Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

[ROZWIĄZANE] Pętle? Tablice? Co to jest??


Najlepsza odpowiedź xenos, 08.04.2014 19:09

new Tablica[3];  // Tworzymy tablice o rozmiarze 3
//nadajemy przykładowe wartosci 

Tablica[0]=1;  //jest to pierwszy element jak wyżej wspomniałem numerujemy od 0 tablice. To pierwszemu elementowi nadaliśmy wartośc 1
Tablica[1]=2;
Tablica[2]=3; // jest to ostatni element tabllicy o wartosci 3

 

Jak pobrac wartość?
Normalne przypisanie za pomocą zmiennej pomocniczej.

new zmienna_pomocnicza;
zmienna_pomocnicza = Tablica[1];

W tym momencie zmienna_pomocnicza będzie miała wartość 2;

 

Lub można prosto z tablicy wyciągnąc wartość

client_print(id,print_chat,"Wartosc tablicy %d ",Tablica[1]);

A co do pętli
for(i=0;i<10;i++)

for- jest to rodzaj pętli 
i=0  - jest to element od którego zaczynamy czyli tzwn element startowy(tu ustawiony na 0 gdyż tablice numerujemy od 0)
następnie podajemy warunek jak długo ma się pętla wykonywać
czyli dopóki i będzie mniejsze od 10(i<10)

po kolejnym średniku podajemy o ile wartość I ma się zwiększać (co obrót pętli i++ oznacza o 1 z zależności i=i+1, jeśli I miałoby się zwiększać o 2 to dajesz i=i+2 lub zamiennie i+=2);
 

 


 

Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 PrezydenT

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 22
Życzliwy

  • Postów:146
  • GG:
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 08.04.2014 15:54

Witam wytłumaczy mi ktoś o co chodzi w tych tablicach pętlach itp.? Szukałem w googlach, próbowałem to rozkminić ale ni jak nie mogą. Czekam na sensowne odpowiedzi co i jak. Dziękuję.


  • +
  • -
  • 0

#2 xenos

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 209
Profesjonalista

  • Postów:456
  • GG:
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Rzeszów
Offline

Napisano 08.04.2014 16:16

Najprościej mówiąc o tablicach.. wyobraź sobie TABLICZKĘ czekolady.
Czyli czekoladę która ma swoje Kolumny i Wiersze.
Lub tak jak grasz w "statki", kierujesz się danymi współrzędnymi przykładowo A;5.
To tak samo jest w tablicach(zwykłych bo są i dynamiczne) są to miejsca gdzie przechowujesz,elementy określonego typu tj.. liczb.. znaków itp..
Gdzie każdy element jest odpowiednio ponumerowany wg swoich współrzędnych (tablice numerują od 0);

Dodatkowo:
zamiast tworzyć 20 zmiennych do których będziesz przypisywał ID użytkowników stworzysz 1 tablicę o rozmiarze 2 do której załadujesz je.

A co do pętli , jak sama nazwa mówi jakaś czynność ma się wykonać określoną ilość razy(zapętlić się).
przykładowo pętla

for(i=0;i<10;i++)

{

//cos tu robię i wykona sie to 10x gdyż zaczynamy od 0; czyli 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9

}

Łącząc tablice i pętle możesz uzyskać algorytm w którym dzięki pętli będziesz przechodził po wszystkich elementach tablicy i je modyfikował lub odczytywał.









 


Użytkownik xenos edytował ten post 08.04.2014 16:21

  • +
  • -
  • 1
"Jeśli potrafię to pomogę, jeśli nie potrafię to wskaże drogę którą trzeba dążyć by znaleźć odpowiedz" 

Pluginy:
Szukanie Aktywnych Banów w AmxBansie
Drop After Death
Kto postawił mine

#3 PrezydenT

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 22
Życzliwy

  • Postów:146
  • GG:
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 08.04.2014 17:40

1) A mógłbyś zademonstrować w kodzie jak z takiej tablicy pobierać dane?

2)

for(i=0;i<10;i++)

Co tu za co odpowiada?


  • +
  • -
  • 0

#4 xenos

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 209
Profesjonalista

  • Postów:456
  • GG:
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Rzeszów
Offline

Napisano 08.04.2014 19:09   Najlepsza odpowiedź

new Tablica[3];  // Tworzymy tablice o rozmiarze 3
//nadajemy przykładowe wartosci 

Tablica[0]=1;  //jest to pierwszy element jak wyżej wspomniałem numerujemy od 0 tablice. To pierwszemu elementowi nadaliśmy wartośc 1
Tablica[1]=2;
Tablica[2]=3; // jest to ostatni element tabllicy o wartosci 3

 

Jak pobrac wartość?
Normalne przypisanie za pomocą zmiennej pomocniczej.

new zmienna_pomocnicza;
zmienna_pomocnicza = Tablica[1];

W tym momencie zmienna_pomocnicza będzie miała wartość 2;

 

Lub można prosto z tablicy wyciągnąc wartość

client_print(id,print_chat,"Wartosc tablicy %d ",Tablica[1]);

A co do pętli
for(i=0;i<10;i++)

for- jest to rodzaj pętli 
i=0  - jest to element od którego zaczynamy czyli tzwn element startowy(tu ustawiony na 0 gdyż tablice numerujemy od 0)
następnie podajemy warunek jak długo ma się pętla wykonywać
czyli dopóki i będzie mniejsze od 10(i<10)

po kolejnym średniku podajemy o ile wartość I ma się zwiększać (co obrót pętli i++ oznacza o 1 z zależności i=i+1, jeśli I miałoby się zwiększać o 2 to dajesz i=i+2 lub zamiennie i+=2);
 

 


 


Użytkownik xenos edytował ten post 08.04.2014 19:10

  • +
  • -
  • 1
"Jeśli potrafię to pomogę, jeśli nie potrafię to wskaże drogę którą trzeba dążyć by znaleźć odpowiedz" 

Pluginy:
Szukanie Aktywnych Banów w AmxBansie
Drop After Death
Kto postawił mine

#5 PrezydenT

    Zaawansowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 22
Życzliwy

  • Postów:146
  • GG:
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 08.04.2014 19:19

Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi dobry człowieku. :) Dzięki wielkie, można zamknąć.


  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych