Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Losowanie kilku liczb


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Andrzejek

    Ucze się :]

  • Power User

Reputacja: 131
Zaawansowany

  • Postów:1300
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Andrzej
  • Lokalizacja:Wadowice
Offline

Napisano 30.09.2014 13:38

Witam, mam problem, nie mam pomysłu jak zrobić X losować w 1 losowaniu, dokładnie chodzi o to że miało by wyglądać tak:

 

Mamy podane liczby od 0 do 10,

1 losowanie, wylosowało liczbę 3,

2 losowanie(nie bierze pod uwagę liczby 3), wylosowało liczbę 1,

3 losowanie(nie bierze pod uwagę liczby 1, 3), wylosowało liczbę 7,

itd.

 

Ma ktoś jakieś pomysły? Wiem że trzeba zrobić to przy pomocy tablicy dynamicznej.


  • +
  • -
  • 0

Mam do sprzedania pluginy AMXX pod serwery typu, JB, ONLY DD2, ZOMBIE, COD MOD, DR i inne...

 

Jeżeli jesteś zainteresowany(a), napisz na PW lub GG 42384104


#2 Wielkie Jol

    REPREZENTUJE SIEBIE I CAŁĄ GALAKTYKĘ

  • Support Team

Reputacja: 678
Wszechmogący

  • Postów:1258
  • GG:
  • Lokalizacja:AMXX
Offline

Napisano 30.09.2014 15:05

public losowanie(){
new TAB[10]
for(new i=0; i<sizeof(TAB); i++){ // wielkosc tablicy, uzupelniamy ja
    new losowa_liczba = random_num(1,10) // losujemy liczbe z jakiegos tam zakresu
    for(new j=0; j<sizeof(TAB); j++){ // teraz przy pomocy nowej zmiennej przelatujemy przez cala tablice sprawdzajac czy nie ma juz takich liczb
          if(losowa_liczba == TAB[j]) i-- // jest liczba taka sama, odejmujemy licznik o 1, by nie zostawic pustego pola
          else TAB[i] = losowa_liczba // nie ma takiej liczby, wiec umieszczamy ja w tablicy
      }
    }
}

  • +
  • -
  • 2

"Żaden etyczny inżynier oprogramowania nie zgodzi się napisać procedury zniszczBagdad. Jego poczucie etyki domaga się, aby napisał procedurę zniszczMiasto, a Bagdad przekazał jako parametr" - Nathaniel Borenstein.


#3 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6034
Godlike

  • Postów:10832
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 12.10.2014 16:24

Możesz zrobić to na tablicach dynamicznych http://amxx.pl/topic...miczne-tablice/


  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych