tablice cd.
G[o]Q
07.01.2010
mam kolejne pytanie dotyczace tablic czy dostep do tablicy mozna uzyskac znajac tylko nr(adres) komorki czy mozna tez znalezc adres po wartosci
przyklad
mam cos takiego
wiec chcac wypisac MAG to musze wpisac Race[2] a ja chcialbym wypisac MNICH wiedzac tylko ze przedtym jest MAG czy jest to mozliwe?? poniewaz tworze sobie maly plugin do GunGame i chcialbym dac userowi nastepna bron z kolei (tablicy) a chcac pobrac bron musze uzyc cs_get_user_weapon. Glownie chodzi mi o to czy mozna to zrobic jakos bez uzycia petli.
Aha i druga sprawa w diablo jest zapis
co oznacza
jest to jakas tablica 2-wu wymiarowa 9x18 czy cos??
przyklad
mam cos takiego
new Race[9]= { "None","Mag","Mnich","Paladyn","Zabojca","Nekromanta","Barbarzynca", "Ninja", "Lowca" }
wiec chcac wypisac MAG to musze wpisac Race[2] a ja chcialbym wypisac MNICH wiedzac tylko ze przedtym jest MAG czy jest to mozliwe?? poniewaz tworze sobie maly plugin do GunGame i chcialbym dac userowi nastepna bron z kolei (tablicy) a chcac pobrac bron musze uzyc cs_get_user_weapon. Glownie chodzi mi o to czy mozna to zrobic jakos bez uzycia petli.
Aha i druga sprawa w diablo jest zapis
new Race[9][18] = { "None","Mag","Mnich","Paladyn","Zabojca","Nekromanta","Barbarzynca", "Ninja", "Lowca" }
co oznacza
Race[9][18]
jest to jakas tablica 2-wu wymiarowa 9x18 czy cos??
Miczu
07.01.2010
new Race[9]= { "None","Mag","Mnich","Paladyn","Zabojca","Nekromanta","Barbarzynca", "Ninja", "Lowca" }Nie skompilujesz, chyba bardziej chodzi ci o enum, lub tablice 2 wymiarowa.
G[o]Q
07.01.2010
dobra inny przyklad tez z diablo
mam 4 modele tak?? powiedzmy ze istnieje polecenie/funkcja zwracajaca nazwe modelu (tak jak podanie nazwy broni) wiec czy mozliwe jest pobranie wartosci TSkins[2] a powiedzmy po wpisaniu komendy danie mu nastepnego modelu czyli tak jakby wykonac TSkins[3]?? czy musze uzyc petli sprawdzajacej czy to co zwroci niby funckcja jest rowne z TSkins[licznik petli] ??
aha i co dokladnie oznacza ten zapis ktory podalem czy jest to wlasnie cos takiego ze jedna kolumna to cyfry 1-9 a druga to wlasnie "stringi"??
new TSkins[4][]={"arctic","leet","guerilla","terror"}
mam 4 modele tak?? powiedzmy ze istnieje polecenie/funkcja zwracajaca nazwe modelu (tak jak podanie nazwy broni) wiec czy mozliwe jest pobranie wartosci TSkins[2] a powiedzmy po wpisaniu komendy danie mu nastepnego modelu czyli tak jakby wykonac TSkins[3]?? czy musze uzyc petli sprawdzajacej czy to co zwroci niby funckcja jest rowne z TSkins[licznik petli] ??
aha i co dokladnie oznacza ten zapis ktory podalem czy jest to wlasnie cos takiego ze jedna kolumna to cyfry 1-9 a druga to wlasnie "stringi"??
DarkGL
07.01.2010
mogę się mylić ale to nie są stringi litery są zamieniane na liczby
tablica ASCII
tablica ASCII
R3X
08.01.2010
zamiast pętli możesz użyć celltrie.inc, działa szybciej niż zwykłe porównywanie tekstów dla dużej ilości danych, więc akurat ten przykład jest trochę naciągany (tylko 4 stringi
)

#include <amxmodx> #include <amxmisc> #include <celltrie> #define PLUGIN "Trie Demo" #define VERSION "1.0" #define AUTHOR "R3X" new Trie:gTrie; new const gszModels[][] = {"arctic","leet","guerilla","terror"}; public plugin_init() { register_plugin(PLUGIN, VERSION, AUTHOR); register_clcmd("say /next", "cmdNext"); gTrie = TrieCreate(); for(new i=0;i<sizeof gszModels;i++){ TrieSetCell(gTrie, gszModels[i], i); } } //Fake stock getModelName(id, szModel[], iLen){} public cmdNext(id){ new szModel[10]; //funkcja pobierająca model getModelName(id, szModel, 9); new iValue; if(TrieGetCell(gTrie, szModel,iValue)){ //iValue ma teraz wartość indexu podanego modelu //np. dla TrieGetCell(gTrie, "arctic",iValue) //iValue = 0; //weź następny iValue++; //upewnij się, że ostatni przejdzie w pierwszy iValue %= (sizeof gszModels); //pobierz model copy(szModel, 9, gszModels[iValue]); } return PLUGIN_HANDLED; }
G[o]Q
08.01.2010
dobra zrobie to w petli bo bedzie mi latwiej
a kozystajac z okazji zapytam jeszcze o jedna rzecz
majac tablice 2 wymiarowa moge odwolac sie do drugiego "parametru" ? czy musze podac tez pierwszy
np mam cos takiego tablica[10][2] i chce cos wpisac w petli for z licznikiem i od 1-10 wiec robie w petli
czyli
czy

majac tablice 2 wymiarowa moge odwolac sie do drugiego "parametru" ? czy musze podac tez pierwszy
np mam cos takiego tablica[10][2] i chce cos wpisac w petli for z licznikiem i od 1-10 wiec robie w petli
tablica[i][?]co mam wpisac w miejsce "?" a no i zasadnicze pytanie czy takie cos stworzy mi 10 kolumn i 2 wiersze? czy 2 kolumny i 10 wierszy?
czyli
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
czy
|_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_|
DarkGL
08.01.2010
1 możesz tak zrobić gdy jest to słowo czyli gdy masz coś takiego i chcesz je wypisać
Użytkownik DarkGL edytował ten post 08.01.2010 18:29
#define MAXCLASSES 5 // nazwy klas 4 + nic new const CLASSES[MAXCLASSES][] = { "None", "Wojownik", "Ninja", "Sura", "Szaman" }stworzy ci
|_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_|

Użytkownik DarkGL edytował ten post 08.01.2010 18:29
G[o]Q
08.01.2010
ok rozumiem juz Dark ale chyba przez to ze looknalem w mojej symfoni do rozdzialu o tablicach dzięki 4 all

Adminek AMXX.PL
09.01.2010
Wiadomość wygenerowana automatycznie
Ten temat został zamknięty przez moderatora.
Powód: Problem rozwiązany
Jeśli się z tym nie zgadzasz,
raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.
Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL
Ten temat został zamknięty przez moderatora.
Powód: Problem rozwiązany
Jeśli się z tym nie zgadzasz,

Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL