Problem z GunGame - freeze server
Turtle
30.03.2015
Witam,
mam bardzo nietypowy problem z hlds na którym stoi mod Gungame od http://avalanche.gungame.org
Problem występuje na różnych engine, każdy był stawiany na nowo, różne amxxy itp
Nawet goły serwer + mod już zaczyna ścinać a dokładniej serwer przycina się podczas grania, kilka razy na mapie.
W logach zero błędów, po prostu jak by ktoś pause wrzucił na kilka sekund.
Podejrzewam że problem leży w modzie z nowszymi hlds ale dziwne że nawet na 5787 nadal to samo.
Serwer odpalam z parametrami -pingboost 3 -zone 8096 -heapsize 256000 -debug -master
Serwer stoi na własnym hostingu, dodam że mam mam 10 serwerów i z żadnym nie ma problemów tylko z Gungame.
Są jeszcze wolne zasoby, nawet nadanie priorytetu temu hlds`owi nie pomaga.
Dlatego prosiłbym o wystawienie działającego hlds z modem gungame, wtedy będę mógł wykluczyć pewne problemy.
Mam nadzieję że znajdzie się jakaś dobra duszyczka lub ktoś da namiar do kogoś kto będzie w stanie wystawić engine.
GwynBleidD
31.03.2015
2. Engine Ci tutaj nic nie pomoże, polecam jednak przestawić pingboost na 2 (3 tylko zwiększa zużycie zasobów serwera, zmniejszając pingi może o 1-2 ms), na nowszym silniku (6xxx) wyłącz pingboost całkiem.
3. Wyłącz debug, wyrzuć -zone i -heapsize na czas ustalania problemów, złe dobranie tych parametrów może powodować problemy więc lepiej w przypadku problemów polegać na domyślnych.
Własny hosting wiele nie mówi, nie podałeś nawet parametrów tego hostingu, czy jest to VPS czy serwer dedykowany, jeśli VPS to jaka wirtualizacja oraz ile instancji HLDS na tym serwerze jest uruchomionych.
Turtle
02.04.2015
To dość mocny dedyk z 8 rdzeniami na podkładzie, raidem itp.
Na chwile obecną ciągnie 10 serwerów 1.6, CS:GO, TS3, apache + mysql i są wolne zasoby, linucha znam dość dobrze więc wykluczam problemy z systemem/brakiem zasobów.
Load na poziomie 0,10, 0,10, 0,09
Pingboost był na 3 i na 1 nadal to samo, wywaliłem parametry zone i heapsize i czekam na efekty.
Mod pracował na 6027, 6153, 5787 czy 5758 na każdym to samo.
Turtle
05.04.2015
Problem nadal występuje, nie pomogło wyłączenie pingboosta,zone i heapsize.
W pluginach też nic nie wygląda podejrzanie, przeglądałem czasy MAX we wszystkich odpalonych pluginach.
Nie wiem czy jeszcze ilość wywołań funkcji ma jakieś znaczenie, poniżej wrzucam link do logów z profilera.
http://cs.umrzyj.com/profiles_amxx/
Głownie podejrzewałem gungameSQL.amxx
Serwer zatrzymuje się na 1-2sec, w tym czasie każdy się zatrzymuje, nie można przełączać między graczy itp
Tak jak by ktoś wrzucił pause
Nie wiem co jeszcze mogę zrobić aby wyeliminować problem, jakieś pomysły?
Dodam że serwer po wyłączeniu gungameSQL.amxx chodzi normalnie.
GwynBleidD
06.04.2015
Nie widzę w paczce pluginu gungameSQL. Rozumiem że jest to ten plugin, ale skompilowany z opcją SQL?
Jeśli tak: on jest winowajcą, cała komunikacja SQL następuje w wątku pluginu, nie jest używane ThreadQuery. W ten sposób serwer czeka na wykonanie każdego zapytania SQL, jeśl serwer SQL jest w innej lokalizacji, będziesz miał lagi na serwerze. Poszukaj wersji tego pluginu z użyciem ThreadQuery.
Turtle
06.04.2015
gungameSQL to skompilowany oficjalny plugin z wersja SQL i serwer jest na tej samej maszynie co baza danych.
Jednak to nie wina SQL bo problem występował także na wersji flat-file stats.
Turtle
14.04.2015
A więc znalazłem winowajce, jest nim amxmodx.
Problem nie występuje na 1.8.1, jednak jest to tylko zlokalizowanie problemu a nie wyjście z sytuacji...
Czy jest ktoś w stanie zobaczyć plugin czy da się go zmodyfikować aby działał prawidłowo na nowszym amxx?
Z góry dzięki.