Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
Java

edytor graficzny

java

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 amx93

    Życzliwy

  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 30.03.2014 01:21

Ktoś wie jak to wykonać?

4.      Edytor graficzny
a.       aplikacja, która umożliwi kreślenie dowolnych rysunków za pomocą myszki
b.      program ma mieć możliwość rysowania linii i takich obiektów graficznych jak: odcinek, okrąg, trójkąt, czworokąt, n-kąt,
c.       Obiekty "graficzne" powinny być skojarzone z odpowiednim 'płótnem' (canvas) reprezentującym układ współrzędnych, obiekty mogą być do niego dodawane, usuwane.
d.      Projekt powinien umożliwiać ustalenie koloru rysowanych obiektów.

 


Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl


#2 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 17.04.2014 14:43

JFrame (Do kokienka, guziczków itp) + Canvas (Resowanie) + MouseListener (jak masz rysować myszką to tym interfejsem)

Przykładzik ze stacka (bez MouseListener)

http://stackoverflow...ew-basic-shapes

 


  • +
  • -
  • 1

b_560_95_1.png


#3 amx93

    Życzliwy

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 12.08.2014 11:55

Jak już mam okienko to jak w nim dodac zebym mogl malowac za pomoca myszki?


Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl


#4 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 12.08.2014 12:26

Do klasy okienka w którym chcesz rysować dodajesz interfejs OnMouseListener i OnMouseEventListener. ide doda Ci automatycznie funkcjie takie jak OnClick, On Move itp.

Przy kliknięciu pobierasz położenie myszki (x,y) i rysujesz "co potrzeba" na płytnie który jest w okienku. 

 


  • +
  • -
  • 1

b_560_95_1.png


#5 amx93

    Życzliwy

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 12.08.2014 14:16

Mam na razie cos takiego, jak dodam po JFrame interface OnMouseListener to wywala mi od razu same bledy, jak dodac ten interfejs OnMouseListener i OnMouseEventListener?

import java.util.*;
import javax.swing.*;
import java.awt.*;
import java.awt.event.*;


public class Okienko extends JFrame {
     private JButton czysc;
    private JButton rysuj;
    private JButton zamknij;

    
Okienko () {
    setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
    setSize(300,400);
    setLayout(new FlowLayout());
     add(czysc=new JButton ("Czyść"));
    add(rysuj=new JButton ("Rysuj"));
    add(zamknij=new JButton ("Zamknij"));

 
      
zamknij.addActionListener(new ActionListener(){
public void actionPerformed(ActionEvent e){
    System.exit(0);
    }
    });
    setVisible(true);
}
public static void main (String args[]) {
    JFrame f;
    f = new Okienko ();
}
}

Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl


#6 CheQ

    Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

  • Junior Admin

Reputacja: 1984
Godlike

  • Postów:5534
  • Imię:Adaś
  • Lokalizacja:Glinianka
Offline

Napisano 12.08.2014 14:29

Przepraszam, pomyliło mi się z androidem.

implements MouseListener,MouseMotionListener

przykład znalazłem.

http://www.java2s.co...useListener.htm


  • +
  • -
  • 1

b_560_95_1.png


#7 amx93

    Życzliwy

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 12.08.2014 14:46

Jak to dodałem dodało mi sie 7 metod, co w nich wpisac zebym po przycisnieciu lewego przycisku myszy zaczal malowac czarną kropką jak w paint

 

import java.util.*;

import javax.swing.*;

import java.awt.*;
import java.awt.event.*;


public class Okienko extends JFrame implements MouseListener,MouseMotionListener{
     private JButton czysc;
    private JButton rysuj;
    private JButton zamknij;

    
Okienko () {
    setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
    setSize(300,400);
    setLayout(new FlowLayout());
     add(czysc=new JButton ("Czyść"));
    add(rysuj=new JButton ("Rysuj"));
    add(zamknij=new JButton ("Zamknij"));

 
      
zamknij.addActionListener(new ActionListener(){
public void actionPerformed(ActionEvent e){
    System.exit(0);
    }
    });
    setVisible(true);
}
public static void main (String args[]) {
    JFrame f;
    f = new Okienko ();
}
@Override
public void mouseDragged(MouseEvent e) {
    // TODO Auto-generated method stub
    
}
@Override
public void mouseMoved(MouseEvent e) {
    // TODO Auto-generated method stub
    
}
@Override
public void mouseClicked(MouseEvent e) {
    // TODO Auto-generated method stub
    
}
@Override
public void mouseEntered(MouseEvent e) {
    // TODO Auto-generated method stub
    
}
@Override
public void mouseExited(MouseEvent e) {
    // TODO Auto-generated method stub
    
}
@Override
public void mousePressed(MouseEvent e) {
    // TODO Auto-generated method stub
    
}
@Override
public void mouseReleased(MouseEvent e) {
    // TODO Auto-generated method stub
    
}
}

Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl


#8 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 13.08.2014 14:29

po kliknieciu ustawiasz flage ze myszka jest wcisnieta i w "mousemovie" sprawdzasz czy ta flaga jest ustawiona jesli tak to kolorujesz pixel nad ktorym masz wskaznik po odklinieciu ustawiasz flage na false i tyle do tego podwojne buforowanie i masz ołówek do linii to samo tylko przy puszczeniu rysujesz linie a przy kliknieciu kopiujesz plotno i w mousemove przywracasz kopie i rysujesz linie to samo z kolem i prostokątem.

