Jak przyciąć muzykę pod RoundSound
fffff
18.02.2010
No więc, potrzebny nam program do przycinania muzyki. Ja używam programu GoldWave.
1. Możemy go pobrać np. STĄD.
2. Instalujemy program.
3. Po instalacji powinno pokazać nam się takie coś:

4. Wyłączamy okno pomocy.

5. Wybieramy utwór.

Program ma dużo właściwości, którymi można się pobawić, ja jednak zajmę się przycinaniem muzyki.
6. Po prawej stronie mamy okienko Control. Pozwala nam ono zatrzymywać, cofać, odtwarzać utwór...
No więc wybieramy dla siebie odpowiedni czas utworu i przycinamy go, klikając na dowolne miejsce w utworze. Niechciane przez nas miejsce zostanie przyciemnione.
Oto efekt:

7. Kilkamy na "Save selection as..."

8. Wybieramy lokalizację i możemy cieszyć się naszą muzyką. Oczywiście potrzebny jest jeszcze do tego plugin...
Świetne również do przycinania muzyki na dzwonek w telefonie.
Dlaczego nie Mp3 Knife?
Prawda, zajmuje mało miejsca, ale jest (przynajmniej u mnie) bardzo awaryjny: co któryś utwór program "zawiesza się". Po prostu wygląda to tak:
- Wybieram utwór,
- W momencie otwarcia wyskakuje Windowsowy błąd i natychmiast program się wyłącza. Nic nie dają kolejne próby.
Poradnik jest w 100% napisany przeze mnie, to samo tyczy się screenów.
Wszelkie kopiowanie tekstu ZABRONIONE.
1. Możemy go pobrać np. STĄD.
2. Instalujemy program.
3. Po instalacji powinno pokazać nam się takie coś:

4. Wyłączamy okno pomocy.

5. Wybieramy utwór.

Program ma dużo właściwości, którymi można się pobawić, ja jednak zajmę się przycinaniem muzyki.
6. Po prawej stronie mamy okienko Control. Pozwala nam ono zatrzymywać, cofać, odtwarzać utwór...
No więc wybieramy dla siebie odpowiedni czas utworu i przycinamy go, klikając na dowolne miejsce w utworze. Niechciane przez nas miejsce zostanie przyciemnione.
Oto efekt:

7. Kilkamy na "Save selection as..."

8. Wybieramy lokalizację i możemy cieszyć się naszą muzyką. Oczywiście potrzebny jest jeszcze do tego plugin...
Świetne również do przycinania muzyki na dzwonek w telefonie.
Dlaczego nie Mp3 Knife?
Prawda, zajmuje mało miejsca, ale jest (przynajmniej u mnie) bardzo awaryjny: co któryś utwór program "zawiesza się". Po prostu wygląda to tak:
- Wybieram utwór,
- W momencie otwarcia wyskakuje Windowsowy błąd i natychmiast program się wyłącza. Nic nie dają kolejne próby.
Poradnik jest w 100% napisany przeze mnie, to samo tyczy się screenów.
Wszelkie kopiowanie tekstu ZABRONIONE.
emblaze
18.02.2010
Poradnik wygląda dobrze, a co do mp3 knife, to u mnie działa miodzio, a wiec...

Mishczu
22.02.2010
Poradnik dobry, ja polecam też program audacity. Jest darmowy i w dodatku w polskiej wersji językowej i można dodawać efekty jak cross fade i inne.
CreyzoL
27.02.2010
No fajnie fajnie 
Ale takie pytanie, czy nie trzeba zmieniać częstotliwości(chyba) żeby plik był mniejszy ?

Ale takie pytanie, czy nie trzeba zmieniać częstotliwości(chyba) żeby plik był mniejszy ?
fffff
27.02.2010
Ja osobiście nie bawiłem się bardziej zaawansowanymi funkcjami. Tak więc nie odpowiem Ci na to pytanie. Samo przycięcie znacznie zmniejsza rozmiar pliku.

Kusek
28.02.2010
po co się męczyć nie lepszy jest " Rzeźniak MP3" ja go używam i się nim bardzo szybko i fajnie przycina
Abes Mapper
28.02.2010
Ja polecam Audacity i Audio Editor Gold
Także zalecam ponowne zapisanie dźwięków do mp3, np. w programie FormatFactory
Także zalecam ponowne zapisanie dźwięków do mp3, np. w programie FormatFactory
Gutaj
13.03.2010
A jak zrobić zeby na końcu tak płynnie sie piosenka zakończyła czyli wyciszyła ;]
Kusek
21.03.2010
Ja polecam Audacity i Audio Editor Gold
sprawdziłem sobie ten Audacity (cała nazwa Audacity 1.3 Beta (Unicode)) i bardzo mi się podoba łatwiejsza od rzeźniak mp3 i konwertuje od razu na mp3 które działa w roundsoundzie

Gość_brutalny tampon_* 23.07.2010
ja polecam Rzeźnika MPEG'ów, świetny i prosty w obsłudze program.
Harsay
12.12.2010
Co do mp3 knife to nie zawsze jest pewność że przycinana muzyka ma odpowiednią częstotliwość.
Drewno.
16.12.2010
Ja polecam osobiście WavePad Sound Editor - Prosty w obsłudze,zapis na różne formaty plików muzycznych,ich konserwacja,poprawianie jakości i wiele innych
Gutaj
16.12.2010
I po co to tu piszecie? Czy nazwa tematu to "Pochwal sie czym wycinasz roundsoundy?"