Blokada skoku
Obelix
04.06.2020
Witam, jest możliwość zablokowania skoków dla graczy? tzw. aby nie mogli w ogóle podskoczyć.
Rivit
04.06.2020
Oj nie wiem czy taki hack zadziała w ogóle. Coś mi się wydaje, że nawet jakby zadziałało, to będzie można w trakcie spadania nacisnąć spacje i uniknąć na przykład fall damage, bo jak dobrze rozumiem fizyke half-life'a to takie coś zatrzyma nas na ułamek sekundy w powietrzu a potem zaczniemy spadać dalej.
Robiin
04.06.2020
Oj nie wiem czy taki hack zadziała w ogóle. Coś mi się wydaje, że nawet jakby zadziałało, to będzie można w trakcie spadania nacisnąć spacje i uniknąć na przykład fall damage, bo jak dobrze rozumiem fizyke half-life'a to takie coś zatrzyma nas na ułamek sekundy w powietrzu a potem zaczniemy spadać dalej.
No rzeczywiście, nie zadziała jak tak teraz patrzę na ten kod.
Może usuwać z bitsumy przycisków IN_JUMP?
Teoretycznie nie powinno, skoro jest sprawdzanie flagi FL_ONGROUND (które swoją drogą nie powinno być negowane, chyba).
Edited by Wicked., 04.06.2020 16:43.
wonsz żeczny
04.06.2020
Próbowałem właśnie raz zablokować skok w podobny sposób i podczas kręcenia scrollem ( z bindem +jump ) dało się czasami podskoczyć
faken
04.06.2020
#include < amxmodx > #include < engine > #include < hamsandwich > #pragma semicolon 1 #define PLUGIN "Block jump" #define VERSION "1.0" public plugin_init( ) { register_plugin( PLUGIN, VERSION, "ksaju" ); RegisterHam( Ham_Player_Jump, "player", "PlayerJump", true ); } public PlayerJump( id ) { static iOldButtons; iOldButtons = entity_get_int( id, EV_INT_oldbuttons ); if( !( iOldButtons & IN_JUMP ) && entity_get_int( id, EV_INT_flags ) & FL_ONGROUND ) { entity_set_int( id, EV_INT_oldbuttons, iOldButtons | IN_JUMP ); } }
Sprobuj
Obelix
05.06.2020
#include < amxmodx > #include < engine > #include < hamsandwich > #pragma semicolon 1 #define PLUGIN "Block jump" #define VERSION "1.0" public plugin_init( ) { register_plugin( PLUGIN, VERSION, "ksaju" ); RegisterHam( Ham_Player_Jump, "player", "PlayerJump", true ); } public PlayerJump( id ) { static iOldButtons; iOldButtons = entity_get_int( id, EV_INT_oldbuttons ); if( !( iOldButtons & IN_JUMP ) && entity_get_int( id, EV_INT_flags ) & FL_ONGROUND ) { entity_set_int( id, EV_INT_oldbuttons, iOldButtons | IN_JUMP ); } }Sprobuj
Czasem skok się buguje podczas kucania scrollem, ale z grubsza może być, wielkie dzięki!
Jest możliwość dodać do tego cvar który włącza oraz wyłącza skoki?
Chciałbym później ten cvar wykorzystać, abym miał możliwość włączenia oraz wyłączenia skoków poprzez menu.
faken
06.06.2020
#include < amxmodx > #include < engine > #include < hamsandwich > #pragma semicolon 1 #define PLUGIN "Block jump" #define VERSION "1.0" new CvarJump; public plugin_init( ) { register_plugin( PLUGIN, VERSION, "ksaju" ); CvarJump = register_cvar( "amx_block_jump", "1" ); RegisterHam( Ham_Player_Jump, "player", "PlayerJump", true ); } public PlayerJump( id ) { if( !get_pcvar_num( CvarJump ) ) return; static iOldButtons; iOldButtons = entity_get_int( id, EV_INT_oldbuttons ); if( !( iOldButtons & IN_JUMP ) && entity_get_int( id, EV_INT_flags ) & FL_ONGROUND ) { entity_set_int( id, EV_INT_oldbuttons, iOldButtons | IN_JUMP ); } }
Proszę z cvarem