 

do trójkąta musisz wybrac jaki to ma byc trójkąt a do wielokąta musisz sobie obliczać używając okręgu do rysowania figur foremnych


  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#9 amx93

    Życzliwy

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 13.08.2014 14:48

Dobra mam juz malowanie,scieranie i czyszczenie okna

Jak dodac do tego odcinek, okrąg, trójkąt, czworokąt i n-kąt

 

http://wklej.org/id/1438869/


Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl


#10 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 13.08.2014 15:00

1. Klikasz
    a) zapisujesz wspolrzedne klikniecia
    b) kopiujesz płótno
2. Ruch myszą
    a) przywracasz kopie płótna
    b) rysujesz linie miedzy zapisanymi współrzędnymi z 1.a do aktualnych wspołrzędnych
3. Puszczasz przycisk
    a) przywracasz płótno
    b) rysujesz linie miedzy wspolrzednymi 1.a a aktualnymi

To samo robisz z kwadratem

z kołem pobrane wspołrzędne to środek twojego koła i musisz obliczać odległość miedzy punktami żeby policzyć promień.Ale w Javie kolo rysuje się podając kwadrat w który będzie ono wpisane(lub prostokąt wtedy bedzie elipsa) więc robisz to samo co z prostokątem.

 

co do trójkąta to musisz sobie założyć jaki to ma być trójkąt i robić tak samo jak koło czyli pobierasz punkt i na podstawie odleglosci wskaznika myszy od tego punktu wyznaczasz pozostałe wierzchołki (najlatwiej będzie z równobocznym)


  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#11 amx93

    Życzliwy

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 13.08.2014 15:15

Możesz pokazać jak w tym kodzie dodac rysowanie odcinka? ; )

 

http://wklej.org/id/1438869/txt/


Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl


#12 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 13.08.2014 15:33

przecież Ci podałem rozwiązanie czego nie rozumiesz?

 

//Nie bd robić za Cb czegoś co wymaga ode mnie sciagniecia Eclipsa


  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#13 amx93

    Życzliwy

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 21.08.2014 01:09

Mam jeszcze problemy z narysowaniem trójkąta, trójkąt sie juz rysuje tylko nie wiem jak ustawić jeszcze jeden punkt myszką

 

public void trojkat(){
    
    
    k1=4;
    setDoubleBuffered(false);
    cursorchange();
          addMouseListener(new MouseAdapter(){
              
       public void mousePressed(MouseEvent m){
       tx1=m.getX();
       ty1=m.getY();

       repaint();
       }

       public void mouseReleased(MouseEvent m){
       tx2=m.getX();
       ty2=m.getY();

       tx3=100;
       ty3=100;
       
       if(graphics2D != null && k1==4){
           graphics2D.drawLine(tx1, ty1, tx2, ty2);
           graphics2D.drawLine(tx2, ty2, tx3, ty3);
           graphics2D.drawLine(tx3, ty3, tx1, ty1);
           }
     
            repaint();
        } 
  });
}

Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl


#14 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 21.08.2014 14:33

trójkąt robisz tak ze klikasz 2 punkty i potem rysujesz linie łączącą te 2 punkty i punkt który wskazujesz myszą i jeśli kliknie lpm to rysujesz trójkąt a jeśli ppm to przywracasz kopie płótna


  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#15 amx93

    Życzliwy

  • Autor tematu
  • Zbanowany

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:30
  • Lokalizacja:Dom
Offline

Napisano 21.08.2014 14:56

Coś mi nie działa

          addMouseListener(new MouseAdapter(){

              public void mousePressed(MouseEvent m){
                  tx1=m.getX();
                  ty1=m.getY();
                  repaint();
                  }

                  public void mouseReleased(MouseEvent m){
                  tx2=m.getX();
                  ty2=m.getY();

           }
                  public void mouseMoved(MouseEvent m){
                      tx22=m.getX();
                      ty22=m.getY();
                      
                  }
                  
                  public void mouseClicked(MouseEvent m){
                  if(graphics2D != null && k1==4){
                      graphics2D.drawLine(tx1, ty1, tx2, ty2);
                      graphics2D.drawLine(tx2, ty2, tx22, ty22);
                      graphics2D.drawLine(tx22, ty22, tx1, ty1);
                      repaint();
                  }
                  
                  }
}
  );

Użytkownik amx93 edytował ten post 21.08.2014 15:21

Zapraszam na mój serwer :>
185.36.169.80:27015
b_350_20_085B69_070B38_FFFFFF_000000.png

 

www.xSteam.pl

www.Serwery.xSteam.pl






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: java

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych