System pod laptopa
dasiek
04.02.2015
HI!
No przymierzam się do globalnego formatu Swojego kochanego laptopa (Intel Core 2 Duo T7500 2.20GHz,2.0GB DDR2 SDRAM ) . Obecnie mam na tym czymś postawiony ubuntu 10.04 i Windowsa XP.
Laptopa mam do kodzenia. (Java, IDEA, Tomcat, Apache z pehape, nodejs i cośtam jeszcze). Rzadko kiedy odpalam np steam'a.
Jaki system zainstalować? Co będzie najlepsze? Nie ukrywam, że interesuje mnie Linux. Myślałem nad Fedora, ale czy nie wymaga za dużo?
KarlikAśki
04.02.2015
No przy twoim koputerze chequ kochany nie masz za dużych wymagań więc instaluj tylko zrób kopie plików byś potem nie narzekał.
Petpat
04.02.2015
Fedora
Na kompie mam wgrane ogólnie 3 systemy, znajduje się akurat fedora, powiem Ci szczerze ,że nie jest to zły system (do użytkowania się nadaje
) 
Ale od siebie polecam to co G[o]Q napisał, Mint
procesor 400 MHz lub szybszy, co najmniej 1 GB pamięci (RAM), co najmniej 10 GB miejsca na dysku twardymWymagania spełniasz, aczkolwiek, parametry mówią same za siebie, mogą się pojawić tzw. lagi
Na kompie mam wgrane ogólnie 3 systemy, znajduje się akurat fedora, powiem Ci szczerze ,że nie jest to zły system (do użytkowania się nadaje

Ale od siebie polecam to co G[o]Q napisał, Mint

glutex
05.02.2015
Wszystko zależy od potrzeb, Ja na słabym sprzęcie mam Win7 do użytku codziennego i maksymalnie okrojony WinXP do gier :-]
dasiek
05.02.2015
Potrzeby opisałem
Laptopa mam do kodzenia. (Java, IDEA, Tomcat, Apache z pehape, nodejs i cośtam jeszcze). Rzadko kiedy odpalam np steam'a.
plx211
08.02.2015
Arch, a jak nie chce ci się konfigurować to Manjaro. Środowisko graficzne xcfe, mate, lxde lub jakieś pokroju fluxbox, icewm, e17