[ROZWIĄZANE] wychodzenie returnem ze środk...
Ossal
23.12.2014
public WyszyscyZywi(){ for(new i;i<33;i++){ if(is_user_connected(i) && !is_user_alive(i)) return false; } return true; }Czy coś takiego jest nie poprawne? Nie pytam czy działa, bo do tego chyba nikt wątpliwości nie ma. Chodzi o to, że spotkałem się ze stwierdzeniem, iż wychodzenie z funkcji returnem wewnątrz pętli jest złe, nie wiem dlaczego miało by być złe, ale może ktoś wytłumaczy

Tyczyło się to c/c++, ale jedno jest pochodne od drugiego, więc pytam

Podsumowując: Czy można wychodzić z funkcji returnem w pętli, czy to jest to jakieś złe i biją za to mocno?
Z góry dzięki za odp

DarkGL
23.12.2014
Czy można wychodzić z funkcji returnem w pętli, czy to jest to jakieś złe i biją za to mocno?
Można , nie jest złe , nie nie bije jak ktoś tego czepia to naprawdę jest to już przesada
grankee
23.12.2014
Na logikę to jest to najrozsądniejsze i optymalne rozwiązanie, nie ma bowiem potrzeby kontynuowania pętli ani nawet funkcji jeśli znajdziesz chociaż jedną martwą osobę.
public WyszyscyZywi(){ for(new i;i<33;i++){ if(is_user_connected(i)){ if(!is_user_alive(i)) return false; } } return true; }
Może to jest odrobinkę lepsze, bo nie ma sensu sprawdzać is_user_alive jeśli is_user_connected zwróci false
Droso
23.12.2014
Na logikę to jest to najrozsądniejsze i optymalne rozwiązanie, nie ma bowiem potrzeby kontynuowania pętli ani nawet funkcji jeśli znajdziesz chociaż jedną martwą osobę.
public WyszyscyZywi(){ for(new i;i<33;i++){ if(is_user_connected(i)){ if(!is_user_alive(i)) return false; } } return true; }Może to jest odrobinkę lepsze, bo nie ma sensu sprawdzać is_user_alive jeśli is_user_connected zwróci false
ale to taki sam kod, jak jest warunek1 && warunek2 jeden sie nie spełni to już nie sprawdza dalej na moją logikę
+
Niby dlaczego wychodzenie returnem w środku jest złe jak najczęściej jest to najbardziej optymalne
grankee
24.12.2014
ale to taki sam kod, jak jest warunek1 && warunek2 jeden sie nie spełni to już nie sprawdza dalej na moją logikę

Mogę się tłumaczyć gorączką? Wstyd mi
Ossal
24.12.2014
Dowiedziałem się co chciałem, a właściwie upewniłem się tylko, dziękuję i wesołych świąt /Close
bicek
24.12.2014
Ten temat został zamknięty przez moderatora.
Powód: Pomoc udzielona
Jeśli się z tym nie zgadzasz,

Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL