Co myślicie o stworzeniu polskiej dokument...
Wolen
14.09.2013
Witam!
Piszę z propozycją stworzenia polskiej dokumentacji SourceMod API. Wyglądałoby to podobnie do dokumentacji AMXX, lecz SourceModowe. Na pewno znalazłoby się kilka osób, które chętnie by pomagały przy spolszczaniu (w tym ja ) angielskiego docs. Co wy myślicie o takim pomyśle
?
DarkGL
14.09.2013
Oczywiście i jak najbardziej za jednakże
Na pewno znalazłoby się kilka osób, które chętnie by pomagały przy spolszczaniu (w tym ja) angielskiego docs
tu się rodzi problem
Ogen Dogen
14.09.2013
Również za , mogę pomóc w miarę możliwości przy tłumaczeniu
@up A jaki problem ?
d0naciak
14.09.2013
@up A jaki problem ?
Nie ma na tym forum aż tylu asów od sourcemod'a, dlatego też dokumentacja w tego skutek może wyglądać biednie.
Wolen
14.09.2013
@up A jaki problem ?
Nie ma na tym forum aż tylu asów od sourcemod'a, dlatego też dokumentacja w tego skutek może wyglądać biednie.
Dlatego napisałem spolszczenie angielskiej . Tutaj wystarczy znajomość angielskiego i minimalne ogarnianie tematu
.
Gość_21977_* 14.09.2013
Tutaj wystarczy znajomość angielskiego i minimalne ogarnianie tematu
To jest warunek konieczny i nie wątpię, że jest spełniony.
Zwróć jednak uwagę na warunek wystarczający, który wskazał Ci DarkGL.
sebul
14.09.2013
Wolen
14.09.2013
Tutaj wystarczy znajomość angielskiego i minimalne ogarnianie tematu
To jest warunek konieczny i nie wątpię, że jest spełniony.
Zwróć jednak uwagę na warunek wystarczający, który wskazał Ci DarkGL.
Jeśli chodzi o ludzi chętnych to jak już wposmniałem ja się deklrauje do codziennego spolszczania kilku/kilunastu funkcji. Może jeszcze są na forum jacyś ukryci zapaleńcy spolszczania .
Taka dokumentacja powinna być kolejną rzeczą, którą trzeba zrobić na forum, ale kto się tym zajmie? Pomijając czas i chęci, sama znajomość angielskiego może i wystarczy, żeby zrobić jako taką dokumentację, ale na pewno wyglądało by to lepiej, gdyby dana osoba znała się na sm (a takich osób jest tutaj mało, ja sam jeszcze nic nie pisałem w sm), wtedy z własnego doświadczenia mogła by jeszcze coś dopisać do jakichś funkcji.
Może i by wyglądało, ale dopóki nikt się nie wyuczy na pro elo master'a (którym aż tak nie jestem ) sama dokumentacja z opisanymi po polsku funkcjami (tak jak to ma miejsce na oficjalnym doc, tylko, że po ang.) by pewnie wystarczyło. Na pewno lepsza jest dokumentacja spolszczona bez własnych dopisków, niż w ogóle żadna
.
DarkGL
14.09.2013
Najlepsza to jest dokumentacja prosto od twórców angielski to jedna z tych rzeczy które trzeba umieć i znać
Znamy już zapał osób które zgłaszały się do robienia dokumentacji
Droso
14.09.2013
Pomysł jak najbardziej na +, CS 1.6 powoli umiera, więc jak by się pojawiła dokumentacja Source Moda po polsku, to programiści wtyczek do SM przyszli by tutaj , generalnie taka dokumentacja przedłużyła by żywotność forum
.
Minus jest tylko taki, że taką dokumentacje to długo się tworzy (chodzi o wypełnienie jej chociaż w 50%).
Jakubovsky masz chęci, ale chęci to za mało, bo po 50 dodanej funkcji według mnie już tak chętnie byś tych funkcji nie dodawał
G[o]Q
14.09.2013
mastah7991
14.09.2013
dokumentacja to dobry pomysł ale tak jak GoQ'u ( ) powiedział zacznij np sobie tłumaczyć na dysku i jak coś już będziesz miał coś ( tzw duży zakres materiału ) to można coś robić bo tak to nie ma sensu. zapał jest tylko przez pierwszy tydzień
Kawon
15.09.2013
wez załóż sobie temat i tlumacz sobie jak sie tego uzbiera odpowiednia ilosc to wtedy bedzie pora na myslenie o skrypcie
wtedy temat umrze w chwili zamknięcia go...
G[o]Q
15.09.2013
a po co go zamykać ?
EDIT
No tak ale potem komuś znowu cos strzeli do głowy i znów bedzie chciał taką dokumentacje to mu sie każe temat kontynuować aż sie nie znudzi i tak dalej xDD
btw gdzies w gotowych funkcjach dalej jest temat Ortegi z opisem fm_util i chyba inni tez tam dopisywali swoje jak nie mieli dostepu do dokumentacji
Użytkownik G[o]Q edytował ten post 15.09.2013 20:03