[ROZWIĄZANE] Wykrywanie entity bez uzycia...
Best Answer
grankee
03.04.2015 01:36
Słuchaj, zrób tak jak pisałem, jeśli to też nie zadziała to znaczy, że się nie da bez traceline, a jeżeli zadziała to może łatwiej będzie poradzić sobie z ruchem bytu niż z obecnym problemem.
Sprawdź te kombinacje move+solid co podałem wyżej.
//edit
entity_set_int(apaches[id], EV_INT_solid, 2) entity_set_int(apaches[id], EV_INT_movetype, 5) entity_set_float(apaches[id], EV_FL_takedamage, DAMAGE_AIM)
to znalazłem w amx_apache, helikopter ten o ile mi wiadomo jest ustrzelalny więc pokombinuj coś
Go to the full post
NoLiFeR
31.03.2015
1. Jest mozliwosc wykrycia entity pomiedzy originem gracza a originem gdzie patrzy bez uzycia tracelina ? Na przyklad uzywajac xs ?
2. Mam taki oto kod.
set_pev(ent, pev_takedamage, 2.0) // probowalem takze DAMAGE_YES set_pev(ent, pev_health, 200.0) set_pev(ent, pev_solid, SOLID_TRIGGER); engfunc(EngFunc_SetSize, ent, {-12.0, -12.0, -12.0 }, { 12.0, 12.0, 12.0 }) set_pev(ent, pev_movetype, MOVETYPE_NOCLIP);
Dlaczego bytow nie da sie zniszczyc ? tam musi byc noclip. Myslalem nad zadaniem dmg poprzez wykrywanie bytu ale traceline nie dziala tak jak powinno.
Jezeli sie myle, jak powinno wygladac traceline aby wykrylo taki byt ?
NoLiFeR
31.03.2015
new ent = create_entity("info_target") new Origin[3] pev(id,pev_origin,Origin) set_pev(ent, pev_takedamage, 2.0) set_pev(ent, pev_health, 200.0) set_pev(ent, pev_solid, SOLID_TRIGGER); engfunc(EngFunc_SetSize, ent, {-12.0, -12.0, -12.0 }, { 12.0, 12.0, 12.0 }) set_pev(ent, pev_movetype, MOVETYPE_NOCLIP); set_pev(ent, pev_gravity,0.0) set_pev(ent,pev_origin,Origin) entity_set_float(ent,EV_FL_nextthink,halflife_time() + 0.01) drop_to_floor(ent)
NoLiFeR
31.03.2015
Moze inaczej. Jest jakas mozliwosc zmierzenia kąta pomiedzy originem gracza, originem NR 3 (celownik) oraz originem bytu ? (srodek kąta origin gracza)
Edited by NoLiFeR, 31.03.2015 21:17.
grankee
01.04.2015
Ja bym się bardziej czepił solid_trigger niżeli movetype. Spróbuj jednak zmienić solid_bbox+movetype_toss i zobacz czy zadziała, potem zmień jedno i drugie i zobacz jakie kombinacje działają, a jakie nie. Pamiętam, że też miałem problem ze zrobieniem "ustrzelalnego" bytu.
NoLiFeR
01.04.2015
To musi byc noclip ;/ Inaczej "poruszanie" nie dziala tak jak bym tego chcial. Wlasnie dlatego chcialem wykorzystac tracedamage w celu sprawdzenia czy trafiam w byt poprzez pomiar kątow.
Best Answer
grankee
03.04.2015
Słuchaj, zrób tak jak pisałem, jeśli to też nie zadziała to znaczy, że się nie da bez traceline, a jeżeli zadziała to może łatwiej będzie poradzić sobie z ruchem bytu niż z obecnym problemem.
Sprawdź te kombinacje move+solid co podałem wyżej.
//edit
entity_set_int(apaches[id], EV_INT_solid, 2) entity_set_int(apaches[id], EV_INT_movetype, 5) entity_set_float(apaches[id], EV_FL_takedamage, DAMAGE_AIM)
to znalazłem w amx_apache, helikopter ten o ile mi wiadomo jest ustrzelalny więc pokombinuj coś
Edited by grankee, 03.04.2015 02:11.
MAGNET
06.04.2015
Ten temat został zamknięty przez moderatora.
Powód: Pomoc udzielona
Jeśli się z tym nie zgadzasz,

Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL