Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
CoD Nowy

Problem z public PobierzDoswiadczeniePoziomu oraz PokazInformacje

cod nowy

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 TafiT

    Nowy

  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:8
  • Imię:Dawid
  • Lokalizacja:Trzebnica
Offline

Napisano 01.05.2016 01:50

Witam, otóż to mam wgraną tabelę expa i takie błędy zaśmiecają mi co chwile konsole :D Najgorsze że problem dotyczy tylko

new ileMa = doswiadczenie_gracza[id],ilePotrzeba = PobierzDoswiadczeniePoziomu(poziom_gracza[id]),ilePotrzebaBylo = PobierzDoswiadczeniePoziomu(poziom_gracza[id]-1);

tego na id, na target śmiga :)

 

logi : 


L 05/01/2016 - 02:44:42: [AMXX] Run time error 4: index out of bounds 
L 05/01/2016 - 02:44:42: [AMXX]    [0] QTM_CodMod.sma::PobierzDoswiadczeniePoziomu (line 2068)
L 05/01/2016 - 02:44:42: [AMXX]    [1] QTM_CodMod.sma::PobierzDoswiadczeniePoziomu (line 2068)
L 05/01/2016 - 02:44:42: [AMXX]    [2] QTM_CodMod.sma::PokazInformacje (line 1797)
L 05/01/2016 - 02:44:42: [AMXX] Displaying debug trace (plugin "QTM_CodMod.amxx")

Proszę o pomoc oraz małe wyjaśnienie dlaczego tak się dzieję :)


Użytkownik TafiT edytował ten post 01.05.2016 01:51

  • +
  • -
  • 0

#2 Master Yoga

    Support Team | Mocarz

  • Support Team

Reputacja: 115
Zaawansowany

  • Postów:250
  • GG:
  • Lokalizacja:Magistrala Adresowa
Offline

Napisano 01.05.2016 13:17

AMXX] Run time error 4: index out of bounds
- index spoza zakresu a mówiąc jaśniej próbujesz odwołać się do nieistniejącego elementu.
Przykład masz 20 elementową tablicę poziomów. Próbując odwołać się do np. 21 elementu tej tablicy otrzymasz powyższy błąd.
Pamiętaj że indexowanie odbywa sie od 0 do wielkość tablicy - 1.
Czyli jesli masz 20 elementową tablicę to pierwszy element ma Index równy 0, a ostatni 19.
  • +
  • -
  • 0

HTML      ★ CSS       ★ JAVASCRIPT       ★ AJAX       ★ JQUERY       ★ PHP       ★ C++       ★ PAWN      ★ SQL       ★ Objective-C++


#3 TafiT

    Nowy

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:8
  • Imię:Dawid
  • Lokalizacja:Trzebnica
Offline

Napisano 01.05.2016 20:56

Próbowałem zrozumieć twoją wypowiedź, ale powiedz mi w czym problem dokładniej :D 


  • +
  • -
  • 0

#4 Master Yoga

    Support Team | Mocarz

  • Support Team

Reputacja: 115
Zaawansowany

  • Postów:250
  • GG:
  • Lokalizacja:Magistrala Adresowa
Offline

Napisano 01.05.2016 21:30

Wyjaśniłem ci treść błędu ale skoro dalej nie rozumiesz to spróbujemy inaczej.
Załóżmy że wchodzisz do jakiegoś domu,a w samych drzwiach wita cię miły pan i mówi: "Wybierz sobie którąś z tych 20 dziewcząt podając cyfrę odpowiadającą jej pozycji w rzędzie."
W tym czasie z wielkim uśmiechem na twarzy podajesz mu liczbę o numerze 27.
A on na to: "WTF ?? Przecież mamy tylko 20 dziewcząt skąd ci wezmę dziewczynę z numerem 27 ??"
I w tym momencie sen się kończy, a ty w smutku zdajesz sobie sprawę co straciłeś.

P.S chyba mnie trochę poniosło :D :P
  • +
  • -
  • 0

HTML      ★ CSS       ★ JAVASCRIPT       ★ AJAX       ★ JQUERY       ★ PHP       ★ C++       ★ PAWN      ★ SQL       ★ Objective-C++


#5 TafiT

    Nowy

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:8
  • Imię:Dawid
  • Lokalizacja:Trzebnica
Offline

Napisano 01.05.2016 23:08

To w miare rozumiem ale chcesz przez to powiedzieć że musze dać serwerowi do zrozumienia że na serwie jest 2001 lvli nie więcej tak ? :)

PS. Juz wiem.. to wyskakuje gdy gracz nie ma  klasy levela czyli nie ma levela, nawet levela 0 :D Jak wbija do gry :D wtedy huda nawet nie ma :) 


Użytkownik TafiT edytował ten post 01.05.2016 23:14

  • +
  • -
  • 0

#6 TafiT

    Nowy

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:8
  • Imię:Dawid
  • Lokalizacja:Trzebnica
Offline

Napisano 02.05.2016 08:24

To w miare rozumiem ale chcesz przez to powiedzieć że musze dać serwerowi do zrozumienia że na serwie jest 2001 lvli nie więcej tak ? :)

PS. Juz wiem.. to wyskakuje gdy gracz nie ma  klasy levela czyli nie ma levela, nawet levela 0 :D Jak wbija do gry :D wtedy huda nawet nie ma :)

Problem jest dopóki nie wybierze się frakcji :) Już prawie rozwiązane. moim pomysłem jest przerobić to co wykonuje się podczas wyboru frakcji. wtedy gdy połączy się z serwerem :)


  • +
  • -
  • 0

#7 TafiT

    Nowy

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:8
  • Imię:Dawid
  • Lokalizacja:Trzebnica
Offline

Napisano 03.05.2016 13:07

Problem rozwiązany, wystarczyło podmienić

dwie "new ileMa"
pierwszą na :
 

new ileMa = doswiadczenie_gracza[target],ilePotrzeba = PobierzDoswiadczeniePoziomu(poziom_gracza[target]),ilePotrzebaBylo = poziom_gracza[target]-1 >= 0 ? PobierzDoswiadczeniePoziomu(poziom_gracza[target]-1) : 0;

Drugą na:
 

new ileMa = doswiadczenie_gracza[id],ilePotrzeba = PobierzDoswiadczeniePoziomu(poziom_gracza[id]),ilePotrzebaBylo = poziom_gracza[id]-1 >= 0 ?PobierzDoswiadczeniePoziomu(poziom_gracza[id]-1) : 0

  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: cod nowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych