Skocz do zawartości

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.
  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Łączność SQL ?Nie mogę połączyć bazy danych ...

sql filled

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Featured

    Początkujący

  • Użytkownik

Reputacja: -1
Nowy

  • Postów:11
  • Lokalizacja:<? Skąd
Offline

Napisano 03.06.2024 23:26

Witam mam problem z łącznością bazy danych, nie wiem gdzie popełniłem błąd nadałem przyzwolenia wszystkie, do zewnętrznej łączności dodałem "%". Czy ktoś mi jest wstanie powiedzieć gdzie popełniłem błąd.  

Zamieszczam również kawałek kodu odpowiedzialnego z sql. 

 


/*-----------------------------------------SQL---------------------------------------*/
public sql_start()
{
	if(sqlstart<0) return
	if(g_boolsqlOK) return

	g_SqlTuple = SQL_MakeDbTuple("148.251.41.180","dragonn102_newdiablomod","dragonn102_newdiablomod","dragonn102_newdiablomod")

	//QL_MakeDbTuple("localhost", "root", "", "test");
	get_cvar_string("diablo_sql_table",g_sqlTable,63)

	new q_command[1024], len = 0
	len += formatex(q_command[len],sizeof q_command-1-len,"CREATE TABLE IF NOT EXISTS `%s` ( `nick` VARCHAR( 64 ), `ip` VARCHAR( 64 ),`sid` VARCHAR( 64 ), `klasa` integer( 2 ) , `lvl` integer( 3 ) DEFAULT 1, `exp` integer( 9 ) DEFAULT 0,",g_sqlTable)
	len += formatex(q_command[len],sizeof q_command-1-len," `str` integer( 3 ) DEFAULT 0, `int` integer( 3 ) DEFAULT 0, `dex` integer( 3 ) DEFAULT 0, `agi` integer( 3 ) DEFAULT 0, `gra` integer( 3 ) DEFAULT 0, `nie` integer( 3 ) DEFAULT 0, `zar` integer( 3 ) DEFAULT 0, `wit` integer( 3 ) DEFAULT 0,")
	len += formatex(q_command[len],sizeof q_command-1-len," `man` integer( 3 ) DEFAULT 0, `zlo` integer( 3 ) DEFAULT 0, `ile` integer( 6 ) DEFAULT 0, `que` integer( 2 ) DEFAULT -1, `qui` integer( 2 ) DEFAULT 0 )")

	SQL_ThreadQuery(g_SqlTuple,"TableHandle",q_command)
}

public TableHandle(FailState,Handle:Query,Error[],Errcode,Data[],DataSize)
{
	g_boolsqlOK=1
	if(Errcode)
	{
		g_boolsqlOK=0
		log_to_file("addons/amxmodx/logs/diablo.log","Error on Table query: %s",Error)
	}
	if(FailState == TQUERY_CONNECT_FAILED)
	{
		log_to_file("addons/amxmodx/logs/diablo.log","Could not connect to SQL database.")
		g_boolsqlOK=0
		return PLUGIN_CONTINUE
	}
	else if(FailState == TQUERY_QUERY_FAILED)
	{
		log_to_file("addons/amxmodx/logs/diablo.log","Table Query failed.")
		g_boolsqlOK=0
		return PLUGIN_CONTINUE
	}
	return PLUGIN_CONTINUE
}

Załączone miniatury

  • diablobaza5.png
  • diablobaza4.png
  • diablobaza2.png
  • diabloBaza.png
  • diablobaza6.png

Użytkownik Featured edytował ten post 03.06.2024 23:31

  • +
  • -
  • 0

#2 Robiin

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 1 108
Super Hero

  • Postów:2 065
  • Imię:Robert
  • Lokalizacja:Wrocław
Offline

Napisano 04.06.2024 08:05

A próbowałeś ręcznie? Mi wyrzuca Access Denied, więc strzelam, że to przez złe hasło, ale podejrzewam, że możliwości jest wiele. Zanim zagłębisz się w coś bardziej skomplikowanego, to sprawdź czy w ogóle możesz się z nią łaczyć spoza amxxa (polecam TablePlus, jeśli nie wiesz w jaki sposób to zrobić).

Masz w tej bazie jakieś ważniejsze rzeczy? Udostępnianie danych do bazy danych to nie jest zbyt dobry pomysł - chyba, że zrobiłeś to specjalnie.


Użytkownik Robiin edytował ten post 04.06.2024 08:06

  • +
  • -
  • 0

Nie dołączam do żadnej sieci, nie pomagam z tworzeniem paczek, nie napisze pluginów za zero.


#3 Featured

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -1
Nowy

  • Postów:11
  • Lokalizacja:<? Skąd
Offline

Napisano 04.06.2024 09:08

Szczerze to nic tam nie mam... Diablo onyke łączy się z tą baza więc, nie wiem co jest powodem...
  • +
  • -
  • 0

#4 Robiin

    Godlike

  • Support Team

Reputacja: 1 108
Super Hero

  • Postów:2 065
  • Imię:Robert
  • Lokalizacja:Wrocław
Offline

Napisano 04.06.2024 11:07

A ty w ogóle w amxxie się łączysz z tą bazą? Używasz SQL_MakeDbTuple do stworzenia uchwytu, ale poźniej nie widzę nigdzie SQL_Connect.

Tak jak mówię, sprawdź czy dane są poprawne. No i popatrz na kod tego diablo, skoro on się łączy. Może łączy się z inną bazą na tym hoście?


Użytkownik Robiin edytował ten post 04.06.2024 11:08

  • +
  • -
  • 0

Nie dołączam do żadnej sieci, nie pomagam z tworzeniem paczek, nie napisze pluginów za zero.


#5 Featured

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -1
Nowy

  • Postów:11
  • Lokalizacja:<? Skąd
Offline

Napisano 04.06.2024 11:46

A ty w ogóle w amxxie się łączysz z tą bazą? Używasz SQL_MakeDbTuple do stworzenia uchwytu, ale poźniej nie widzę nigdzie SQL_Connect.
Tak jak mówię, sprawdź czy dane są poprawne. No i popatrz na kod tego diablo, skoro on się łączy. Może łączy się z inną bazą na tym hoście?



Jak mam być szczery, to w kodach jestem zielony, dane do łączenia są jak najbardziej poprawne :/ może zechciał byś poświęcić chwilę dla debila na priv?
  • +
  • -
  • 0

#6 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6 559
Godlike

  • Postów:11 997
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 04.06.2024 14:20

Nie widzisz w kodzie SQL_Connect ?


  • +
  • -
  • 0

#7 Featured

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -1
Nowy

  • Postów:11
  • Lokalizacja:<? Skąd
Offline

Napisano 04.06.2024 21:50

Nie widzisz w kodzie SQL_Connect ?

Brak 


  • +
  • -
  • 0

#8 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6 559
Godlike

  • Postów:11 997
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 06.06.2024 08:57

To dodaj


  • +
  • -
  • 0

#9 Featured

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: -1
Nowy

  • Postów:11
  • Lokalizacja:<? Skąd
Offline

Napisano 07.06.2024 22:51

Na chwile obecną Robiin pomaga mi z plikiem :) jeżeli problem uda się rozwiązać poinformujemy tutaj w wątku :D 


  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sql, filled

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych