Ogólnie to polecam Ci taki telefon, który dzwoni

Zamiast myśleć o bajerach pomyśl o czymś co będzie niezawodne.
Powiedz mi, że nie masz aparatu cyfrowego - każdy aparat będzie lepszy od tego w telefonie. (ilość Megapikseli się nie liczy w tym przypadku bo to nie ma nic wspólnego z jakością zdjęcia a jedynie z jego rozmiarem

)
Kolejna sprawa - niech Ci taki super telefon spadnie

A zdaży się to na pewno. Starszymi telefonami możesz rzucać o ścianę (poskładasz i działa). Niech Ci spadnie Iphone... Miałem Iphone'a przez ponad pół roku i wiem jak wygląda taki upadek

pierwsze co to pęknięta szybka. Potem dowiesz się ile kosztuje naprawa
Ale mniejsza o ich wytrzymałość. Pomijając fakt, że ma pełno bajerów w gównianej plastikowej obudowie która nie wytrzyma byle jakiego upadku to telefon z dotykowym ekranem jest po prostu niewygodny. Kup, poużywaj a się przekonasz
Następna sprawa: "promocje na przedłużenie abonamentu" -

Powiem krótko

pracowałem w Orange jako "Doradca Klienta"

Takie kity jakie tam się wciska ludziom, żeby tylko przedlużyli umowę nadaje się do programu Uwaga

Zawsze lepszą promocję ma nowy klient i to się jeszcze nigdzie nie zmieniło i się nie zmieni

Za telefon który dobierasz sobie do abonamentu za przysłowiowe 1zł płacisz przez cały okres trwania umowy

Spłacisz im ten telefon z taką nawiązką, że będą zadowoleni.
Nie wierzysz? Zapytaj o ofertę bez telefonu. Niech zaproponują Ci ofertę dodatkowych minut i poproś konsultanta o przejście na lepszy poziom negocjacji

Wtedy weź do ręki kalkulator i policz ile dopłacasz do interesu biorąc od nich telefon. (ceny porównaj chociażby z tymi z allegro za nowy produkt).
Jak już pójdziesz po rozum do głowy to wejdź po raz kolejny na takie allegro i zobacz ile kosztuje choćby taka nokia E66 (z której byłem bardzo zadowolony, pomijając fakt, że telefon jest wytrzymały i elegancki to ma wspomniane wyżej bajery)
Dobra, niepotrzebnie się rozpisałem, ale mam nadzieje, że rozjaśniłem nieco sprawę wyboru telefonu