Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Rollover do CSS


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 08.08.2009 12:47

Witam.
Znajdzie mi ktoś rollover pod CSS ?
Pare godzin siedziałem i patrzyłem wiele ale żaden nie przynosił zadowalającego efektu.
Potrzebuje to pod szablon który jest na php-fusion
A nie chce robić dwóch obrazków koło siebie tzn tak że jeden jest nieaktywny.
Tylko żeby to było przystosowane do wielu oddzielnych obrazków.
Ostatecznie możecie podać już ten skrypt co wyżej napisałem że nie chce...
Za pomoc dziękuję ;)


PS: Jak chce dać zwykłe takie coś:

[url="http://www.pckurier.pl"]
[img]../grafika/hand.gif[/img][/url]

To się pluje że zły STRING czy coś takiego.
  • +
  • -
  • 0

#2 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 08.08.2009 13:10

Czegoś tutaj nie rozumiem chodzi o zwykłą podmianę obrazka po najechaniu ale w CSS?

<head>
<style type="text/css">
.klasa
{
display: block;
height: 25px;
width: 100px;
background-image: url("obr1.gif");
}
 
.klasa:hover
{
background-image: url("obr2.gif");
}
</style>
</head>

<body>
<a class="klasa" href="#"></a>
</body>

  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#3 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 09.08.2009 21:15

Dzięki, działa.
A da się jeszcze jakoś zrobić żeby ten pierwszy nie znikał do momentu aż się załaduje ten drugi?
  • +
  • -
  • 0

#4 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 10.08.2009 08:47

Preloader? - http://www.webtips.pl/post19688.html

Albo Rollover w php, ten poniżej pobrałem z phpclasses, nie testowałem ale powinien działać.
<?PHP // Basic rollover image class works fine for all browsers and up to 1 layer
class rollover {
  
  VAR $dirapp ;   // root directory for the web
  VAR $layer ;    // layer where the img is placed
  VAR $imgname ;  // name in <img name="..." 
  VAR $baseimg ;  // src for the base image (deactivated)
  VAR $selimg ;   // src for the alt image (selected)
  VAR $alt ;      // alt text
  VAR $link ;     // link for the image
  
  function rollover($dirapp,$layer,$imgname,$baseimg,$selimg,$alt="",$link="#") {
    $this->dirapp = $dirapp ;
    $this->layer = $layer ;
    $this->imgname = $imgname ;
    $this->baseimg = $baseimg ;
    $this->selimg = $selimg ;
    $this->alt = $alt ;
    $this->link = $link;
  }
  
  function preload() {
    // MUST BE CALLED WITHIN <SCRIPT></SCRIPT> SECTION
    echo "preload('" . $this->imgname . "bas','". $this->dirapp . "images/" . $this->baseimg . "');n" ;
    echo "preload('" . $this->imgname . "sel','". $this->dirapp . "images/" . $this->selimg . "');n" ;
  }
  
  function image() {
    $size = GetImageSize($dirapp . "images/" . $this->baseimg) ;
    if ($this->layer == "") {
      echo "<a href='" . $this->link . "' onMouseOver="javascript:changeImage(null,'" . $this->imgname ."','".$this->imgname . "sel')" onMouseOut="javascript:changeImage(null,'".$this->imgname ."','".$this->imgname . "bas')"><img name='" . $this->imgname . "' border=0 width=" . $size[0] . " height=" . $size[1] . " src='" . $this->dirapp . "images/".$this->baseimg ."' alt='" . $this->alt . "'></a>" ;
    } else {
      echo "<a href='" . $this->link . "' onMouseOver="javascript:changeImage('" . $this->layer . "','" . $this->imgname ."','".$this->imgname . "sel')" onMouseOut="javascript:changeImage('" . $this->layer . "','".$this->imgname ."','".$this->imgname . "bas')"><img name='" . $this->imgname . "' border=0 width=" . $size[0] . " height=" . $size[1] . " src='" . $this->dirapp . "images/".$this->baseimg ."' alt='" . $this->alt . "'></a>" ;    
      }
  }
}
?>

  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#5 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 10.08.2009 18:03

A coś krótszego ?
  • +
  • -
  • 0

#6 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 10.08.2009 19:27

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale tak to wygląda :D bez tych zabiegów na oninit obrazki się nie wczytują ze stroną, tylko dopiero po najechaniu myszą.

I mało w tym CSS :P

Załączone pliki


  • +
  • -
  • 0

#7 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 10.08.2009 21:45

Coś nie tak
http://www.abes-mapper.xorg.pl/test/
  • +
  • -
  • 0

#8 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 11.08.2009 12:06

Źle zamieniałem nazwę pliku, sprawdź teraz :>
  • +
  • -
  • 0

#9 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 11.08.2009 22:34

A nie :D
Już działa super :D
Dzięki :D

EDIT:
Kurde :D Działa ale na forum źle mi wyświetla obrazki :D Tzn normalnie jest tak że dopóki obrazki się nie załadują, to wyświetla je w pełnych rozmiarach ale w oknie z suwakiem i gdy cała grafika się załaduje to te obrazki się pomniejszają i są na środku gdy ustawie. A teraz dochodzi do momentu okna z suwakiem i dalej nic :?
  • +
  • -
  • 0

#10 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 12.08.2009 11:49

Element A nad IMG musi mieć klasę zdefiniowaną na początku kodu
const klasa = "rollover";
inne obrazki zostawiane są w spokoju.

Najlepiej gdybyś podał link to obejrzę ;)
  • +
  • -
  • 0

#11 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 12.08.2009 16:52

Dobra, jak mam to zrobić :P
Link podałem na PW i włączyłem rollover

<td>[url="'.BASEDIR."][img]'.THEME.[/img][/url] 
			</td>
To kawałek z theme.php

A te const klasa = "rollover" gdzie mam dać?
  • +
  • -
  • 0

#12 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 12.08.2009 19:09

Abes_Ziomal, a to nie powinno być coś takiego ?
[url="'.BASEDIR."][img]'.THEME.[/img][/url]
ewentualnie:
[url="'.BASEDIR."][img]'.THEME.[/img][/url]

A te const klasa = "rollover" gdzie mam dać?

a tego nie ruszaj, zostaw w .js

Przynajmniej ja to tak na szybko zrozumiałem.
  • +
  • -
  • 0

#13 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 12.08.2009 19:16

Ale to musi być w td bo to są buttony i znajdują się na górze.
Chodzi o to że kopie się z obrazkami na forum.
  • +
  • -
  • 0

#14 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 12.08.2009 20:02

const klasa = "rollover";
to jest deklaracja stałej w JS :D oznacza, że link klasy [to co wpiszesz w ""] z obrazkiem w środku będzie traktowany jako cel rollovera

Edit.
Kod masz dobry. Łap fixa do obrazków. Rollover.js powinien być załączony przed jscript.js

JS nie działa kontekstowo jeśli chodzi o window.oninit, funkcja w rollover nadpisała funkcję w jscript i dlatego nie działa.

Załączone pliki


  • +
  • -
  • 0

#15 Abes Mapper

    Repulsion Gel

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 1996
Godlike

  • Postów:7356
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Sulejówek
Offline

Napisano 12.08.2009 23:21

No działa :D
Dzięki serdeczne :]
  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych