Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Steam ubuntu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 ...

    Wszechmogący

  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 22.09.2010 17:46

Witam. Jaki istnieje najlepszy sposób na odpalenie Steam / Cstrike na ubuntu? Probowalem przez WINE, POL( PlayOnLinux ) ale wszystko sie strasznie tnie (podczas pisania na steamie literki dochodza po 1-2 sec.., podczas gry w CS mam max 30 fps, na windowsie mialem 200 na lajcie)

#2 false

    Wszechmogący

  • Użytkownik

Reputacja: 53
Pomocny

  • Postów:652
  • Lokalizacja:z Polski
Offline

Napisano 22.09.2010 18:23

Witam. Jaki istnieje najlepszy sposób na odpalenie Steam / Cstrike na ubuntu? Probowalem przez WINE, POL( PlayOnLinux ) ale wszystko sie strasznie tnie (podczas pisania na steamie literki dochodza po 1-2 sec.., podczas gry w CS mam max 30 fps, na windowsie mialem 200 na lajcie)


Wymuś wyłączenie synchronizacji pionowej :)
  • +
  • -
  • 0

#3 hardbot

    Banned

  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:3049
Offline

Napisano 22.09.2010 19:14

Ja próbowałem odpalać przez Wine to :D zaś Steam się odpalał do momentu UPDATE a potem stos plików na pulpit tworzyło :o

Spróbuj sobie z " Instalacja Steam na Ubuntu � inzaghi89 weblog " bądź " "

Użytkownik hardbot edytował ten post 22.09.2010 19:15


#4 ...

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 22.09.2010 19:29

no przeciez napisalem ze wszystko dziala ale do d*py bo sie zacina a gry musze sciagac od nowa po kazdym wlaczeniu mimo iz mam je na dysku :P

#5 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 22.09.2010 19:40

nie licz na to że na ubuntu czy innych podobnym systemie osiągniesz rezultaty takie jak na windows'ie na którego stworzony został steam i counter-strike

u mnie odpala spokojnie na wine, co prawda szału nie ma z fps'ami

wszystko zależy jaki masz sprzęt, ile wolnych zasobów, jakie stery od grafiki, czy w tle nie chodzi np compiz

instalkę pobrałem sobie świeżą z neta, natomiast katalog steamapps mam skopiowany jeszcze z win xp i nie ma z tych problemów


piszesz że musisz ściągać za każdym razem gry, a wiesz w którym miejscu są one zapisywane ? czy są usuwane po wyłączeniu steam'a ?


Spoiler

  • +
  • -
  • 0

#6 ...

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 26.09.2010 18:01

czy w tle nie chodzi np compiz

Gdzie znajdę jakie procesy nie mogą być (lepiej, żeby nie były?) włączone?

Dodano 26 wrzesień 2010 - 19:02:
udało mi się wszystko włączyć ale gra z 3-40 (w porywach do 70) fps nie ma za wielkiego sensu :P

#7 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 26.09.2010 18:08

a jak fglrxinfo i glxgears ?
  • +
  • -
  • 0

#8 ...

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 26.09.2010 21:46

glxgears
7289 frames in 5.0 seconds

7369 frames in 5.0 seconds

7347 frames in 5.0 seconds

a co do tego: fglrxinfo to nie bardzi wiem co to jest ;P

Dodano 26 wrzesień 2010 - 22:50:
moze to wina tego, ze nie instalowalem zadnych sterownikow ? :P chociaz wszystko dobrze dziala

#9 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 26.09.2010 21:59

no to tu masz ładne rezultaty. ale brak fglrx trochę mnie martwi. możliwe że to w tym problem(no i możliwe że w twoim przypadku jest niepotrzebne?)
  • +
  • -
  • 0

#10 ...

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 26.09.2010 22:21

zainstaluje fglrx i powiem jak sie sprawuje

Dodano 26 wrzesień 2010 - 23:49:
no :P to teraz
root@kyku-desktop:/home/kyku# glxgears
Segmentation fault
root@kyku-desktop:/home/kyku# fglrxinfo
Segmentation fault


Dodano 26 wrzesień 2010 - 23:56:
usunalem fglrx bo wszystko sie sypnelo xD
znow jest
7837 frames in 5.0 seconds
7864 frames in 5.0 seconds
7806 frames in 5.0 seconds
7734 frames in 5.0 seconds

Dodano 27 wrzesień 2010 - 00:14:
hmm.. przy glxgears -fullscreen
498 frames in 5.0 seconds
493 frames in 5.0 seconds
495 frames in 5.0 seconds
u Ciebie tez tak przy fullscreenie spada?

#11 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 27.09.2010 00:04

u mnie wyniki są o wiele gorsze(lapek ma już swoje lata)

X'a skonfigurowałeś ?

pokaż jeszcze
glxgears -info

  • +
  • -
  • 0

#12 ...

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 27.09.2010 12:12

kyku@kyku-desktop:~$ glxgears -info
GL_RENDERER   = Mesa DRI R300 (RV530 71C2) 20090101 x86/MMX/SSE2 TCL DRI2
GL_VERSION    = 1.5 Mesa 7.7.1
GL_VENDOR     = DRI R300 Project
GL_EXTENSIONS = GL_EXT_compiled_vertex_array GL_EXT_texture_env_add GL_ARB_depth_texture GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_fragment_program GL_ARB_imaging GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_point_parameters GL_ARB_provoking_vertex GL_ARB_shadow GL_ARB_shadow_ambient GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_MESAX_texture_float GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_array_bgra GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_window_pos GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_logic_op GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_convolution GL_EXT_copy_texture GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_fog_coord GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_histogram GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_pixels GL_EXT_point_parameters GL_EXT_polygon_offset GL_EXT_provoking_vertex GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_stencil_two_side GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_subtexture GL_EXT_texture GL_EXT_texture3D GL_EXT_texture_cube_map GL_EXT_texture_edge_clamp GL_EXT_texture_env_combine GL_EXT_texture_env_dot3 GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_object GL_EXT_texture_rectangle GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_vertex_array GL_EXT_vertex_array_bgra GL_APPLE_packed_pixels GL_ATI_blend_equation_separate GL_ATI_texture_env_combine3 GL_ATI_texture_mirror_once GL_ATI_separate_stencil GL_IBM_multimode_draw_arrays GL_IBM_rasterpos_clip GL_IBM_texture_mirrored_repeat GL_INGR_blend_func_separate GL_MESA_pack_invert GL_MESA_ycbcr_texture GL_MESA_window_pos GL_NV_blend_square GL_NV_light_max_exponent GL_NV_packed_depth_stencil GL_NV_texture_rectangle GL_NV_texgen_reflection GL_NV_vertex_program GL_OES_read_format GL_SGI_color_matrix GL_SGI_color_table GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_border_clamp GL_SGIS_texture_edge_clamp GL_SGIS_texture_lod GL_SUN_multi_draw_arrays
6725 frames in 5.0 seconds
6914 frames in 5.0 seconds

o jakim X'ie mowisz? jeszcze nie ogarnalem calkiem linuxa ;>

#13 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 27.09.2010 12:19

edytowałeś plik /etc/X11/xorg.conf ? Zainstaluj sterowniki producenta najlepiej.
  • +
  • -
  • 0

#14 ...

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 27.09.2010 12:21

plik /etc/X11/xorg.conf mam pusty a sterownikow cos znajsc nie moge (ATI Radeon x1600 Series) [pod windowsa jest pelno :P ]

Dodano 27 wrzesień 2010 - 13:22:
ok mam

Dodano 27 wrzesień 2010 - 14:40:
ymm no zainstalowalem sterowniki i nie dziala prawie nic..
kyku@kyku-desktop:~/Pobrane$ fglrxinfo
Segmentation fault

przy wlaczaniu POL pisze:
You don't seem to have 3D acceleration!
We advise you install and enable it.

#15 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 27.09.2010 14:21

Restart robiłeś ? Jak teraz wygląda /etc/X11/xorg.conf ?
  • +
  • -
  • 0

#16 ...

    Wszechmogący

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 166
Profesjonalista

  • Postów:612
  • Lokalizacja:Jasło
Offline

Napisano 27.09.2010 15:43

# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)

#

# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using

# values from the debconf database.

#

# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.

# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)

#

# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*

# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg

# package.

#

# If you have edited this file but would like it to be automatically updated

# again, run the following command:

# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg



Section "Files"

EndSection



Section "InputDevice"

Identifier "Generic Keyboard"

Driver "kbd"

Option "CoreKeyboard"

Option "XkbRules" "xorg"

Option "XkbModel" "pc105"

Option "XkbLayout" "pl"

EndSection



Section "InputDevice"

Identifier "Configured Mouse"

Driver "mouse"

Option "CorePointer"

Option "Device" "/dev/input/mice"

Option "Protocol" "ImPS/2"

Option "ZAxisMapping" "4 5"

Option "Emulate3Buttons" "true"

EndSection



Section "InputDevice"

Identifier "Synaptics Touchpad"

Driver "synaptics"

Option "SendCoreEvents" "true"

Option "Device" "/dev/psaux"

Option "Protocol" "auto-dev"

Option "HorizEdgeScroll" "0"

EndSection



Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "stylus"

Option "Device" "/dev/input/wacom"

Option "Type" "stylus"

Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY

EndSection



Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "eraser"

Option "Device" "/dev/input/wacom"

Option "Type" "eraser"

Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY

EndSection



Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "cursor"

Option "Device" "/dev/input/wacom"

Option "Type" "cursor"

Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY

EndSection



Section "Device"

Identifier "Generic Video Card"

Driver "fglrx"

Busid "PCI:1:0:0"

EndSection



Section "Monitor"

Identifier "Generic Monitor"

Option "DPMS"

Horizsync 30-70

Vertrefresh 50-160

EndSection



Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Device "Generic Video Card"

Monitor "Generic Monitor"

Defaultdepth 24

EndSection



Section "ServerLayout"

Identifier "Default Layout"

screen "Default Screen"

Inputdevice "Generic Keyboard"

Inputdevice "Configured Mouse"



# Uncomment if you have a wacom tablet

# InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"

# InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"

# InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"

Inputdevice "Synaptics Touchpad"

EndSection

Section "Module"

Load "glx"

EndSection

Section "Extensions"

Option "Composite" "0"

EndSection
restart robilem

#17 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 27.09.2010 15:56

Nie wygląda to na config zrobiony przez instalkę od ATI. Pewnie nie odinstalowałeś fglrx'a przed sterownikami od ATI ?

U mnie to wygląda mniej więcej tak:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "ServerLayout"
	Identifier     "aticonfig Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Generic Keyboard"
	Driver      "kbd"
	Option	    "XkbRules" "xorg"
	Option	    "XkbModel" "pc105"
	Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Configured Mouse"
	Driver      "mouse"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
	Driver      "fglrx"
	BusID       "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
	Device     "aticonfig-Device[0]-0"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
	DefaultDepth     32
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     32
	EndSubSection
EndSection

glxgears  -info
GL_RENDERER   = ATI Radeon X1200 Series 
GL_VERSION    = 2.1.8543 Release
GL_VENDOR     = ATI Technologies Inc.

fglrxinfo 
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon X1200 Series 
OpenGL version string: 2.1.8543 Release


Może coś pomoże:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Ale najlepiej to chyba było by wywalić te stery i zacząć od początku od ATI.
  • +
  • -
  • 0

#18 grankee

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 28.09.2010 02:43

Możliwe, że musisz stery wkompilować w jajo, ja tak musiałem zrobić jak używałem ubuntu, ale zrezygnowałem, bo fps 70-80 mnie nie rajcuje, podczas gdy na win 100 w kilku smokach...
  • +
  • -
  • 0

#19 kur3k

    Założyciel forum ;)

  • Przyjaciel

Reputacja: 28
Życzliwy

  • Postów:134
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 05.10.2010 22:50

Zawsze możesz mieć wirtualna maszynę, ale czy takowa na unix'a jest dostępna to nie wiem ;)
  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych