Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Zmienna globalna a zmienna statyczna


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 grankee

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 11.08.2008 13:48

static-zmienna statyczna ulokowana w danym obszarze pamięci przechowywana w nim przez cały czas działania programu(tak jak globalna). Różnica między zmienną globalną a zmienną lokalną statyczną jest taka, że zmienna static zadeklarowana wewnątrz funkcji jest widoczna tylko w niej, podam przykład


#include <amxmodx>
#include <amxmisc>

#define PLUGIN "static"
#define VERSION "1.0"
#define AUTHOR "grankee"


public plugin_init()
{
    register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR)
    jedynka()
    dwojka()
    jedynka()
    jedynka()
    dwojka()
    dwojka()
}
public jedynka()
{
    static liczba //domyślnie zmienna statyczna zawsze przyjmuje wartość początkową 0
        liczba=liczba+2
    client_print(1,print_chat,"zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:%d",liczba)
}
public dwojka()
{
    static liczba2
        liczba2++
    client_print(1,print_chat,"zmienna liczba z funkcji dwojka ma wartosc:%d",liczba2)
}

w rezultacie graczowi o id=1 zostanie wyprintowane


zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:2
zmienna liczba z funkcji dwojka ma wartosc:1
zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:4
zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:6
zmienna liczba z funkcji dwojka ma wartosc:2
zmienna liczba z funkcji dwojka ma wartosc:3

Jak zapewne zauważyliście "przydomek" static sprawia, że zmienna zadeklarowana wewnątrz funkcji mimo iż jest lokalna nie przestaje istnieć w momencie gdy kończy się jej zakres ważności.

Czyli z polskiego na nasze to będzie tak: po każdym wykonaniu się funkcji wartość zmiennej zadeklarowanej jako static zostaje zamrożona, aż do momentu kolejnego wykonania tej funkcji, wtedy jest odmrażana i ma taką wartość jak miała w momencie zamrożenia.

W tym miejscu przypominam, że pluginy ładowane są co mapę i aby zachować wartość zmiennej na następną mapę niezbędny jest zapis do pliku.

Zmienna globalna jest widziana przez cały czas wykonywania kodu, jednak widziana w każdym miejscu programu co często jest zbędne, dlatego jeśli chcemy zmienną widzieć tylko w danym zakresie kodu, ale tak by przy następnym wykonywaniu go zmienna "wiedziała" jaką ostatnio miała wartość i takową posiadała to używamy zmiennej static.

Użytkownik grankee edytował ten post 02.05.2010 22:44

  • +
  • -
  • 3

#2 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 04.09.2008 20:52

Odkrylem taka fajna rzecz o ktorej warto wspomniec:

public funkcja()
{
   static x=20
   x++
   client_print(0,print_chat,"%d",x)
}

Gdy sie wywola funkcje, to za kazdym razem widzimy inna liczbe (nie jest od nowa deklarowane jako 20) tj. 21,22,23,24,25...
  • +
  • -
  • 0

#3 grankee

    Godlike

  • Autor tematu
  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 04.09.2008 21:39

public jedynka()
{
    static liczba //domyślnie zmienna statyczna zawsze przyjmuje wartość początkową 0
        liczba=liczba+2
    client_cmd(1,"zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:%d",liczba)
}

w rezultacie graczowi o id=1 zostanie wyprintowane

zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:2
zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:4
zmienna liczba z funkcji jedynka ma wartosc:6

public funkcja()
{
   static x=20
   x++
   client_print(0,print_chat,"%d",x)
}


czy to nie to samo co napisałem? ^^
  • +
  • -
  • 0

#4 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 04.09.2008 21:57

Chodzi mi oto (sam tak myslalem) ze jak bedzie sie przypisywac wartosc tj. static x=20 i wywolywal ta funkcje, to bedzie sie ona od nowa ustawiac z wartoscia 20 :P
  • +
  • -
  • 0

#5 grankee

    Godlike

  • Autor tematu
  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 05.09.2008 07:01

Miczu nie żebym się czepiał, ale trochę bez sensu piszesz xP Jak przypiszesz do zmiennej 20 to będzie ona miała wartość 20 a jak przypiszesz 47 to będzie miała wartość 47 nieważne czy to zmienna globalna czy statyczna. To tak jak byś napisał, że jeśli włożysz palec w ogień na kilka sekund to się sparzysz :)

Następną kwestią jest to, że nie ma sensu przypisywać wartości do zmiennej statycznej przed jej użyciem lub już przy deklaracji, bo tak samo to zadziała jeśli zmienna nie będzie statyczna. Oczywiście można się zastanowić i wymyślić kawałek kodu, który zaprzeczy temu co tu napisałem, ale sądzę, że taki kod można będzie napisać w inny prostszy sposób, który potwierdzi moje słowa :]
  • +
  • -
  • 0

#6 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 05.09.2008 07:13

grankee, nie kazdy chce zaczynac z zmienna o wartosci 0.

jesli zamiast
public funkcja() 
{ 
   static x=20 
   x++ 
   client_print(0,print_chat,"%d",x) 
}
zrobisz
public funkcja() 
{ 
   static x
   x=20 
   x++
   client_print(0,print_chat,"%d",x) 
}
To zawsze bedziesz mial wywolywana liczbe 21, wiec ustalanie poczatkowej wartosci przy deklaracji ma jak najwiekszy sens :]
Szczegolnie ze static moze byc uzyty tylko w tej funkcji co zostal zdeklarowany, wiec bys musial nie potrzebnie zasmiecic kod by zasmiecic kod (np. if(x==0) x=20 xD)
  • +
  • -
  • 1

#7 grankee

    Godlike

  • Autor tematu
  • Support Team

Reputacja: 507
Wszechwiedzący

  • Postów:1500
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 05.09.2008 11:36

Chyba źle Cię zrozumiałem, chodzi Ci o to, że jeżeli przypiszemy wartość przy deklaracji
static zmienna=20
to zostanie to przypisane tylko przy pierwszym wywolaniu funkcji, a przy każdym następnym wartość będzie taka jaka była zamrożona? Jeśli tak to się z Tobą zgadzam, zapomniałem o tym napisać, a jeśli nie to już nie wiem o co Ci chodzi ;>
  • +
  • -
  • 0

#8 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 05.09.2008 12:42

zostanie to przypisane tylko przy pierwszym wywolaniu funkcj

Tak wlasnie o to, troche ci to zajelo ;>
  • +
  • -
  • 0

#9 Seba

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 198
Profesjonalista

  • Postów:424
  • Lokalizacja:Internet
Offline

Napisano 05.09.2008 13:24

Chodzi mi oto (sam tak myslalem) ze jak bedzie sie przypisywac wartosc tj. static x=20 i wywolywal ta funkcje, to bedzie sie ona od nowa ustawiac z wartoscia 20 :P

bo dlatego że nie tworzy jej na nowo tak jak za pomocą new, tak naprawdę jest ona cały czas zdefiniowana tak jak globalna...

#10 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 05.09.2008 14:47

Tylko ze mozna uzyc tej samej nazwy (teoretycznie) w tysiacu funkcji i nie beda ze soba koalidowac :)
  • +
  • -
  • 0

#11 GT Team

    Ten lepszy xD

  • Zbanowany

Reputacja: 321
Wszechpomocny

  • Postów:1435
  • GG:
  • Imię:Tomasz i Grzegorz
  • Lokalizacja:Wojkowice
Offline

Napisano 03.05.2013 21:47

Pytanie, lepiej w PreThinku robić:
new Origin[3]
get_user_origin(id, Origin)
czy
static Origin[3]
get_user_origin(id, Origin) // Origin będzie zawsze zmieniany, bo pobiera

Nowa wersja Tower Defense 0.2 Alpha | Inne Mody -> Nowości

 


#12 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6033
Godlike

  • Postów:10831
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 03.05.2013 22:18

jeżeli bierzesz pod uwagę kwestie wydajnościowe to static 


  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych