Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

GD - PHP for (tablica)?


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 camilost

    ^ BotQ - STER.owiec ^

  • Power User

Reputacja: 430
Wszechobecny

  • Postów:968
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Tychy
Offline

Napisano 13.10.2010 21:11

Chcę sobie zrobić obrazek, taki abym nie musiał ciągle dopisywać nowej linii tylko zmienić wartość '$i < N'
Ile $i < N tyle mam $tekstN (Poczynając od zera)

Z tym pod spodem to mi wszystko w jednej linijce wyświetla xD
(jeden znak zlepiony z kilku - czyli TAK jakby się pisało w kratce w zeszycie całe zdanie xD)

Może to zrobić jakoś z tablicy? Albo nie nie wiem
($tekstN to nie tylko ten napis co pisze pod spodem ;P - ekstra linie tam są i funkcje)



$tekstall  = array(1 => $tekst0, $tekst1, $tekst2, $tekst3, $tekst4);
$tekst0 = '= Your data =';
$tekst1 = 'Ident'; 
$tekst2 = 'Buddy'; 
$tekst3 = 'Symbian';
$tekst4 = 'Twoja nazwa';


for($i=0; $i < 4; $i++)
{
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+($fnt*$i), $tekst+$i, $textc);
/*	imagestring($im, 2, 10, $font_size, $tekst0, $textc);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt, $tekst1, $textc);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt+$fnt, $tekst2, $textc);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt+$fnt+$fnt, $tekst3, $textc);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt+$fnt+$fnt+$fnt, $tekst4, $textc);
*/
//$font_size+($fnt*$i) wiem że tak jest źle ale żebyście wiedzieli o co mi chodzi dałem XD 
// $fnt = imagefontheight(X);
}


// Może macie jakieś pomysły, aby obrazek się rozciągał wraz z dłuższym tekstem w X linijce
@imagecreate(350, 70)
$fnt = imagefontheight(2);
$font_size = 1;

Użytkownik camilost edytował ten post 13.10.2010 21:27

  • +
  • -
  • 0

#2 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 14.10.2010 10:01

Po jakiemu ty piszesz bo zrozumieć cie nie mogę o_O
Pokaż co otrzymujesz, bo byś chciał otrzymać, opisz to zrozumiale lub chociaż daj więcej kodu a nie takie wyrywki...
  • +
  • -
  • 0

#3 camilost

    ^ BotQ - STER.owiec ^

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 430
Wszechobecny

  • Postów:968
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Tychy
Offline

Napisano 14.10.2010 11:44

Chcę dobre FOR (tak aby w nim dodawało +$fnt tyle ile wynosi $i (Z for'a)
I aby zmieniał liczbę $tekstN na taką jaką wynosi $i (Z for'a)

Więcej nie trzeba przecież.

@Opcjonalnie - najmniej mi na tym zależy.
To z tym dłuższym rozciąganiem to coś co pobiera liczbę liter ile ma najwięcej któryś z $tekstN i dawało tyle do $imgwidth pixeli, czyli @imagecreate($imgwidth, 70). ;P

$tekst0 = 'Linie zerowa';
$tekst1 = 'Linie pierwsza';
$tekst2 = 'Linia druga'; 
$tekst3 = 'Linia trzecia'; 
$tekst4 = 'Linia czwarta'; 
$textc = imagecolorallocate($im, 255, 255, 255);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size, $tekst0, $textc);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt, $tekst1, $textc);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt+$fnt, $tekst2, $textc);
	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt+$fnt+$fnt, $tekst3, $textc);	imagestring($im, 2, 10, $font_size+$fnt+$fnt+$fnt+$fnt, $tekst4, $textc);

Użytkownik camilost edytował ten post 14.10.2010 11:44

  • +
  • -
  • 0

#4 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 14.10.2010 12:04

Coś takiego :?:
$tekst0 = '= Your data =';
$tekst1 = 'Ident';
$tekst2 = 'Buddy';
$tekst3 = 'Symbian';
$tekst4 = 'Twoja nazwa';
$tekstall = array($tekst0, $tekst1, $tekst2, $tekst3, $tekst4);
$num = count($tekstall);

for($i=0; $i < $num; $i++)
{
imagestring($im, 2, 10, $font_size+($fnt*$i), $tekstall[$i], $textc);
}


Poczytaj i poznaj przynajmniej podstawy PHP...
PHP: Tablice - Manual
  • +
  • -
  • 1

#5 camilost

    ^ BotQ - STER.owiec ^

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 430
Wszechobecny

  • Postów:968
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Tychy
Offline

Napisano 14.10.2010 12:56

Czytałem kilka razy maunala, ale nie mogłem go pojąć. tak tam nagmatwane => i kij wie do czego to.

Tak czy siak działa : P Dzięki. ;P
Jak potrafisz to spróbuj coś wymyślić z tym imagewidth. Jak nie to @TC.
  • +
  • -
  • 0

#6 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 14.10.2010 15:44

Jakbyś używał czcionek TTF( PHP: imagettftext - Manual ) to mógłbyś skorzystać z PHP: imagettfbbox - Manual do sprawdzenia wymiarów napisu. Potem stworzenie większego obrazka i tyle.
  • +
  • -
  • 1

#7 camilost

    ^ BotQ - STER.owiec ^

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 430
Wszechobecny

  • Postów:968
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Tychy
Offline

Napisano 16.10.2010 13:00

Dobra dzięki poradziłem sobie, i zrobiłem dodatkowo takie jakby wycentrowanie (bo kilka spacji nie działa w tym imagettftext i musiałem sam kombinować na podst. szerokości obrazka : D)

@To close.
  • +
  • -
  • 0

#8 Adminek AMXX.PL

    Admin :)

  • Bot

Reputacja: 156
Profesjonalista

  • Postów:7173
  • Lokalizacja:AMXX.PL
Offline

Napisano 16.10.2010 18:12

Wiadomość wygenerowana automatycznie


Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: Problem rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, Dołączona grafika raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.


Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych