camilost powiem Ci cos waznego, jesli chodzi o programowanie. Jestem jednym z ludzi, którzy napsuli sobie hektolitry krwi, żeby się czegoś nauczyć i spędziłem wieki na googlach i trułem d*pę wielu osobom, żeby mi pomogli. Jesterm akurat z tych, co wolą pytać niż używać pseudoporadników, z których w większości przypadków mało wynika.
Mój 'problem' (czyli to co napsuło mi nerwów) z nauką polega na tym, że nie potrafię zaakceptować pojęcia "bo tak już jest i zapamiętaj", ja muszę zrozumieć. Dążenie do zrozumienia w matematyce, informatyce, fizyce i ogólnie naukach ścisłych to klucz do sukcesu. Jednak nie o mnie ten topic więc przejdę do sedna.
1.Jeśli czegoś nie wiesz to pytaj, od tego jest to forum. -to akurat zrobiłeś.
2.jeśli nie rozumiesz odpowiedzi, albo nie rozumiesz czemu tak a nie inaczej to pytaj dalej.
3.powtarzaj punkt 2 aż do rozwiązania problemu.
Nie denerwuj się tylko dlatego, że udzielona odpowiedź jest niezrozumiała dla Ciebie. Osoba odpowiadająca na Twój problem nie wie na ile Twoja wiedza pozwala Ci zrozumieć temat, dlatego ważne jest powtarzanie punktu 2.
PS. Przetestuj powyższe funkcję i wtedy sobie jeździj po innych...
Nie dostrzegam 'jeżdżenia' po Tobie.
...bo niczym nie pomogłeś.
0.50 to (teoretycznie, bo w praktyce nie) 0.5000000000 więc po co chcesz to zaokrąglać do porównywania?
Jeżeli masz błędy związane z porównywaniem liczb to dotknął Cię problem przechowywania liczb zmiennoprzecinkowych.
Myślę, że te informacje były bardzo pomocne, a przez Ciebie zignorowane. Seba to akurat gość, który wie co mówi i siedzi w tym nie od wczoraj. Wiele razy mi pomagał parę lat temu. Zrelaksuj się, weź kilka wdechów i podejdź do tematu ze świadomością, że go nie rozumiesz, ale bardzo chcesz zrozumieć. Pozdrawiam.
PS. żeby nie było, że offtopa robię.
Jeśli chcesz do dwóch miejsc po przecinku to pomnóż sobie przez 100 te liczby i zaokrąglij ucinając w ogóle to co jest po przecinku i na takich całkowitych liczbach operuj. Potem do wyświetlania używaj ich jako floatów (podziel te liczby na 100 i wyswietl z zaokrągleniem do dwóch miejsc używając %.2f. Więcej o tym też już ktoś ogarnięty napisał http://amxx.pl/topic...aty-i-ich-wady/