, ale hardbot mi powiedział, że != to jest to samo co ==. Chcialbym żeby ktoś jeszcze sie wypowiedział, np. R3X albo inny pro.
  • +
  • -
  • 0

#4 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 31.10.2010 21:01

Chcialbym żeby ktoś jeszcze sie wypowiedział, np. R3X albo inny pro.

To nie trzeba być pro, żeby to wiedzieć, może hardbot źle Cię zrozumiał.
  • +
  • -
  • 0
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#5 sebuli

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 3
Nowy

  • Postów:128
  • Lokalizacja:Bydgoszcz
Offline

Napisano 31.10.2010 21:12

A jak to byś zrozumiał? if(get_user_button(id) != IN_ALT1) i dalej jakis kod który ma sie wykonać.
  • +
  • -
  • 0

#6 AmD

    aemde

  • Użytkownik

Reputacja: 71
Pomocny

  • Postów:500
  • Steam:steam
  • Imię:Dariusz
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 31.10.2010 21:15

ja rozumuję to tak: jeśli(funkcja(id) jest równa lub inna od IN_ALT1) oczywiście mogę się mylić bo nie korzystam z "!" więc tylko zgaduję
z początku myślałem że to może działać jak else np:

if(is_user_connected(id) && !is_user_bot(id))

czyli jeśli gracz jest połączony ale nie jest botem.
(jeśli mówię źle proszę o usunięcie posta)

Użytkownik AmD edytował ten post 31.10.2010 21:17

  • +
  • -
  • 0

#7 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 31.10.2010 21:17

Czyli kod za tym ifem wykona się tylko wtedy jeśli gracz nie będzie naciskał tego "IN_ALT1".
  • +
  • -
  • 0
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#8 sebuli

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 3
Nowy

  • Postów:128
  • Lokalizacja:Bydgoszcz
Offline

Napisano 31.10.2010 21:22

No wlasnie... A powiedziałem hardbotowi zeby zrobil mi pewną funkcję na alt i wlasnie napisal takie cos jak dalem... Więc źle mi napisał...
  • +
  • -
  • 0

#9 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 31.10.2010 21:31

a != b
to znaczy
!(a == b)
operator ! zmienia logiczną wartość wyrażenia, tzn 0->1, pozostałe wartości ->0

Jest to dość intuicyjne, np.
if(!is_user_alive(id))
jest prawdziwe gdy gracz nie jest żywy

Polecam jakąś książkę o podstawach logiki :) nie podam żadnego tytułu, bo wszędzie masz to samo opisane.
  • +
  • -
  • 1

#10 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6033
Godlike

  • Postów:10825
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 31.10.2010 21:32

 if(!(get_user_button(id) & IN_ALT1))
ehh hard i jego teorie
== - coś jest równe czemuś jeżeli ten warunek jest spełniony kod w ifie się wykona
!= - jest różne jeżeli jest inny np.
new a =3;
if(a != 3){
//kod
}
kod w ifie się nie wykona bo a jest równe 3 a chcesz żeby było inne
  • +
  • -
  • 1

#11 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 31.10.2010 21:37

x != y
X nie równa się y - negacja.
np.
new name[65];
get_user_name ( id, name, 64 )
if(name != 'Portek'){
client_print(id, print_center, "Twoj nick jest inny niz: Portek");
} else {
client_print(id, print_center, "Jestes Portek");
}
Lub też negacja:
if(!is_user_connected(id)){
client_print(0, print_center, "Uzytkownik nie jest podlaczony do serwera <img src='http://amxx.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif' class='bbc_emoticon' alt=':(' />");
} else {
client_print(id, print_center, "Brawo, podlaczyles sie do serwera!");
}

----------

x == y
X jest równe dokładnie y
new name[65];
get_user_name ( id, name, 64 )
if(name == 'Portek'){
client_print(id, print_center, "Jestes Portek");
} else {
client_print(id, print_center, "Twoj nick jest inny niz: Portek");
}


http://phpkurs.pl/operatory/
  • +
  • -
  • 1

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#12 sebuli

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 3
Nowy

  • Postów:128
  • Lokalizacja:Bydgoszcz
Offline

Napisano 31.10.2010 21:39

Dzięki wam! Tyle to sam wiedziałem :) po prostu sie zdziwiłem, bo hardbot mi namieszał :P Temat można zamknąć, a ty R3X jak wyjaśniasz coś komuś początkującemu to sie nie zdziw jak ten ktoś nie zrozumie haha. Nawet jak wiem o co chodzi to nie moge zrozumieć, co napisałeś.
  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych