Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
PHP

Jak zmienijszyć obrazek?

PHP

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gh0st

    :)

  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 20.09.2011 11:19

Jak zmniejszyć obrazek do rozmiarów miniatury ? Np 120x80 ..
Słyszałem o bibliotece graficznej GD ale nigdzie nie mogę znaleść jaką funkcją skaluje się obraz

Pomoże ktoś ?
  • +
  • -
  • 0

#2 Fili:P

    Koleżeński

  • Power User

Reputacja: 752
Guru

  • Postów:1679
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Filip
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 20.09.2011 11:56

Nie mam pewności, ale można spróbować:
<img src="#" alt="#" style="height: 120px; width: 80px;">

Jak mówiłem nie mam 100% pewności.
  • +
  • -
  • 0

BMXers.pl - Portal o tematyce BMX


#3 Gh0st

    :)

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 20.09.2011 12:05

Ty dałeś mi czysty Kod html . twój kod o ile się nie Mylę to UTnie mi obrazek. :)
Pozatym jakbyś czytał uważniej to zauważył byś TAG PHP przed Nazwą tematu :) więc o HTML mi nie chodzi

i nie
 
<img src="#" alt="#" style="height: 120px; width: 80px;">

tylko
 
<img src="#" alt="#" height="120" width="80">

  • +
  • -
  • 0

#4 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 20.09.2011 12:30

akurat wersja fii byla poprawniejsza niz twoja

http://pl.php.net/ma...copyresized.php
  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#5 Gh0st

    :)

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 20.09.2011 13:22

Aa :D jeżeli tak to przepraszam.

Jeszcze jedno pytanie mam , jak zrobić aby ten obrazek zapisywał się do jakiegoś folderu ? np .
../image/

Użytkownik Gh0st edytował ten post 20.09.2011 12:48

  • +
  • -
  • 0

#6 Fili:P

    Koleżeński

  • Power User

Reputacja: 752
Guru

  • Postów:1679
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Filip
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 20.09.2011 14:25

Można połączyć funkcję goq z tym: http://forum.php.pl/...php/t94854.html
  • +
  • -
  • 0

BMXers.pl - Portal o tematyce BMX


#7 Gh0st

    :)

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 20.09.2011 17:39

Zrobiłem coś takiego:


<?php
if(isset($_POST['upload']))
{
$filename = $_FILES['plik']['tmp_name'];
$plik_nazwa = $_FILES['plik']['name'];
$plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size'];



list($width, $height) = getimagesize($filename);

$thumb = imagecreatetruecolor(120, 80);
$source = imagecreatefromjpeg($filename);

imagecopyresized($thumb, $source, 0, 0, 0, 0, 120, 80, $width, $height);

if(is_uploaded_file($filename)) {
move_uploaded_file($filename, "upload/$plik_nazwa");
echo "Plik: <strong>$plik_nazwa</strong> o rozmiarze
<strong>$plik_rozmiar bajt&#243;w</strong> został przesłany na serwer! $width x $height";
}
}
?>


Ale jak się domyślacie to nie działa :D bo jakby działało to bym nie dawał ? logiczne
Chcę aby plik został wysłany na serwer ale ... plik zostaje wysłany ale nie zostaje pomniejszony

Użytkownik Gh0st edytował ten post 20.09.2011 19:28

  • +
  • -
  • 0

#8 Fili:P

    Koleżeński

  • Power User

Reputacja: 752
Guru

  • Postów:1679
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Filip
  • Lokalizacja:Radom
Offline

Napisano 21.09.2011 14:27

Można pokombinować tym, ale trzeba użyć GD: http://vantia.pl/blo...obrazkow-w-php/
  • +
  • -
  • 0

BMXers.pl - Portal o tematyce BMX


#9 Gh0st

    :)

  • Autor tematu
  • Power User

Reputacja: 846
Czempion

  • Postów:920
  • GG:
  • Imię:Tomek
  • Lokalizacja:Rabka-Zdrój
Offline

Napisano 21.09.2011 15:04

Fili . Ja nie chcę kombinować :) dałem u góry kod który do tej pory zrobiłem , nie działa to czekam aż ktoś pomoże
  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PHP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych