Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
PHP

Funkcja obliczajaca ilosc dni pozostalych do sylwestra roku biezacego :D

PHP

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 05.04.2010 23:04

<?php
function czyPrzestepny($rok)
{
if ($rok % 4 == 0) && ($rok % 100 != 0) || ($rok % 400 == 0)
return 1;
else
return 0;
}
pp
$year = date('Y');

if (czyPrzestepny($year)==1)
$miesiace=Array("31","29","31","30","31","30","31","31","30","31","30","31");
else if (czyPrzestepny($year)==0)
$miesiace=Array("31","28","31","30","31","30","31","31","30","31","30","31");
//for ($i=0;$i<12;$i++) echo ($miesiace[$i]."<br />");

echo"<br /><br /><br /><center><form action=\"\" method=\"post\">

dzien<input name=\"dzien\" /> miesiac<input name=\"miesiac\" /><br /><input type=\"submit\" value=\"sprawdz\" /></form>";

$dzien= trim($_POST['dzien']);
$miesiac = trim($_POST['miesiac']);
if ($dzien > $miesiace[$miesiac-1] || $dzien<0 || $miesiac>12||$miesiac<0)
echo "ZLE DANE";
else {
for ($k=0 ;$k<$miesiac-1;$k++)
$liczba=$miesiace[$k]+$liczba;
$liczba+=$dzien;
if (czyPrzestepny($year)==1)
$czas=366-$liczba;
else
$czas=365-$liczba;
if(!empty($dzien)and !empty($miesiac))
echo ("Do sylwestra biezacego roku pozostalo: ".$czas." dni</center>");
}
?>


przyklad : http://cs-gamerx.xaa.pl/skrypty/


@ mgr inż. Pavulon ,kur3k Next zadanie plz :D

Użytkownik G[o]Q edytował ten post 05.04.2010 23:22

  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#2 kur3k

    Założyciel forum ;)

  • Przyjaciel

Reputacja: 28
Życzliwy

  • Postów:134
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 05.04.2010 23:45

Na początku masz
 function czyPrzestepny($rok)
{
if ($rok % 4 == 0) && ($rok % 100 != 0) || ($rok % 400 == 0)
return 1;
else
return 0;
}
Zmiennej rok nie używasz, nie lepiej od razu czyPrzestepny($year) zdefiniować taki argument. Nie znam PHP, jednak w argumencie masz zmienną która nie istnieje?

@ Pavulon ,kur3k Next zadanie plz :D

Napisz coś podobnego, jednak user podaje rok pierwszy np 1990 i podaje rok końcowy np 2010 - i liczy dni do sylwestra od 1990 do 2010 :blaga:

Następne zadanie

Pewien matematyk zapisał (jako liste w Pythonie) macierz w nastepujacy
sposób:
[ "12.34, 67.89, 56.21", "22.01, 11.0, 34.56", "20.0, 56, 0"]
Napisz funkcje obliczajaca transpozycje tej macierzy i zwracajaca macierz wynikowa
w takim formacie, jak macierz wejsciowa.

Czytaj pod PHP.

Użytkownik kur3k edytował ten post 05.04.2010 23:46

  • +
  • -
  • 0

#3 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 05.04.2010 23:51

co to jest ta maciez i transpozycja :?: moge napisac ze podaje sie rok i oblicza od danej daty + rok do sylwka roku biezacego :D

a co do parametru to tylko parametr formalny uzywany w wywolaniu i istnieje on w zakresie funkcji tylko
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#4 kur3k

    Założyciel forum ;)

  • Przyjaciel

Reputacja: 28
Życzliwy

  • Postów:134
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Szczecin
Offline

Napisano 05.04.2010 23:55

a co do parametru to tylko parametr formalny uzywany w wywolaniu i istnieje on w zakresie funkcji tylko

No może, tylko brzydko tak jest ;)

co to jest ta maciez i transpozycja :?: moge napisac ze podaje sie rok i oblicza od danej daty + rok do sylwka roku biezacego :D

Pojęcie z algebry liniowej, jednego z działu matematyki :D hehe :P No napisz :)
  • +
  • -
  • 0

#5 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 06.04.2010 00:01

brzydko ale tak musi byc :/

nie wiem nie doszedlem do tego na matmie
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#6 razorek10

    Początkujący

  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:12
  • Lokalizacja:Ostrów Wielkopolski
Offline

Napisano 29.04.2010 18:10

nie lepiej było by NIE wpisywać datę tylko np:" do sylwestra pozostało 31 dni "
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika

#7 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 29.04.2010 18:25

btw. jeżeli chodzi o php to można to wiele łatwiej obliczyć stosując funkcję: PHP: mktime - Manual

<?php
$now = time();
$sylwester = mktime(23, 59, 59, 12, 31);

$sekund = $sylwester - $now;
$minut = floor($sekund/60);
$godzin = floor($minut/60);
$dni = floor($godzin/24);

$dzis = date('c', $now);
$data = date('c', $sylwester);

print "Aktualnie jest $dzis, do nowego roku ($data) pozostało: $sekund sekund lub $minut minut lub $godzin godzin lub $dni dni ;)";
?>

  • +
  • -
  • 0

#8 -PainKiller-

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 66
Pomocny

  • Postów:498
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Kamil
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 20.05.2010 09:56

ja bym to zrobił tak biorąc pod uwagę że nie zawsze rok ma 365 dni
function DoSylwestra($dni_w_roku) 
	{$do_sylwestra = $dni_w_roku - date("z"); 
	return $do_sylwestra;}
w argumencie wystarczy podac ilosc dni w roku

#9 PleBaN ^^

    Życzliwy

  • Zbanowany

Reputacja: 1
Nowy

  • Postów:39
  • GG:
  • Imię:Mariusz
  • Lokalizacja:Warmia-Mazury
Offline

Napisano 03.05.2011 21:33

A da rade zrobic odliczanie do wakacji ?

#10 fdszpl0

    Pomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:69
  • Lokalizacja:Kraków
Offline

Napisano 03.05.2011 22:01

definiujesz nr dnia w roku kiedy rozpoczynaja sie wakacje i odejmujesz date("z")
  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PHP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych