Informacja o Cookies
Fail
13.04.2013
Czy to jakiś wymóg wszedł, że teraz na 90% stron jest takie info lub podobne
Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Jeżeli się nie zgadzasz, to wyłącz akceptowanie plików cookie w swojej przeglądarce.
Przeciez to jest logiczne i kazdy o tym wie? Po co to jest? Jezeli moja strona uzywa cookies to tez musze wrzucic takie info?
Pan Marian
13.04.2013
B. Ze względu na czas przez jaki cookie będzie umieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika: Cookies tymczasowe (session cookies) - cookie umieszczone na czas korzystania z przeglądarki (sesji), zostaje wykasowane po jej zamknięciu. Cookies stałe (persistent cookie) - nie jest kasowane po zamknięciu przeglądarki i pozostaje w urządzeniu użytkownika na określony czas lub bez okresu ważności w zależności od ustawień właściciela witryny.
Tak, ponieważ one są umieszczane w komputerze użytkownia bez jego zgody ( tak było ), a teraz musi się na to zgodzić.
Fail
13.04.2013
ehh, ale przeciez kazdy uzna ze to zbedny przepis Tak bylo, jest i będzie i kazdy powinien o tym wiedzieć... Jeżeli sie nie podoba to wyłącza cookies.. chyba sam wie jakie ustawienia ma w przegladarce. Ale dzięki za info, wstawie tez na swoja strone, wsumie co mi szkodzi
K!113r
13.04.2013

Klakier
13.04.2013
Cypis'
13.04.2013
Tutaj masz wszystko ładnie opisane: http://benio.me/#!Ustawa_ciasteczkowa
Czy zapytanie o zgodę jest naprawdę potrzebne?
Media bardzo ofensywnie propagują konieczność zapytania użytkowników o zgodę,
jednak często pomijany jest najważniejszy fakt, czyli okoliczności, kiedy
zgody uzyskiwać nie trzeba. Stanowi o tym pkt. 2. tej samej ustawy.
2. Warunków, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się, jeżeli:1) przechowywanie oraz dostęp do danych, o których mowa w ust. 1, są koniecznedo wykonania lub ułatwienia transmisji komunikatu za pośrednictwempublicznej sieci;2) przechowywanie danych, o których mowa w ust. 1, jest niezbędne w celudostarczania usługi świadczonej drogą elektroniczną, żądanej przez abonentalub użytkownika końcowego.
Nie trudno zauważyć, że nie musimy uzyskiwać zgody użytkownika na ciasteczka
do logowania, zapamiętywania hasła, czy zapamiętywania wyników wyszukiwania, skinu, etc.
co jest niezbędne do korzystania z serwisu lub ułatwia korzystanie z usługi (np. wyszukiwania).
Użytkownik Cypis' edytował ten post 13.04.2013 12:28
Rodzyn
13.04.2013
Siema. Ostatnio też czytałem na ten temat. I z tego co wyczytałem to za nie wstawienie tej informacji na stronę to grozi kara nawet do podobno 10 tyś zł.. Masakra