Pamięć podręczna
dawidxi
01.02.2014
Witam,
Mam postawiony serwer na VPS [linux], i wyłącza mi się co jakiś czas.Wydaję mi się, że dzieje się tak, ponieważ pamięć podręczna w pewnym momencie jest zbyt pełna.Poniżej zamieszczam screena, po to by zapytać się Was czy ilość zużytych zasobów jest zbyt wysoka, co powoduje po określonym czasie crash, i wyłaczenie się serwera.Z góry dzięki za pomoc.
GwynBleidD
02.02.2014
Jeśli masz serwer CSa uruchomiony na root'cie to radzę jak najszybciej utworzyć dla niego osobnego użytkownika i na tym użytkowniku go uruchamiać. Wystarczy, że ktoś odkryje lukę w HLDSie i rozpieprzy Ci nie tylko serwer CSa, ale całego VPSa. Ewentualnie może go nawet przejąć, jeśli hosting na którym go masz jest ch*jowy...
Użyj komendy htop (jeśli jej nie masz, zainstaluj ją przez apt-get install htop) i tam będziesz miał w czytelniejszy sposób wyświetlone zużycie zasobów. Ale z tego screenshota wnioskuję, że zasoby nie są przekroczone... No chyba, że nie możesz używać więcej niż ileś procent ramu lub procka przez dłuższy czas... nie wiem jaki masz hosting i jakie są warunki na nim...
Użyj komendy htop (jeśli jej nie masz, zainstaluj ją przez apt-get install htop) i tam będziesz miał w czytelniejszy sposób wyświetlone zużycie zasobów. Ale z tego screenshota wnioskuję, że zasoby nie są przekroczone... No chyba, że nie możesz używać więcej niż ileś procent ramu lub procka przez dłuższy czas... nie wiem jaki masz hosting i jakie są warunki na nim...