Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Tworzenie menu - przykłady


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 sebul

    Godlike

  • Autor tematu
  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 20.08.2015 16:58

To co pokazałeś to jest zwykłe formatowanie tego co ma się w menu pokazać, a to nic nowego, nie ma tutaj żadnej nowej funkcjonalności, ale dobrze że wiesz o tym jak budować bardziej rozbudowane menu niż te proste, które są w przykładach w pierwszym poście.
  • +
  • -
  • 1
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#22 TheMarkerxD

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 10
Początkujący

  • Postów:184
  • Imię:Mateusz
  • Lokalizacja:None
Offline

Napisano 20.08.2015 17:25

wiem o tym  może to nic nowego jednakże  myśle że   ten przykłąd przyda się noobkom amxxowym

omówiłeś formatowanie (bez przykładu o formatex) więc uważam że tu będa mogli ogarnąc o c0 kaman

ps mogę uznać to komplement bo tak brzmi xD :giggle:

 

tu wrzuce dużo prostszy przykład  bo na tym długim nie ogarną nowi w amxx  nawet ci co zaczynaja

#include <amxmodx>
#include <amxmisc>

public plugin_init() {
	
	register_clcmd("say /test", "test");	
}
public test( id )
{
static szMenu[ 512 ], iLen, iKeys;

if( !iKeys )
{
  iKeys = MENU_KEY_1 | MENU_KEY_2 | MENU_KEY_3 | MENU_KEY_4 | MENU_KEY_5 | MENU_KEY_6 | MENU_KEY_0;
}




iLen = formatex( szMenu, charsmax( szMenu ), "\yMenu" );
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r1. opcja1");
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r2. opcja2" );
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r3. opcja3" );
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r4. opcja4" );

iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "^n\r0. \wExit" );

show_menu( id, iKeys, szMenu, -1, "Skills Menu" );

}
public SkillsMenu_Handler( id, iKey )
{
switch( ( iKey + 1 ) % 10 )
{
  case 0: {
   client_print(id, print_chat, "opcja 1.");
  }
  case 1: {
   client_print(id, print_chat, "opcja 2.");
  }
  case 2: {
   client_print(id, print_chat, "opcja 3.");
  
  }
  case 3: {
   client_print(id, print_chat, "opcja 4.");
  
  }
}

return PLUGIN_HANDLED;
}

 


radim (11.09.2015 09:16):
Żeby ten kod jeszcze działał. Jeżeli masz zamiar na głupa kopiować kod z jakiegoś pluginu uprzednio nie sprawdzając czy działa i nauczać swoim pseudokodem tych 'noobków amxxa' to radzę na przyszłość tego już nie robić..

Użytkownik TheMarkerxD edytował ten post 20.08.2015 17:34

  • +
  • -
  • -1

#23 NoLiFeR

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 103
Zaawansowany

  • Postów:483
  • GG:
  • Imię:Adrian
  • Lokalizacja:Sosnowiec
Offline

Napisano 11.09.2015 18:12

Najlepiej...

1. nie zarejestrowałeś pluginu. -1

2.

MENU_KEY_5 | MENU_KEY_6 |

przy
 

iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r1. opcja1");
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r2. opcja2" );
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r3. opcja3" );
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r4. opcja4" );

czterech opcjach ?!  -1

3.Po co używasz funkcji formatex  6 razy ?! Wystarczy raz, np tak -1

formatex( szMenu, 511, "\yMenu
\r1. opcja1
\r2. opcja2
\r3. opcja3
\r4. opcja4
^n\r0. \wExit" ); // Tak można zrobić, bo jest to po prostu rozkład na linie... Nie skutkuje to innym od zamierzonego działaniem pluginu.

4.Nie zarejestrowałeś menu -1

5.Brak tabulacji -1

 

6. 

switch( ( iKey + 1 ) % 10 )

Co to ? Po co ? Dlaczego ? -1

 

7. 

^n\r0. \wExit

jest jedynym miejscem w Twym kodzie, gdzie używasz znaku ^n, co skutkuje wyświetleniem całego menu w dwóch liniach...

 

8.Osoby nie znające się na rzeczy, przy czym zaczynające z amxx'em to newbie a nie nobki i określanie ich w ten sposób może podejść pod obraze-1

 

Nie chce mi się więcej wyliczać, lecz kod jest bardzo skomplikowany, przy czym nie ma prawa zadziałać...
Chłopie. Najpierw sam się naucz, potem próbuj wpajać wiedze innym...

Tak, jest to odkop, lecz myśle że słuszny, oraz zrozumiały.


Użytkownik NoLiFeR edytował ten post 11.09.2015 18:14

  • +
  • -
  • 3

#24 Bonhart

    Życzliwy

  • Użytkownik

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:38
Offline

Napisano 26.09.2015 16:38

Najlepiej...

1. nie zarejestrowałeś pluginu. -1

2.

MENU_KEY_5 | MENU_KEY_6 |

przy
 

iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r1. opcja1");
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r2. opcja2" );
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r3. opcja3" );
iLen += formatex( szMenu[ iLen ], 511 - iLen, "\r4. opcja4" );

czterech opcjach ?!  -1

3.Po co używasz funkcji formatex  6 razy ?! Wystarczy raz, np tak -1

formatex( szMenu, 511, "\yMenu
\r1. opcja1
\r2. opcja2
\r3. opcja3
\r4. opcja4
^n\r0. \wExit" ); // Tak można zrobić, bo jest to po prostu rozkład na linie... Nie skutkuje to innym od zamierzonego działaniem pluginu.

4.Nie zarejestrowałeś menu -1

5.Brak tabulacji -1

 

6. 

switch( ( iKey + 1 ) % 10 )

Co to ? Po co ? Dlaczego ? -1

 

7. 

^n\r0. \wExit

jest jedynym miejscem w Twym kodzie, gdzie używasz znaku ^n, co skutkuje wyświetleniem całego menu w dwóch liniach...

 

8.Osoby nie znające się na rzeczy, przy czym zaczynające z amxx'em to newbie a nie nobki i określanie ich w ten sposób może podejść pod obraze-1

 

Nie chce mi się więcej wyliczać, lecz kod jest bardzo skomplikowany, przy czym nie ma prawa zadziałać...
Chłopie. Najpierw sam się naucz, potem próbuj wpajać wiedze innym...

Tak, jest to odkop, lecz myśle że słuszny, oraz zrozumiały.

 

6, switch( ( iKey + 1 ) |% 10 |

 


GwynBleidD (28.09.2015 15:15):
Przepraszam, a co ten post ma wnosić do tematu?

Domniemam, że post się rozsypał w jakiś sposób przy jego umieszczaniu, proszę w takim razie autora o raportowanie tego postu w ciągu 48 godzin, w treści raportu wpisując zawartość postu, która tu powinna się znaleźć. Po 48 godzinach post zostanie usunięty

  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych